Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
donderdag 1 juni 2023, 09:18 - Anneke Ranzato-Versloot
#betalen #banken en verzekeraars

Cash geld, het lijkt behoorlijk uit te sterven maar is ook gewoon nog steeds nodig. Er zijn nu eenmaal groepen mensen die per se met contant geld willen betalen. Of voor wie dat gewoon veel verstandiger is. Voor hen is het belangrijk dat je nog steeds bankbiljetten kunt krijgen en gebruiken. 

Papiergeld - cash betalen

Geen cashloze samenleving

Het is natuurlijk niet zo dat we al in een cashloze samenleving zitten. Je kunt nog steeds gewoon papiergeld uit een automaat halen om contant mee te betalen.

Kosten voor cash opnemen

De banken hebben alleen wel de neiging om de grens waarbij ze kosten in rekening brengen voor contante opnames steeds een beetje op te schuiven. Dat vindt minister Kaag van Financiën niet okay, en daar ben ik het mee eens.

Van vrijwillige afspraken met banken naar wet

Tot nu toe zijn er vrijwillige afspraken met de banken over de mogelijkheden om contant geld op te nemen. Over het aantal geldautomaten en de kosten. Kaag twijfelt aan de houdbaarheid van die vrijwillige afspraken, daarom is ze 'voornemens om een wettelijk kader op te stellen voor een goed toegankelijke en voor gebruikers betaalbare chartale infrastructuur.' In dit kader worden de banken verplicht om daarvoor te zorgen. Alle details hierover vind je bij de kamerstukken Vervolgstappen chartale infrastructuur.

De toegang tot contant geld is cruciaal. Niet iedereen vindt de weg in het digitale betalingsverkeer. Voor hen moet contant geld beschikbaar, bereikbaar en betaalbaar blijven.

In de wet wil Kaag o.a. regelen dat er geen extra kosten in rekening gebracht worden voor het opnemen van contant geld - en ook geen te hoge kosten voor het afstorten ervan. Want als het voor een winkelier te duur wordt om cash af te storten zal hij sneller de stap zetten om geen contant geld meer te accepteren. 

Genoeg geldautomaten in Nederland

Het gaat trouwens niet alleen over de kosten van geld opnemen en afstorten. Ook het aantal geldautomaten moet in stand blijven, met als uitgangspunt dat iedere Nederlander binnen 5 kilometer van een geldautomaat woont.

Geldmaat: geldautomaat van de gezamenlijke banken

Binnen 5 kilometer?

Is dat realistisch? Als je ergens in de middle of nowhere woont op het platteland is 5 kilometer net niks. Maar goed, de basis is dan in feite dat je in elk dorp de mogelijkheid moet hebben om contant geld op te nemen. En dat is in mijn ogen helemaal prima.

Consumentenbond gelukkig

Met deze wet maakt Kaag de Consumentenbond in elk geval gelukkig. Daar werd al langer gestreden voor het behoud van cash:

Dat is een heel belangrijk signaal van de minister. Er zijn echt nog veel mensen die afhankelijk zijn van contant geld om deel te kunnen nemen aan de maatschappij. Zij worden met de aangekondigde maatregelen geholpen. En dat is hard nodig.

Kosten verwerken in hogere tarieven betaalrekening

Overigens geeft de minister de banken wel de ruimte om de kosten van contant geld door te berekenen aan klanten. Niet met kosten per opname, wel door de kosten van betaalpakketten te verhogen.

'Gebruiker betaalt' mag niet

Dat vind ik dan ook wel weer logisch. Zo'n systeem aanhouden kost gewoon geld en als ze die kosten niet mogen verhalen volgens een systeem van 'de gebruiker betaalt' - dan gaan ze gewoon mee in de totale kosten. En daarmee in de tarieven die voor alle betaalrekeningen gerekend worden.

Overheid kan kosten dragen?

Het zou in mijn ogen niet realistisch zijn dat de banken hier helemaal zelf voor moeten opdraaien, ook al wordt er steeds minder cash gebruikt. Of de politiek moet besluiten dat de overheid de kosten hiervan gaat dragen, dat kan natuurlijk ook.

... of in lagere spaarrente

De grootbanken hebben overigens niet te klagen over hun winst. Door de lage spaarrente die ze vergoeden, terwijl veel klanten hun spaargeld er toch laten staan, maken ze dikke marges op sparen.

Kosten betaalrekening compenseren met nieuwe spaarrekening

Als je meer moet gaan betalen voor je betaalrekening kun je dat op dit moment prima compenseren door je spaargeld over te hevelen naar een bank die een veel hogere spaarrente geeft. Al moet je daarvoor natuurlijk wel geld op je spaarrekening hebben staan.

Hoogste spaarrentes

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.