Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Zelf online hypotheek afsluiten? Nee joh!

Jongeren wagen zich niet aan execution only hypotheek

Jongeren wagen zich niet aan execution only hypotheek

Op AMWeb.nl vandaag: “Execution only hypotheken zijn niet populair onder jongeren. Dit blijkt uit onderzoek van De Hypotheker, uitgevoerd door marktonderzoeksbureau MWM2.” Fascinerend toch?

Execution only hypotheek

Allereerst… wat is een execution only hypotheek nou eigenlijk? Execution only… alleen uitvoering… het is een hypotheek waarbij je helemaal zelf alle beslissingen neemt en de bank alleen maar uitvoert wat jij zegt. Je krijgt daarbij dus géén advies en begeleiding. Een goedkope manier van een hypotheek afsluiten, want de kosten zijn bijzonder laag. Logisch: er is geen adviseur bij nodig.

Niet populair bij jonge starters

Starters – dat zijn mensen die voor het eerst een eigen huis kopen. Vaak zijn dat jonge mensen tussen de 20 en 35 jaar. Een behoorlijk digitale generatie, waarvan je zou denken dat ze wel iets zien in goedkoop en volledig online je hypotheek regelen. En ja – ze zijn dol op online en willen ook best online hun hypotheek afsluiten, maar dan wel onder begeleiding van een financieel adviseur. Dat geldt voor 44% van de jongeren van 20 tot 25, terwijl zelfs 46% van hen het afsluiten volledig aan de aanbieder overlaat. Slechts 10% geeft aan bij een woningaankoop de hypotheek zelf volledig online te willen afsluiten. Bij starters tussen 26 en 36 jaar laat meer dan de helft de hypotheek volledig over aan een financieel adviseur.

Hypotheek voor starter niet ingewikkeld

Wat ik zo fascinerend vind aan deze cijfers is het feit dat een hypotheek voor een jonge starter nou juist de eenvoudigste hypotheek is! Er is geen gedoe met overwaarde, eigenwoningreserve, oude fiscale regimes en het meenemen van aflossingsvrije delen. Gewoon, simpelweg een annuïteitenhypotheek met een looptijd van 30 jaar. Niet echt ingewikkeld zeg maar.

Jonge huizenkoper heeft bevestiging nodig

Toch ziet de jonge huizenkoper dat kennelijk anders. Pure onzekerheid over de grote aankoop en verplichtingen die ze aangaan. Ze verdiepen zich vooraf wel online in hypotheken (bijvoorbeeld hier op HomeFinance!) maar hebben kennelijk toch het idee dat het heel heftig is allemaal. Ze hebben ook veel bevestiging nodig, blijkt uit het onderzoek.

Specialist inschakelen voor nachtrust

En weet je … er is natuurlijk ook niets mis mee om een adviseur in te schakelen en daarvoor te betalen. Als je daarbij een beter gevoel hebt moet je dat zeker doen. Slapeloze nachten voorkomen is dat extra geld wel waard in een periode waarin je toch al zoveel geld uitgeeft.

Oriënteren op hypotheken? Check onze hypotheekrente vergelijkingen, hypotheek berekeningen en hypotheek informatie!

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek