Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

De terugkeer van de huizenmarktgekte – Analyse huizenprijzen April 2024

Actuele analyse van huizenprijzen: Kansen en uitdagingen voor kopers en verkopers

De huizenprijzen stijgen alweer een aantal maanden achter elkaar. Dit betekent goed nieuws voor de huizenbezitters die de waarde van hun woning zien stijgen. De doorstromers die een duurdere andere koopwoning willen kopen en de starters zijn hier niet zo blij mee. Zij moeten meer gaan betalen om een woning te kunnen kopen. Even wat cijfertjes van 2023 en begin 2024 op een rij:

  • Gemiddelde prijs van een eengezinswoning in 2022: 429.000 euro
  • Gemiddelde prijs van een eengezinswoning in 2023: 416.000 euro
  • Gemiddelde prijs van een eengezinswoning in februari 2024: 427.279 euro
  • Goedkoopste gemeente van Nederland: Pekela (gemiddeld 215.800 euro)
  • Duurste gemeenten: Bloemendaal (gemiddeld 1,1 miljoen), Blaricum en Laren (beide boven 1 miljoen)
  • Top 10 gemeenten met de hoogste gemiddelde koopsom: voornamelijk in Noord-Holland

 

Makelaars aan het woord: De terugkeer van de huizenmarktgekte

De vraag is natuurlijk of de gekte terug is op de huizenmarkt. Makelaars kunnen hier het beste wat over zeggen. Zij melden grote drukte bij bezichtigingen en een toenemende trend om boven de vraagprijs te bieden.

  • “Ik heb opknaphuizen – wel op een goede locatie – waar zo’n 25 mensen op afkomen. Het is ook anders dan begin vorig jaar, toen ging op de zaak de telefoon niet eens.”
  • “Ik had 79 bezichtigingsaanvragen voor een woning van € 359.000. Zoiets is eigenlijk niet te organiseren, ook omdat de eigenaar niet zoveel mensen binnen wilde.”
  • “We zien ook weer dat huizenzoekers dat overbieden incalculeren. Als ze bijvoorbeeld € 500.000 kunnen betalen, dan gaan ze zoeken tot € 450.000. Maar daar houden verkopers ook rekening mee; huizen worden dan scherp geprijsd, om te zorgen dat je de doelgroep binnen krijgt.”

 

De markttactiek van makelaars: Prijsstrategieën en klantenvraag

De gekte is dus weer terug op de huizenmarkt. Ik heb me alleen verbaasd over de werkwijze van diverse makelaars. Waarom een huis scherp in de markt zetten als er tientallen huizenzoekers op af komen? Je moet dan of een groot aantal teleurstellen door te zeggen dat ze de woning niet mogen bekijken of je bent als makelaar uren bezig om iedereen een kijkje te laten nemen in de woning. Door de vraagprijs hoger te zetten, zorg je juist voor minder gegadigden. Er zit altijd wel 1 huizenkoper bij die voor de vraagprijs of daar boven gaat bieden. In deze markt verkoopt een koopwoning zichzelf. De komende maanden zal er niet veel veranderen. Stijgende huizenprijzen vanwege weinig aanbod. Bovendien verandert de hypotheekrente niet veel. Het wordt dus “vechten” voor een koopwoning.

Wanneer stopt de huizengekte volgens jou?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek