Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 9 september 2020, 08:19 - Anneke Ranzato-Versloot
#lenen

Ja, dat kan natuurlijk ook. Webwinkels die stoppen met verkoop op afbetaling, omdat de rente die ze ervoor mogen vragen te laag is geworden. 

Kopen op de pof onder druk bij Otto en Mediamarkt

Op FD.nl lees ik 'Webwinkels: kopen op de pof onder druk door Hoekstra's renteplafond'. Otto.nl en de Mediamarkt blijken erover na te denken om klanten niet meer in termijnen te laten betalen voor hun aankopen. In termijnen betalen is immers een lening, een zogeheten 'verzendhuiskrediet'. Mooi hè, dat woord 'verzendhuis' - doet me zó denken aan de Ter Meulen gids die m'n ouders vroeger altijd kregen. 

Risicocontrole en administratie te duur bij lagere rente

Maar goed, bedrijven die hun klanten in termijnen laten betalen doen natuurlijk wel een risicocontrole. En ze moeten de boel administratief verwerken. En daar zit de crux voor Otto en Mediamarkt: die risicocontrole en administratie kost geld en de inkomsten zijn door de renteverlaging flink minder.

Maximale rente bij geld lenen

Wehkamp blijft enthousiast verkopen op afbetaling

De andere webshop in de top-3 van belangrijkste webwinkels - Wehkamp - doet niet moeilijk. Die blijft juist enorm enthousiast over klantenkredieten, schrijft het FD. Sterker nog: ze hopen daar in Zwolle dat andere bedrijven hun kredietverlener ook gaat gebruiken, zoals BCC al doet. Slim. De kredietafdeling gewoon als apart bedrijf zien en kijken of je daar door efficiënt te werken de boel wel winstgevend kunt krijgen.

Niet omdat ze hun klanten zo lief vinden

Want laten we wel wezen: die webshops doen de verkoop op afbetaling niet omdat ze hun klanten zo lief vinden. Ze doen het omdat ze er extra geld mee kunnen verdienen. En omdat de mogelijkheid om in termijnen te betalen klanten over de streep kan helpen om die aankoop tóch te doen, ook al hebben ze er nu geen geld voor.

Weegt meer verkopen op tegen kosten?

Dat laatste blijft natuurlijk gelden - alleen twijfelen Otto en Mediamarkt kennelijk of dat voordeel groter is dan het eventuele nadeel van de kosten/baten afweging van de kredietverstrekking.

Laten ze er maar mee stoppen

Je kunt natuurlijk redeneren - zoals de SP dat doet - dat het een prima plan is als webshops helemaal niet meer op afbetaling verkopen. Het is te makkelijk en te verleidelijk voor juist de kwetsbare consument om zich via die weg in de schulden te steken. Best shocking om te lezen dat 1 op de 3 postorderkredieten tot een achterstand leidt. Dat zegt wel wat... gemiddeld is het bij consumptief krediet 5% - 1 op de 20 dus.

Betalingsproblemen door koop op afbetaling

Dure kredieten op zich logisch

Dat deze kredieten duur zijn voor de verstrekker is economisch gezien prima te begrijpen. Risicobeoordeling, administratie en dus zeker ook de behandeling van achterstanden. Het afboeken van oninbare schulden. Dat ze daarom de maximale wettelijke rente hanteren is ook niet heel gek, het gaat om kleine kredietbedragen dus als je er nog íets aan wilt terugverdienen moet de rente zo hoog mogelijk zijn. 

Het is niet voor niets dat het minimale leenbedrag bij een persoonlijke lening meestal op € 5.000 staat. Alleen dan kan een lagere rente uit. De enkele bank waar je ook terecht kunt voor een lening van € 2.500 rekent op dit moment ook 9% rente of meer. Lagere leenbedragen vind je niet bij de gewone kredietverstrekkers.

Persoonlijke leningen vergelijken

Ga naar de kringloopwinkel!

Moreel gezien heb ik het altijd een hele lastige gevonden. Moeten we er blij mee zijn? Dat mensen die geen geld hebben voor een nieuwe wasmachine, computer of televisie zo alsnog een spiksplinternieuw en hoogstwaarschijnlijk te duur exemplaar kopen op afbetaling? Ik zeg liever: ga naar de kringloopwinkel en doe het met wat je daar kunt vinden voor weinig.

Problemen beperken door lagere rente

De rente verlagen was ook zo'n dingetje... aan de ene kant wil de politiek mensen enigszins verlichting brengen in hun lasten nu het voor velen zwaar wordt door de coronacrisis. Dus maximale rente omlaag. Niet teveel, want als de rente té laag zou zijn - dan zou het te aantrekkelijk worden om op de pof te kopen. En nu blijkt dat de verlaging van 14% naar 10% al te veel is voor sommige webshops, waardoor het daar straks niet meer kan. 

Zou het verboden moeten worden?

Persoonlijk vind ik het prima als ze er allemaal mee stoppen - dat aanbieden van kopen op krediet. Misschien zou het zelfs verboden moeten worden?

Verkoop op afbetaling verbieden?

Verbod kan niet

Een verbod, dat kan natuurlijk niet, want dan zou je kredietverstrekking in het algemeen verbieden. De afbetalingsregelingen lopen via losse bedrijven die een vergunning hebben om kredieten te verstrekken. In feite is zo'n regeling een gewone lening met terugbetaling in maandelijkse bedragen, net als een persoonlijke lening. Alleen dan met lage leenbedragen en hoge rentes.

Maximale rente nog lager...

Misschien moeten ze dus tóch die maximale rente nog verder omlaag gooien. Dat daardoor nog meer webshops stoppen met verkoop op afbetaling. Waarbij de bedrijven die er tóch mee doorgaan ook nog eens verplicht heel streng moeten zijn in hun beoordeling.

Dat zal een hoop financiële problemen voorkomen. Ja, het maakt het lastiger voor mensen die geen geld hebben om nieuwe spullen te kopen. Dat is niet leuk maar wel beter. 

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.