Vragen? Bel ons: 088-22 77 344

Intentieverklaring

Onder een tijdelijk dienstverband wordt verstaan een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd. Feitelijk is er sprake van een arbeidsverhouding waarbij er sprake is van een vooraf overeengekomen termijn waarop het dienstverband eindigt. Maar wat gebeurt er nu eigenlijk nadat het tijdelijk dienstverband eindigt en hoe gaan hypotheekbanken met dergelijke situaties om? Hiervoor is de intentieverklaring in het leven geroepen.

Actuele hypotheekrentes vergelijken

Wat is een intentieverklaring?

Bij het aanvragen van een hypotheek letten hypotheekinstellingen altijd scherp op uw inkomenssituatie. Niet iedere vorm van inkomen wordt door de hypotheekinstelling op dezelfde wijze meegenomen. Basisregel is dat alleen de vaste, zekere inkomensbestanddelen meegenomen worden. Op het moment dat het inkomen onzeker of instabiel is, kan het zijn dat dit inkomen maar gedeeltelijk of zelfs totaal niet meegenomen wordt in de berekeningen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij provisieinkomen, inkomen uit een uitkering, inkomen uit onderneming en inkomen uit een tijdelijk dienstverband.

In verband met het inkomen uit het tijdelijke dienstverband geldt dat dit inkomen alleen door de geldverstrekker meegenomen wordt, indien er een intentieverklaring van de werkgever verkrijgbaar is. Dit houdt in dat de werkgever aangeeft dat de intentie aanwezig is om na het einde van het tijdelijke dienstverband dit dienstverband voor onbepaalde tijd voort te zetten. Mocht er geen intentieverklaring verkrijgbaar zijn, dan zal dit inkomen volgens de normen van de meeste hypotheekinstellingen niet meegenomen worden.

Voorbeeld van een intentieverklaring

Een intentieverklaring kan bestaan uit een brief van uw werkgever waarin hij verklaart dat de intentie aanwezig is om uw dienstverband voor onbepaalde tijd voort te zetten. Tegenwoordig is het echter vaak niet nodig om een aparte brief bij te voegen. Bij het aangaan van een hypotheek is het namelijk noodzakelijk een werkgeversverklaring te overleggen. Op deze door uw werkgever in te vullen verklaring wordt uw inkomenssituatie toegelicht. Steeds meer hypotheekinstellingen accepteren tegenwoordig alleen nog de modelwerkgeversverklaring van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Op deze werkgeversverklaring vindt u een onderdeel "Verklaring voortzetting dienstverband" waarbij de werkgever bij een tijdelijk dienstverband dient te verklaren of dit dienstverband bij gelijkblijvend functioneren en gelijkblijvende bedrijfsomstandigheden voor onbepaalde tijd wordt voortgezet. De intentieverklaring is hiermee dus verwerkt in de werkgeversverklaring. Op het moment dat uw werkgever deze werkgeversverklaring op de juiste manier invult, is de werkgeversverklaring direct een intentieverklaring.
Helaas gebeurt het nog weleens dat werkgevers verklaren dat de intentie aanwezig is om een tijdelijk dienstverband te verlengen met wederom een tijdelijk dienstverband. Hypotheekbanken hebben hier vrijwel altijd grote moeite mee, omdat dit voor de langere termijn nog steeds weinig inkomenszekerheid biedt.

Indien u niet de beschikking heeft over een NHG model werkgeversverklaring, dan kunt u deze hier downloaden.

Voor een lijst van de overige aan te leveren hypotheekdocumenten, klik hier
Voor een maximale hypotheek berekening, klik hier
Voor de actuele hypotheekrente, klik hier

Vrijblijvend over uw hypotheek praten?

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.