Anneke Ranzato-Versloot

Anneke Ranzato-Versloot

Contentmanager HomeFinance
huis kopen
Gepubliceerd op: 25-5-2020 om 09:27

Interessante kijk op de negatieve rente! Want ook al heb je geen tonnen aan spaargeld, je kunt er tóch mee te maken krijgen. Regina van Rijswijk schrijft hierover op de website van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB):

"Veel mensen zullen denken niet te maken te hebben met de negatieve rente omdat zij geen 2,5 miljoen euro op de bank hebben staan, maar dat kan toch anders lopen. Wie onlangs een huis heeft gekocht of gaat kopen, krijgt er toch mee te maken."


Negatieve rente op derdenrekening notaris

Hoezo dan? Nou... notarissen stallen op hun 'derdenrekeningen' heel veel geld. Waarborgsommen, koopsommen en hypotheekgelden... allemaal geld dat niet van het notariskantoor zelf is maar wel bij ze 'in de wacht' staat. Alles bij elkaar zijn dat enorme bedragen die al snel boven de 2,5 miljoen euro uitkomen. Dat is de grens die veel banken hanteren voor het al dan niet in rekening brengen van een negatieve rente. Kan ook 1 miljoen zijn. Of zelfs 0. Kortom: bij de notaris wordt een bedrag aan rente ingehouden door de bank over dat geld.

Waarborgsom kóst rente

Die negatieve rente berekent de notaris door aan degene die het geld gestald heeft. Het storten van de waarborgsom of een koopsom bij een woningaankoop levert dus geen rente meer op maar kóst rente. Daar denk je als woningkoper natuurlijk niet direct over na, maar je gaat het wel terugzien op de afrekening van de notaris.

Bankgarantie of waarborgsom?

Dit kan de afweging tussen een bankgarantie en het zelf storten van de waarborgsom net even anders maken. Toen wij drie jaar geleden onze huidige woning kochten schreef ik nog iets over die afweging: toen bleken de kosten van het storten van de waarborgsom (de misgelopen spaarrente over dat bedrag) veel lager dan de kosten van een bankgarantie.

Dat zal waarschijnlijk nog steeds zo zijn hoor... de misgelopen rente is immers nagenoeg niets en die negatieve rente zal niet snel zo hoog zijn als de kosten die je voor een bankgarantie moet betalen.

Check de actuele spaarrente

Rente betalen aan de notaris

Maar je moet dus niet schrikken als je op de afrekening van de notaris een bedrag aan negatieve rente ziet staan. Dat komt dus doordat de notaris de rente die zij over jouw geld moet betalen aan de bank aan je doorberekent.

Veiligstellen op je eigen rekening?

Eigenlijk wel zonde natuurlijk. Je hebt het geld, jij hoeft er geen negatieve rente over te betalen. Omdat je het bij de notaris moet storten voor de waarborgsom moet je er opeens wél rente over betalen. Het zou toch mooi zijn als de notaris één of andere blokkering zou kunnen aanbrengen op het geld op jouw eigen rekening, zodat er geen sprake is van een negatieve rente maar het geld wel veiliggesteld is voor als het nodig is... Denk alleen niet dat zoiets ervan gaat komen.

Alles volgen over huis kopen, rentes en hypotheken?

Meld je aan voor onze gratis HomeFinance MailService!

Nu aanmelden

Aangemaakt door jurjen op 30-05-2020 10:47

Ik kreeg van een Duitse geldsite (check24) de aanbieding om te lenen tegen een negatieve rente. Volgens mij is de daling van de rente nog niet voorbij.

Aangemaakt door Bas op 30-05-2020 12:13

Jij kreeg rente toe bij een consumptieve lening? Dat heb ik nog nooit gehoord! Kunnen Nederlanders daar ook gebruik van maken?

Aangemaakt door jurjen op 30-05-2020 20:47

-0,4% tot max 1k. Blijkbaar hebben ze 4 euro per jaar over voor je persoonsgegevens en het recht om je regelmatig te bevragen of je ook geld nodig hebt.

Aangemaakt door Martino Heesen op 26-05-2020 08:10

In het verleden heb ik meerdere malen een borgsom naar de notaris overgemaakt. NOOIT zag ik een bedrag op de eindafrekening inzake door de notaris ontvangen rente over MIJN geld! Nu is de rente negatief en de beroepsgroep weet niet hoe snel ze deze 'kosten' moeten doorberekenen. Laten ze eerst de in het verleden ontvangen bedragen maar eens gaan salderen met de te maken kosten.

Aangemaakt door Nick van Buitenen op 27-05-2020 00:51

Notarissen zijn op grond van hun beroepsregels altijd al verplicht geweest om de rente over waarborgsommen 1-op-1 aan de klant te vergoeden.

Aangemaakt door M.A. van Gaalen op 27-05-2020 19:51

Hoe ziet u dit voor zich bij een notaris die zijn praktijk begint op 1 april 2020?

Aangemaakt door Martino Heesen op 26-05-2020 08:07

Ik begrijp er helemaal niets van! Toen ik in het verleden meerdere keren een borgsom bij de notaris heb gestald zag ik op mijn eindafrekening NOOIT een bedrag voor rentevergoeding staan terwijl de notaris wél rente ontving! Lijkt mij dus dat de beroepsgroep eerst maar eens de in het verleden ontvangen rente moet gaan salderen met de nu te betalen rente vóórdat zij hun klanten hiermee gaan lastigvallen!

Aangemaakt door jurjen op 30-05-2020 10:44

Ik wel.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.