Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 14 februari 2020, 08:22 - Anneke Ranzato-Versloot
#sparen #economie

Als spaarder word je in feite elke dag armer. Niet omdat je geld van je rekening opneemt - sterker nog: we blijven lekker doorsparen. Ook niet omdat de rente zo laag is, want die staat nog steeds niet onder nul. Wél omdat de inflatie veel hoger is dan de spaarrente. Alleen voelen we dat niet direct.

Inflatie - wat is dat ook alweer?

Het blijft een lastig concept om te voelen, die inflatie. In een grijs verleden heb ik een paar maanden voor de klas gestaan om economieles te geven, en het uitleggen van inflatie is daarbij wel blijven hangen in m'n hoofd zeg maar. Tegenwoordig mag ik dat dunnetjes overdoen door m'n oudste te helpen met z'n economie (met effect: dikke voldoende voor z'n laatste toets!) en ook daarbij hebben we het over inflatie.

Minder kunnen kopen voor hetzelfde geld

Ik zeg altijd 'inflatie betekent dat je minder kunt kopen van hetzelfde geld'. Je geld wordt minder waard. Oftewel: het prijsniveau stijgt. De gewogen prijsindex die het inflatiecijfer bepaalt kwam ook maar lastig aan bij zoonlief. En dat snap ik: het is voor zo'n jongen natuurlijk enorm ver van z'n bed. Niet alleen voor hem trouwens, ik denk voor zo ongeveer iedereen. Dat gewogen gemiddelde is op niemand persoonlijk van toepassing, want iedereen geeft z'n geld op z'n eigen manier uit. Daardoor voelt de inflatie niet snel als iets dat over jou gaat.

Inflatie en inkomensstijging

Nu is inflatie niet erg, zolang je inkomen in hetzelfde tempo omhoog gaat. Dan heb je meer euro's dus kun je uiteindelijk ongeveer evenveel kopen. Prima. 

Spaargeld en inflatie

Maar dan je spaargeld. Ook daar zou je willen dat de inflatie goedgemaakt wordt. Zodat je van jouw gespaarde euro's in de toekomst in elk geval net zoveel kunt kopen als nu. Dat is ook wel een beetje het idee van de spaarrente: dat die een beloning is voor 'het ter beschikking stellen van je geld' plus compensatie van de inflatie. 

Check de actuele spaarrente

Inflatie veel hoger dan spaarrente

Bij het huidige renteniveau is dat absoluut niet het geval. De inflatie over januari 2020 is dan wel fors gedaald ten opzichte van het percentage in elke maand van 2019 - het is nog wel 1,8%. En dat krijg je bij lange na niet aan rente over je spaargeld... Kijk maar eens even:

Inflatie en spaarrente

Minder kopen voor je euro's

Je houdt dus wel je spaarsaldo, zolang er geen negatieve rente berekend wordt. Er komt zelfs een beetje bij als je zo slim bent om te kiezen voor de bank met de hoogste rente. In de praktijk wordt je spaargeld alleen snel minder waard omdat je van die euro's steeds minder kunt kopen. Door de inflatie.

Belasting maakt het nog erger

En dan heb ik het nog niet eens over de belasting die je moet betalen over je vermogen. De eerste grove € 20.000 zijn vrijgesteld van belastingheffing, maar daarboven ga je dus ook nog geld afdragen aan de fiscus. 

Spaarder ongemerkt armer 

Zowel voor inflatie als belastingen geldt dat je het niet direct ziet op je spaarrekening. Inflatie zie je sowieso niet - dat is maar een cijfertje in het nieuws. Belasting zie je wel, maar dat is één keer per jaar bij je belastingaangifte. Het totaal daarvan heeft natuurlijk nog heel veel andere elementen, dus is het directe gevoel van 'sparen kost geld' er ook niet zo. Toch is het zo: je wordt als spaarder ongemerkt armer.

Spaarrente in de gaten houden? 
Meld je aan voor de Update Sparen van onze HomeFinance Mailservice!

Nu aanmelden

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.