Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 10 augustus 2018, 12:35 - Anneke Ranzato-Versloot
#betalen

Zoon is dertien, bijna veertien. Hij heeft vriendjes met een krantenwijk en denkt zelf ook over een bijbaantje. Wil wel in de supermarkt werken zegt hij. Als ik lees hoeveel er misgaat met jongeren in supermarkten denk ik: daarbij gaan we wel goed opletten dus!

Bijbaantjes tijdens school en studie

We praten erover tijdens het eten: een bijbaantje. Ik heb er tot en met mijn studie talloze gehad. Begon met bollenpellen doen ik daar eigenlijk nog te jong voor was, werkte in de supermarkt in de buurt: kassa, brood, vleeswaren, ging bollen rapen, nog meer bollen pellen, bezorgde de zondagskrant (ja, écht op de vroege zondagmorgen), deed vakantiewerk bij de plaatselijke Rabobank, op een zeilschool, werkte in de bediening in het restaurant van een golfcentrum, bij Jamin, bij McDonald's, op een camping in Duitsland... en zo kan ik nog wel even doorgaan. Werken voor extra centen was voor mij heel vanzelfsprekend. Ik heb van elk baantje het nodige geleerd en er bovendien veel plezier gehad.

Werken in plaats van gamen

Nu wil zoon dus een bijbaantje. Daar gaan we ons maar eens samen in verdiepen, ook over de vraag wanneer hij dan werken kan: hij heeft immers ook nog z'n school. Vooralsnog heeft hij genoeg tijd over maar 3 Havo komt eraan. Toch zie ik liever dat hij tijd besteedt aan werken dan aan gamen. Goed voor de beweging ook, extra voordeeltje. Wat zou nou beter zijn voor hem? Door weer en wind langs de brievenbussen of vakken vullen in de supermarkt?

Krantenwijk of vakkenvullen - wat verdient het?

Ik heb werkelijk geen idee wat die kids tegenwoordig verdienen met hun krantenwijk of vakkenvuluren. Hoop niet dat hij denkt dat hij heel veel gaat verdienen. Op de site van het Nibud zie ik dat er geen minimumloon is voor kids onder de 15, en dat het voor een 15-jarige zo'n 3 euro per uur is. Met z'n 13 jaar zal het dus lager uitkomen. Wat een folderwijk of krantenwijk oplevert... kan ik zo snel niet achterhalen. Daar komen we nog wel achter.

Waarom een bijbaantje? Geld!

Manlief heeft nooit, maar dan ook echt nooit een bijbaantje gehad toen hij jong was. Toch vind ook hij het een goed idee. Die kids meegeven dat niet alles je komt aanwaaien, dat je een basisbedrag van je ouders krijgt maar voor andere wensen toch echt zelf aan de slag moet. Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik niet goed weet om welke wensen het bij zoon gaat. Ik vraag het hem en hij zegt 'geld'. Ja duh... tuurlijk, maar geld waarvoor? Gewoon, geld. Dat hij dan gewoon geld heeft waar hij iets mee kan kopen als hij dat wil.

Werken voor vrijheid

Grappig, hij heeft dus geen specifieke wensen. Geen spaardoelen. Geen grote uitgaven in gedachten. Maar toch wil hij gaan werken voor geld. Voor vrijheid, vul ik dan in. De vrijheid waar ik het wel vaker over heb - het vrije gevoel dat het geeft als je genoeg geld tot je beschikking hebt. 

 

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.