Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenWil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
Alles over beleggenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogKeuze samenlevingsvorm heeft gevolgen voor belastingvoordeel hypotheek
In een mensenleven verandert veel. Als je alles van te voren weet, is het leven maar gemakkelijk. Grote uitgaven en belangrijke beslissingen moeten niet te snel worden genomen. Het is nooit leuk om achteraf te constateren dat je een verkeerde beslissing heb genomen. Tot de grote uitgaven behoort het kopen van een woning. Je ziet nu veel kopers die heel snel beslissen om een woning te kopen. Ze zijn bang om namelijk geen betaalbare koopwoning te kunnen krijgen daar het aanbod zo weinig is en de huizenprijzen maar blijven stijgen.
Een belangrijke beslissing in het leven, is het samenwonen met iemand anders. Veel mensen denken hier heel gemakkelijk over. Ze kennen elkaar een paar maanden en ze gaan al samenwonen. Als dan ook nog een woning wordt gekocht op twee inkomens dan kan je zeggen dat er een flink risico wordt genomen. Waar in het verleden 1 op het 4 stellen uit elkaar gaan, is dit tegenwoordig al bijna 1 op de 2!
Het aantal mensen dat gaat trouwen neemt ieder jaar af (bron CBS).
In 2017 trouwden 64.400 paren en sloten 17.900 paren een geregistreerd partnerschap. 20'ers en 30'ers kiezen steeds vaker voor het partnerschap of ongehuwd samenwonen. Dat meldt het CBS. Het aantal huwelijken daalt in alle leeftijdsgroepen; het aantal geregistreerd partnerschappen stijgt. Samen (partnerschappen + huwelijken) daalt het aandeel dat hun relatie bij de burgerlijke stand vastlegt. In 2017 sloten 12 op de 1.000 niet-gehuwde 25- tot 30-jarige vrouwen een geregistreerd partnerschap, bij de 30- tot 35-jarigen waren dat 13 op de 1.000. Jongeren wonen eerst een tijd ongehuwd samen en trouwen pas later of helemaal niet. Op de leeftijd van 35 jaar woont daardoor nu een groter aandeel ongehuwd samen. Ook hebben meer mensen een geregistreerd partnerschap. Een kleiner deel is op die leeftijd getrouwd. In 1997 was bijvoorbeeld nog 70% van de 35-jarige vrouwen gehuwd, en ruim 60% van de mannen. Begin 2017 was dat gedaald naar 45% van de vrouwen en 36% van de mannen.
Vanaf 1 januari 2018 is het trouwen in Beperkte Gemeenschap van Goederen standaard geworden. Wil iemand hier van afwijken dan moet dit worden aangegeven. Tot 1 januari 2018 trouwden iedereen standaard in de Gemeenschap van Goederen. Voor beide situaties zijn er voor – en nadelen te noemen. Dit is geheel afhankelijk wat mensen willen. In de Beperkte Gemeenschap van Goederen blijven de schulden en het vermogen van iedere persoon die voor het huwelijk zijn opgebouwd, buiten het huwelijk. We kunnen dan stellen dat er dan maximaal drie vermogens en schulden zijn:
Nu vanaf heden de renteaftrek afhankelijk is van hoe mensen samen wonen of getrouwd zijn, is het heel erg belangrijk dat er een goede keuze wordt gemaakt. Hierbij kan een goede hypotheekadviseur door middel van rekenvoorbeelden laten zien wat de gevolgen zijn van een bepaalde keuze. Bovendien is het verstandig om altijd een gesprek aan te gaan met een notaris.
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.