Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 20 september 2022, 08:55
#hypotheek #algemene rentes

De hypotheekrente is de laatste weken weer behoorlijk gestegen. De dalende trend van afgelopen zomer lijkt duidelijk voorbij: sinds 1 september 2022 zijn er talloze renteverhogingen doorgevoerd bij hypotheken.

Laatste rentewijzigingen hypotheken

Stijgende hypotheekrente geen verrassing

Een verrassing is het niet, dat de hypotheekrente weer stijgt. De kapitaalmarktrente - het rendement op 10-jaars staatsleningen - blijkt een prima voorspeller van wat er gaat gebeuren met de rente op hypotheken. 

Hypotheekrente vs kapitaalmarktrente - 20 sept 2021-2022

Daling van augustus duidelijk voorbij

De daling van de kapitaalmarktrente in juli is in de maand augustus doorgesijpeld naar de hypotheekrente, zij het in minder heftige mate. De kapitaalmarktrente is echter sinds begin augustus alweer flink aan het stijgen.

Kapitaalmarktrente boven 2%

Inmiddels lijkt het niveau van 2% serieus doorbroken te zijn: al een volle week bevindt de lijn zich boven deze grens. Gisteren kwam de kapitaalmarktrente zelfs boven de 2,1% - voor dat niveau moeten we terug naar begin 2014, ruim 8 jaar geleden.

Kapitaalmarktrente en hypotheekrente 2012-2022

Gezien de actuele ontwikkeling van de kapitaalmarktrente lijkt het te verwachten dat de hypotheekrente in de komende tijd nog verder zal stijgen. Een hogere hypotheekrente heeft gevolgen voor de maximale hypotheek: die daalt naarmate de rente hoger is.

Maximale hypotheek berekenen

Hypotheekrente verder omhoog door hoger risico?

Buiten de link met de kapitaalmarktrente speelt ook het risico dat banken lopen op hypotheken een rol bij de hypotheekrente. De kans dat dit risico toeneemt met de hoge inflatie en groeiende betalingsproblemen bij consumenten lijkt aanzienlijk. Dat hogere risico kan vertaald worden in een grotere risico-opslag in de hypotheekrente - waardoor de marge ten opzichte van de kapitaalmarktrente groter wordt.

Actuele hypotheekrente

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.