Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 7 mei 2018, 19:33 - Anneke Ranzato-Versloot
#hypotheek

Op AMWeb.nl vandaag: "Execution only hypotheken zijn niet populair onder jongeren. Dit blijkt uit onderzoek van De Hypotheker, uitgevoerd door marktonderzoeksbureau MWM2." Fascinerend toch?

Execution only hypotheek

Allereerst... wat is een execution only hypotheek nou eigenlijk? Execution only... alleen uitvoering... het is een hypotheek waarbij je helemaal zelf alle beslissingen neemt en de bank alleen maar uitvoert wat jij zegt. Je krijgt daarbij dus géén advies en begeleiding. Een goedkope manier van een hypotheek afsluiten, want de kosten zijn bijzonder laag. Logisch: er is geen adviseur bij nodig.

Niet populair bij jonge starters

Starters - dat zijn mensen die voor het eerst een eigen huis kopen. Vaak zijn dat jonge mensen tussen de 20 en 35 jaar. Een behoorlijk digitale generatie, waarvan je zou denken dat ze wel iets zien in goedkoop en volledig online je hypotheek regelen. En ja - ze zijn dol op online en willen ook best online hun hypotheek afsluiten, maar dan wel onder begeleiding van een financieel adviseur. Dat geldt voor 44% van de jongeren van 20 tot 25, terwijl zelfs 46% van hen het afsluiten volledig aan de aanbieder overlaat. Slechts 10% geeft aan bij een woningaankoop de hypotheek zelf volledig online te willen afsluiten. Bij starters tussen 26 en 36 jaar laat meer dan de helft de hypotheek volledig over aan een financieel adviseur.

Hypotheek voor starter niet ingewikkeld

Wat ik zo fascinerend vind aan deze cijfers is het feit dat een hypotheek voor een jonge starter nou juist de eenvoudigste hypotheek is! Er is geen gedoe met overwaarde, eigenwoningreserve, oude fiscale regimes en het meenemen van aflossingsvrije delen. Gewoon, simpelweg een annuïteitenhypotheek met een looptijd van 30 jaar. Niet echt ingewikkeld zeg maar.

Jonge huizenkoper heeft bevestiging nodig

Toch ziet de jonge huizenkoper dat kennelijk anders. Pure onzekerheid over de grote aankoop en verplichtingen die ze aangaan. Ze verdiepen zich vooraf wel online in hypotheken (bijvoorbeeld hier op HomeFinance!) maar hebben kennelijk toch het idee dat het heel heftig is allemaal. Ze hebben ook veel bevestiging nodig, blijkt uit het onderzoek.

Specialist inschakelen voor nachtrust

En weet je ... er is natuurlijk ook niets mis mee om een adviseur in te schakelen en daarvoor te betalen. Als je daarbij een beter gevoel hebt moet je dat zeker doen. Slapeloze nachten voorkomen is dat extra geld wel waard in een periode waarin je toch al zoveel geld uitgeeft.

Oriënteren op hypotheken? Check onze hypotheekrente vergelijkingen, hypotheek berekeningen en hypotheek informatie!

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.