Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Monkey see, monkey do

Leren omgaan met geld in één week?

Leren omgaan met geld in één week?

Het is de Week van het Geld, wist je dat? Voor de 11e keer alweer organiseert het platform Wijzer in Geldzaken deze week, samen met allerlei andere organisaties. Het gaat erom dat kinderen en jongeren in deze week extra aandacht krijgen voor geldzaken.

Kinderen en geldzaken

Kinderen en geldzaken – laten dat nou net de twee zaken zijn waar ik me elke dag mee bezighoud! Hier op HomeFinance en onze andere financiële website schrijf ik over geld. Daarnaast ben ik veel bezig met Go-Kids, ons mooie platform voor ouders van kinderen tot ca 12 jaar. Zowel hier als daar daar besteed ik natuurlijk aandacht aan de Week van het Geld.

Jong geleerd…

Ik denk dat iedereen wel snapt dat als je als kind goed leert omgaan met geld, dat je daar later veel profijt van hebt. Minder snel in de financiële problemen terechtkomt. Prima dus dat er aandacht is voor de financiële vaardigheden van kinderen.

Omgaan met geld belangrijker dan scheikunde

Eigenlijk vind ik dat het veel meer centraal zou moeten staan op scholen, zeker op middelbare scholen. Daar krijgen ze een beetje economie en dat was het wel, heb ik gemerkt bij mijn kinderen. Raar vind ik dat… natuurkunde en scheikunde: als je er niet in verder gaat heb je er de rest van je leven weinig meer aan.

Ver-van-hun-bed-show

Financiële vaardigheden zijn in mijn ogen veel belangrijker. En zelfs bij economie is het voor de jongeren nogal een ver-van-hun-bed-show. Leren ze over boekhouden en macro-economische zaken. Waarom wordt er niet véél meer aandacht besteed aan hoe ze zélf handig kunnen omgaan met geld? 

Tieners en omgaan met geld

Geld verweven in schoolprogramma

In mijn ogen zou een Week van het Geld niet nodig moeten zijn. Zou financiële educatie zo sterk verweven moeten zijn in de lessen op school dat kinderen er vanzelf door leren hoe ze verstandig omgaan met geld. Op een manier die zo dicht mogelijk bij hun belevingswereld ligt. Zodanig dat het een heel bewuste beslissing wordt om de verkeerde keuzes te maken.

Ouders: monkey see, monkey do

En laten we de ouders niet vergeten! Op twee manieren zelfs: hoe gaan ze zélf om met hun geldzaken en wat leren ze hun kinderen? Die twee hebben natuurlijk ook wel heel veel met elkaar te maken. Je weet wel: goed voorbeeld doet goed volgen. Monkey see, monkey do…

Monkey see, monkey do

Grote boze geldwereld

Nu kan ik hier niet veel bijdragen aan het lesprogramma op scholen. Maar wat kun je als (groot)ouder doen om je (klein)kinderen voor te bereiden op grote boze geldwereld? Ik verwijs heel graag naar de website van het Nibud, daar hebben ze heel veel info en tips voor je. Er is een speciaal onderdeel Financiële opvoeding, met onder andere het volgende:

  • Zakgeld: hoeveel geef je?
  • Veilig leren pinnen en bankieren
  • Leer uw kind sparen
  • Uw kind en online kopen
  • Geldafspraken met uw puber
  • Kleedgeld
  • Uw kind wordt 18 jaar
  • Mobiele telefoon

En dat is nog lang niet alles. Verplichte kost voor alle ouders, wat mij betreft. Niet alleen lezen – ook werkelijk iets mee doen dan natuurlijk. 

Begrotingsmodule… mag wel wat hipper

Zelf ontdek ik ook steeds weer wat nieuws als ik op de website van het Nibud rondkijk. Bij de Geldafspraken met je puber zie ik iets over een Begrotingsmodule. Ergens vind ik het dan weer jammer dat het zo heet, dat zal geen jongere aanspreken, toch? Terwijl het een hartstikke handig model is om met je kind te kijken naar wat er bij hen binnenkomt en uitgaat aan geld.

Geld over of geld tekort?

Die module staat trouwens op het speciale onderdeel Nibud Scholieren: Geld over of geld tekort? Ook altijd leuk: een test!

Test: Wat voor geldtype ben ik? Nibud Scholieren

Nibud Scholieren staat bomvol handige vragen en informatie over geldzaken. Misschien wel té veel – en dat is dan ook meteen weer waarom ik vind dat er op school veel meer aandacht aan besteed moet worden dan die ene geldles in de Week van het Geld.

Meer praten over geld

Maar ook dat ouders er meer over zouden mogen praten met hun kids. Inclusief ikzelf trouwens. Alhoewel mijn pubers daar waarschijnlijk anders over denken.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek