Vragen? Bel ons: 088-22 77 344

LET OP: HomeFinance adviseert en bemiddelt niet in jachthypotheken. Op deze pagina geven we u alleen algemene informatie over jachthypotheken. We hebben geen detailinformatie beschikbaar over banken die een jacht kunnen financieren.

Een jachthypotheek is een hypothecaire financiering van een jacht (ook pleziervaartuig, schip of vaartuig genoemd) voor particulieren. Doordat het jacht als onderpand geldt voor de hypotheek, zouden hierbij aantrekkelijkere condities moeten gelden dan bij een gewoon consumptief krediet. Echter in de praktijk blijkt dit niet altijd op te gaan. Dit hangt samen met het feit dat het tegenwoordig heel lastig blijkt te zijn om nog een jachthypotheek af te sluiten omdat weinig tot geen banken dit product momenteel aanbieden.

Wat zijn de voorwaarden van de jachthypotheek?

Voor het verkrijgen van een jachthypotheek gelden andere voorwaarden en normen dan voor een hypotheek op een koophuis. Ook hanteert, net als bij een woninghypotheek, niet elke bank dezelfde voorwaarden bij een jachthypotheek. Wij hebben een aantal voorwaarden die bij een jachthypotheek voor kunnen komen voor u op een rij gezet:

  • het jacht dient een registergoed te zijn (ingeschreven in het scheepsregister) en te zijn voorzien van het brandmerk voor hypothecaire inschrijving;
  • het jacht is goed onderhouden en goed verhandelbaar;
  • het jacht heeft een Nederlandse thuishaven;
  • er dient een verplichte WA + casco verzekering afgesloten te zijn, deze dient te worden verpand aan de geldverstrekker;
  • de waarde van het jacht dient bepaald te worden door een erkend taxateur Pleziervaartuigen.

Bij een nieuw schip dient de originele aankoopfactuur te worden overlegd. Bij een bestaand schip dient het taxatierapport te worden overlegd. Dit rapport moet opgesteld zijn door een erkend taxateur Pleziervaartuigen.

Voordelen van de jachthypotheek

Het financieren van een jacht middels een jachthypotheek kent een aantal voordelen:

  • het betreft een maatwerkproduct voor de volledige financiering van een jacht;
  • u heeft meestal een lagere maandlast dan met een Persoonlijke Lening (PL) of een Doorlopend Krediet (DK);
  • het bezit van een pleziervaartuig is vrijgesteld van de vermogensrendementsheffing in box 3. De daartoe aangegane schuld wordt wel in mindering gebracht op de bezittingen in box 3 (zie ook onderdeel Fiscaliteit).

Fiscaliteit

Voor de Jachthypotheek is fiscaal gezien uw vermogen in box 3 belangrijk!

Immers de financiering van een pleziervaartuig zorgt voor een schuld in box 3. De bezitting, namelijk de boot, telt echter niet mee als vermogen voor box 3. Indien uw beschikbare vermogen in box 3 meer bedraagt dan de vrijstelling dan wordt de grondslag voor vermogensrendementsheffing lager. U kunt hiermee dus een belastingbesparing bereiken.

Vrijblijvend over uw hypotheek praten?

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.