Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Negatieve rente betalen aan de notaris

Waarborgsom of koopsom storten op derdenrekening kost geld

Waarborgsom of koopsom storten op derdenrekening kost geld

Interessante kijk op de negatieve rente! Want ook al heb je geen tonnen aan spaargeld, je kunt er tóch mee te maken krijgen. Regina van Rijswijk schrijft hierover op de website van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB):

"Veel mensen zullen denken niet te maken te hebben met de negatieve rente omdat zij geen 2,5 miljoen euro op de bank hebben staan, maar dat kan toch anders lopen. Wie onlangs een huis heeft gekocht of gaat kopen, krijgt er toch mee te maken."

Negatieve rente op derdenrekening notaris

Hoezo dan? Nou… notarissen stallen op hun ‘derdenrekeningen’ heel veel geld. Waarborgsommen, koopsommen en hypotheekgelden… allemaal geld dat niet van het notariskantoor zelf is maar wel bij ze ‘in de wacht’ staat. Alles bij elkaar zijn dat enorme bedragen die al snel boven de 2,5 miljoen euro uitkomen. Dat is de grens die veel banken hanteren voor het al dan niet in rekening brengen van een negatieve rente. Kan ook 1 miljoen zijn. Of zelfs 0. Kortom: bij de notaris wordt een bedrag aan rente ingehouden door de bank over dat geld.

Waarborgsom kóst rente

Die negatieve rente berekent de notaris door aan degene die het geld gestald heeft. Het storten van de waarborgsom of een koopsom bij een woningaankoop levert dus geen rente meer op maar kóst rente. Daar denk je als woningkoper natuurlijk niet direct over na, maar je gaat het wel terugzien op de afrekening van de notaris.

Bankgarantie of waarborgsom?

Dit kan de afweging tussen een bankgarantie en het zelf storten van de waarborgsom net even anders maken. Toen wij drie jaar geleden onze huidige woning kochten schreef ik nog iets over die afweging: toen bleken de kosten van het storten van de waarborgsom (de misgelopen spaarrente over dat bedrag) veel lager dan de kosten van een bankgarantie.

Dat zal waarschijnlijk nog steeds zo zijn hoor… de misgelopen rente is immers nagenoeg niets en die negatieve rente zal niet snel zo hoog zijn als de kosten die je voor een bankgarantie moet betalen.

Check de actuele spaarrente

Rente betalen aan de notaris

Maar je moet dus niet schrikken als je op de afrekening van de notaris een bedrag aan negatieve rente ziet staan. Dat komt dus doordat de notaris de rente die zij over jouw geld moet betalen aan de bank aan je doorberekent.

Veiligstellen op je eigen rekening?

Eigenlijk wel zonde natuurlijk. Je hebt het geld, jij hoeft er geen negatieve rente over te betalen. Omdat je het bij de notaris moet storten voor de waarborgsom moet je er opeens wél rente over betalen. Het zou toch mooi zijn als de notaris één of andere blokkering zou kunnen aanbrengen op het geld op jouw eigen rekening, zodat er geen sprake is van een negatieve rente maar het geld wel veiliggesteld is voor als het nodig is… Denk alleen niet dat zoiets ervan gaat komen.

Alles volgen over huis kopen, rentes en hypotheken?

Meld je aan voor onze gratis HomeFinance MailService!

Nu aanmelden

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 reacties

 1. Reactie op: Martino Heesen van dinsdag mei 26, 2020 08:10
  Hoe ziet u dit voor zich bij een notaris die zijn praktijk begint op 1 april 2020?

 2. Reactie op: jurjen van zaterdag mei 30, 2020 10:47
  Jij kreeg rente toe bij een consumptieve lening? Dat heb ik nog nooit gehoord! Kunnen Nederlanders daar ook gebruik van maken?

 3. Reactie op: George van zaterdag juli 11, 2020 16:38
  Dat is inderdaad wel heel bijzonder… administratief goed te begrijpen (ja, het is extra werk) maar gevoelsmatig niet. Extra betalen omdat je extra moet betalen… maar ja, zie er maar iets tegen te doen…

 4. Reactie op: Martino Heesen van dinsdag mei 26, 2020 08:07
  De notaris krijgt ook al jaren geen rente over gelden die op hun derdengeldenrekening staan.

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek