Search
Close this search box.

Woning zoeken

Welke woning sluit aan bij je wensen én je financiële situatie?

Een huis kopen – dat is een spannende tijd met veel zaken waar je niet dagelijks over hoeft na te denken. Een verstandige koper gaat niet direct huizen zoeken, die kijkt eerst naar het financieringsplaatje (wat kan ik betalen?) en naar de woonwensen (wat is voor mij belangrijk?). Dit vind je terug in ons complete Stappenplan huis kopen.

Na deze eerste twee stappen is het tijd voor het zoeken naar woningen die én passen in het financieringsplaatje én voldoen aan jouw woonwensen. Dat is voor de één makkelijker dan voor de ander.

Situatie op de woningmarkt

Hoelang het zoeken duurt hangt natuurlijk af van jouw financiële ruimte en de inhoud van jouw wensen. En van de woningmarkt: er zijn tijden waarin er veel woningen aangeboden worden en weinig kopers op de markt (een kopersmarkt) en tijden waarin het aanbod klein is terwijl veel mensen een huis willen kopen (een verkopersmarkt). Dit maakt een enorm verschil in de manier waarop je met het zoeken naar een woning moet omgaan.

Zelf doen of met makelaar?

De zoektocht naar een huis kun je op verschillende manieren ondernemen:

  • Helemaal zelfstandig: op Funda is het aanbod behoorlijk compleet.
  • Helemaal met een makelaar: in een markt waarin weinig aanbod is kan het zijn dat makelaars elkaar onderling eerder op de hoogte stellen van nieuw te koop komende woningen. Dan maak je met een zoekopdracht bij een aankoopmakelaar meer kans.
  • Deeldiensten: zelf de woning zoeken maar een makelaar inschakelen voor bijvoorbeeld de onderhandelingen.

Het is altijd een afweging tussen kansen en kosten. Plus de vraag of je zelf over voldoende expertise beschikt om een woning te beoordelen en de onderhandelingen te doen.

Ook hier speelt de situatie op de woningmarkt een rol. Als er veel aanbod is en je heeft alle ruimte als koper, dan heb je een makelaar minder hard nodig voor een zoekopdracht. Is er weinig aanbod, dan hebben klanten van makelaars vaak wel een streepje voor. De makelaars delen nieuw te koop komende huizen al met elkaar voordat die op Funda gezet worden. Heb jij zo’n makelaar een zoekopdracht gegeven – dan word je eerder ge├»nformeerd dan iedereen die puur afhankelijk is van het openbare aanbod.

Eigen initiatief bij het zoeken van een huis

Natuurlijk kun je ook creatiever zijn dan enkel en alleen te kijken naar internet en makelaars. Vooral in een markt waarin de woningen niet voor het oprapen liggen kan het slim zijn om originele acties te bedenken. Het ideaal is dat je zelf in contact komt met iemand die een huis wil verkopen dat bij jou past – zonder dat er al een verkopende makelaar aan te pas is gekomen.

Een paar voorbeelden:

  • Briefjes of kaartjes in de brievenbus doen bij huizen waarvan je denkt er wel te willen wonen.
  • Via social media laten weten dat je op zoek bent/gaat naar een huis, met daarbij prijsklasse en woonwensen. Niet eenmalig – herhaaldelijk, zodat iedereen in jouw bereik bewust is van jouw zoektocht en je daarbij kan helpen.
  • Advertenties ophangen bij winkels in een buurt waar jij in ge├»nteresseerd bent.

Zo is er nog veel meer te verzinnen om de strijd om een leuke woning in een verkopersmarkt te winnen.

Goede woning gevonden? Bezichtigen!

Heb je een goede te koop staande woning gevonden? Een huis dat past in jouw financieringsplaatje en op het eerste gezicht lijkt te voldoen aan jouw woonwensen? Dan is het tijd om die woning in het echt te gaan bekijken… een bezichtiging!

Op de hoogte blijven over hypotheken?

Altijd op de hoogte over Homefinance

Je gegevens zijn bij ons veilig
Hypotheek voorstel
vrijblijvend aanvragen
of bel 088-2277344
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek