HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Hypotheekrente stijgt weer flink

Daling van augustus duidelijk ten einde

Daling van augustus duidelijk ten einde

De hypotheekrente is de laatste weken weer behoorlijk gestegen. De dalende trend van afgelopen zomer lijkt duidelijk voorbij: sinds 1 september 2022 zijn er talloze renteverhogingen doorgevoerd bij hypotheken.

Laatste rentewijzigingen hypotheken

Stijgende hypotheekrente geen verrassing

Een verrassing is het niet, dat de hypotheekrente weer stijgt. De kapitaalmarktrente – het rendement op 10-jaars staatsleningen – blijkt een prima voorspeller van wat er gaat gebeuren met de rente op hypotheken. 

Hypotheekrente vs kapitaalmarktrente - 20 sept 2021-2022

Daling van augustus duidelijk voorbij

De daling van de kapitaalmarktrente in juli is in de maand augustus doorgesijpeld naar de hypotheekrente, zij het in minder heftige mate. De kapitaalmarktrente is echter sinds begin augustus alweer flink aan het stijgen.

Kapitaalmarktrente boven 2%

Inmiddels lijkt het niveau van 2% serieus doorbroken te zijn: al een volle week bevindt de lijn zich boven deze grens. Gisteren kwam de kapitaalmarktrente zelfs boven de 2,1% – voor dat niveau moeten we terug naar begin 2014, ruim 8 jaar geleden.

Kapitaalmarktrente en hypotheekrente 2012-2022

Gezien de actuele ontwikkeling van de kapitaalmarktrente lijkt het te verwachten dat de hypotheekrente in de komende tijd nog verder zal stijgen. Een hogere hypotheekrente heeft gevolgen voor de maximale hypotheek: die daalt naarmate de rente hoger is.

Maximale hypotheek berekenen

Hypotheekrente verder omhoog door hoger risico?

Buiten de link met de kapitaalmarktrente speelt ook het risico dat banken lopen op hypotheken een rol bij de hypotheekrente. De kans dat dit risico toeneemt met de hoge inflatie en groeiende betalingsproblemen bij consumenten lijkt aanzienlijk. Dat hogere risico kan vertaald worden in een grotere risico-opslag in de hypotheekrente – waardoor de marge ten opzichte van de kapitaalmarktrente groter wordt.

Actuele hypotheekrente

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

  1. Reactie op: Utreggg van dinsdag september 20, 2022 18:16
    En sinds je dit zei, is de rente weer 3 tienden omhoog Utreggg. Het feest is voorbij. Tenzij de oorlog binnen een paar maanden afgelopen is, gaan we een hele zware tijd tegemoet op de huizenmarkt. Ik zit er middenin. We zitten met een groot probleem dat de woonlasten veel te hoog zijn voor de mensen die willen kopen. De rente stijgt verder en de maximale hypotheek gaat per 2023 waarschijnlijk fors omlaag. Dus nog bovenop de gestegen rente. Dus op de huidige huizenprijzen kunnen de mensen die nog willen kopen gewoon geen huis krijgen. En steeds meer mensen willen ook niet meer omdat ze een daling verwachten. Mijn voorspelling: de gemiddelde huizenprijs was in augustus uitgekomen op 446.263 euro. Voor 1 januari 2024 ligt die prijs weer onder de 400.000 euro.

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Vrijblijvend hypotheek aanvragen