Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Twintigers doen alles steeds later

Twintigers bereiken belangrijke mijlpalen in leven steeds later

Twintigers bereiken belangrijke mijlpalen in leven steeds later

Twintigers bereiken steeds later belangrijke mijlpalen in hun leven. Denk hierbij aan het moment waarop ze uit huis gaan, een huis kopen, stoppen met studeren en een vaste baan krijgen. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

CBS onderzoek: 2008 ten opzichte van 2018

Het CBS heeft een onderzoek gedaan waarin de twintigers in 2018 vergeleken werden met de twintigers in 2008. Over de hele linie blijken Nederlandse twintigers tegenwoordig belangrijke stappen in de levensloop steeds wat later te zetten. Dat begint al bij de studie. De twintigers van nu studeren langer dan de twintigers van 10 jaar geleden. Dit valt deels toe te schrijven aan het feit dat tegenwoordig een groter aandeel twintigers een hbo- of universitaire opleiding volgt.

Gevolg hiervan is dat twintigers steeds later op de arbeidsmarkt terechtkomen. En op het moment dat ze beginnen met werken, blijkt dat ze vaker een flexcontract aangeboden krijgen dan een vast contract. In 2008 had de helft van de 24-jarigen nog een vaste baan. In 2018 werd die 50% grens pas gehaald bij 27-jarigen.

Woningmarkt

Twintigers blijven steeds langer bij hun ouders wonen. Dit bleek ook al uit eerdere onderzoeken. Begin 2018 woonde de helft van de 23-jarigen niet meer in het ouderlijk huis, begin 2008 was dit zo op 22-jarige leeftijd. Een belangrijke reden om bij de ouders te blijven wonen is dat het financieel gezien steeds lastiger wordt om uit te vliegen. Zo blijven steeds meer studenten tijdens hun studie thuis wonen. Deels komt dit door het nieuwe leenstelsel (minder ondersteuning vanuit de overheid) en deels doordat de kamerhuur maar blijft stijgen.

Onderzoek CBS - twintigers die uit het huis zijn

Bron: CBS

Op het moment dat het ouderlijk huis dan eindelijk wordt verlaten, wordt steeds minder snel gekozen voor een koopwoning. Dit lijkt een gevolg van een aantal ontwikkelingen. Zo zijn de huizenprijzen – mede dankzij de lage hypotheekrentes – de laatste jaren fors gestegen waardoor een koophuis steeds duurder wordt. Wat ook niet helpt is dat de hypotheekregels een stuk strenger zijn geworden. Denk maar aan het feit dat het tegenwoordig niet meer mogelijk is om de kosten koper mee te financieren waardoor je als huizenkoper eigen geld mee moet brengen bij het kopen van een huis. Omdat steeds meer studenten afstuderen met een (forse) studielening, is het inbrengen van eigen geld heel lastig. Bovendien is het makkelijker om een hypotheek te krijgen met een vaste baan. Zoals al aangegeven, bieden werkgevers tegenwoordig werknemers minder snel een vast contract aan. Het verkrijgen van het benodigde hypotheekbedrag is daarmee voor veel twintigers lastiger geworden.

CBS onderzoek - twintigers met een eigen koopwoning

Bron: CBS

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek