Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Belangrijkste uitkomsten hypotheekonderzoek AFM

Jos duikt in het hypotheekonderzoek van de AFM en behandelt de belangrijkste conclusies

Jos duikt in het hypotheekonderzoek van de AFM en behandelt de belangrijkste conclusies

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft een online onderzoek gedaan. Ik schreef in mijn vorige blogbericht al over een aantal opvallende feiten rond de studieschuld. Maar het onderzoek van de AFM kende nog meer interessante uitkomsten. Ik zal er in deze blog nog een paar behandelen.

Interessante feiten onderzoek

Hieronder geef ik enkele interessante resultaten uit het onderzoek. Ik zal deze in de rest van dit blogbericht kort behandelen.

  • Het aandeel hypotheeksluiters dat een consumptief krediet bijsluit voor de koop van de woning is gestegen van 9% (2019) naar 14% (2020).
  • Bijna een kwart van de adviezen aan klanten jonger dan 35 jaar besteedt geen aandacht aan risico’s rond werkloosheid en arbeidsongeschiktheid.
  • Het aandeel doorstromers en oversluiters dat hun aflossingsvrije hypotheekdeel verhoogt ten opzichte van hun oude hypotheek is gestegen van 18% (2019) naar 28% (2020).

Vaker extra krediet

Het afsluiten van een consumptief krediet betekent dat huizenbezitters niet genoeg eigen middelen hebben om de koopwoning te kunnen kopen. Er wordt dus een krediet afgesloten om bijvoorbeeld de kosten koper te kunnen betalen. Natuurlijk moet deze lening wel passen. Ik bedoel hiermee dat het inkomen voldoende moet zijn om de hypotheek EN het krediet te kunnen betalen. Overkreditering is ten strengste verboden.

Een krediet heeft een behoorlijke impact op het hypotheekbedrag dat je kunt lenen. Iemand met een inkomen van 50.000 euro en geen kredieten kan op dit moment maximaal ongeveer 243.000 euro aan hypotheek krijgen. Stel dat deze persoon een persoonlijke lening heeft of afsluit van 10.000 euro, dan daalt de maximale hypotheek naar 181.610 euro! Om toch een hypotheek van 243.000 euro te kunnen krijgen, moet het inkomen ongeveer 59.500 euro bedragen.

Wat als je arbeidsongeschikt of werkloos raakt?

Arbeidsongeschiktheid en werkloosheid zijn onderdelen van het hypotheekadvies die een hypotheekadviseur niet mag overslaan. Ik weet uit ervaring dat jongere mensen weinig interesse tonen in arbeidsongeschiktheid en werkloosheid. Zij zijn van mening dat ze niet arbeidsongeschikt kunnen worden. Werkloosheid achten zij wel mogelijk, maar dat zien zij vaak niet als een probleem. Een andere baan is gemakkelijk gevonden!

Toch zal een adviseur deze onderwerpen in kaart moeten brengen. Arbeidsongeschiktheid is bij veel werkgevers collectief te verzekeren voor een paar euro per maand. Dit is beduidend goedkoper dan een woonlastenverzekering af te sluiten.

Aflossingsvrij blijft populair

Tot slot de aflossingsvrije hypotheek die door steeds meer huizenbezitters wordt afgesloten. Dit is ook een logische ontwikkeling. De hypotheekrente is laag en waarom zou een huizenbezitter zijn hele hypotheek aflossen? Wie de hypotheekrente voor een lange periode vastzet, komt aan een zeer betaalbare maandlast bij een aflossingsvrije hypotheek.

Een aflossingsvrije hypotheek van 120.000 euro met een hypotheekrente van 1,5% kost 150 euro bruto per maand. Bij een annuiteitenhypotheek is dat 414 euro per maand. Dat scheelt nogal! Dat een huizenbezitter nu of in de toekomst geen renteaftrek meer heeft over de aflossingsvrije hypotheek is niet heel belangrijk met deze lage hypotheekrente en maandlasten.

Bereken zelf online de maandlasten

Bovendien nemen veel oudere huizenbezitters juist een gedeelte van hun overwaarde op. Den Haag zorgt dat het pensioeninkomen steeds minder wordt, dus oudere huizenbezitters gaan dan zelf stappen ondernemen. Ze willen lekker genieten van het leven en niet iedere euro omdraaien. Ik geef ze daar ook nog groot gelijk in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek