Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Bijbaantje voor je tiener

Wat verdient een krantenwijk of vakkenvullen?

Wat verdient een krantenwijk of vakkenvullen?

Zoon is dertien, bijna veertien. Hij heeft vriendjes met een krantenwijk en denkt zelf ook over een bijbaantje. Wil wel in de supermarkt werken zegt hij. Als ik lees hoeveel er misgaat met jongeren in supermarkten denk ik: daarbij gaan we wel goed opletten dus!

Bijbaantjes tijdens school en studie

We praten erover tijdens het eten: een bijbaantje. Ik heb er tot en met mijn studie talloze gehad. Begon met bollenpellen doen ik daar eigenlijk nog te jong voor was, werkte in de supermarkt in de buurt: kassa, brood, vleeswaren, ging bollen rapen, nog meer bollen pellen, bezorgde de zondagskrant (ja, écht op de vroege zondagmorgen), deed vakantiewerk bij de plaatselijke Rabobank, op een zeilschool, werkte in de bediening in het restaurant van een golfcentrum, bij Jamin, bij McDonald’s, op een camping in Duitsland… en zo kan ik nog wel even doorgaan. Werken voor extra centen was voor mij heel vanzelfsprekend. Ik heb van elk baantje het nodige geleerd en er bovendien veel plezier gehad.

Werken in plaats van gamen

Nu wil zoon dus een bijbaantje. Daar gaan we ons maar eens samen in verdiepen, ook over de vraag wanneer hij dan werken kan: hij heeft immers ook nog z’n school. Vooralsnog heeft hij genoeg tijd over maar 3 Havo komt eraan. Toch zie ik liever dat hij tijd besteedt aan werken dan aan gamen. Goed voor de beweging ook, extra voordeeltje. Wat zou nou beter zijn voor hem? Door weer en wind langs de brievenbussen of vakken vullen in de supermarkt?

Krantenwijk of vakkenvullen – wat verdient het?

Ik heb werkelijk geen idee wat die kids tegenwoordig verdienen met hun krantenwijk of vakkenvuluren. Hoop niet dat hij denkt dat hij heel veel gaat verdienen. Op de site van het Nibud zie ik dat er geen minimumloon is voor kids onder de 15, en dat het voor een 15-jarige zo’n 3 euro per uur is. Met z’n 13 jaar zal het dus lager uitkomen. Wat een folderwijk of krantenwijk oplevert… kan ik zo snel niet achterhalen. Daar komen we nog wel achter.

Waarom een bijbaantje? Geld!

Manlief heeft nooit, maar dan ook echt nooit een bijbaantje gehad toen hij jong was. Toch vind ook hij het een goed idee. Die kids meegeven dat niet alles je komt aanwaaien, dat je een basisbedrag van je ouders krijgt maar voor andere wensen toch echt zelf aan de slag moet. Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik niet goed weet om welke wensen het bij zoon gaat. Ik vraag het hem en hij zegt ‘geld’. Ja duh… tuurlijk, maar geld waarvoor? Gewoon, geld. Dat hij dan gewoon geld heeft waar hij iets mee kan kopen als hij dat wil.

Werken voor vrijheid

Grappig, hij heeft dus geen specifieke wensen. Geen spaardoelen. Geen grote uitgaven in gedachten. Maar toch wil hij gaan werken voor geld. Voor vrijheid, vul ik dan in. De vrijheid waar ik het wel vaker over heb – het vrije gevoel dat het geeft als je genoeg geld tot je beschikking hebt. 

 

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek