Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Huizenprijzen in sneltreinvaart omlaag

Niet eerder daalden prijzen op huizenmarkt zo snel

Niet eerder daalden prijzen op huizenmarkt zo snel

In het derde kwartaal van 2022 zijn de huizenprijzen in een recordtempo gedaald. Makelaarsorganisatie NVM meldt dat er in de afgelopen 3 maanden gemiddeld bijna 6% minder betaald werd voor een woning. Dit is de sterkste daling van de huizenprijzen die ooit in een kwartaal gemeten is.

Daling huizenprijzen

Sterke daling huizenprijzen t.o.v. vorig kwartaal

In het tweede kwartaal van dit jaar was de gemiddelde huizenprijs nog €451.000 – dit daalde in het derde kwartaal naar € 425.000. Ten opzichte van vorig jaar stegen de prijzen nog wel wat: de huizenprijzen waren 2% hoger dan in hetzelfde kwartaal in 2021.

Echte omslag op de woningmarkt

De NVM spreekt van een echte omslag op de woningmarkt. Dit is ook te zien aan het woningaanbod: er staan nu 30.000 woningen te koop bij de NVM-makelaars, een stijging van maar liefst 80%. 

Aantal woningverkopen stabiel

Kopers lijken er niet bovenop te springen: er werden in het afgelopen kwartaal 33.000 huizen verkocht – ongeveer hetzelfde als een jaar geleden.

Koopsom vaak nog wel boven vraagprijs

Gemiddeld genomen gingen huizen nog wel voor een hoger bedrag dan wat de verkoper als vraagprijs had gekozen. In bijna tweederde van de verkopen werd meer geboden, gemiddeld kwamen de koopsommen uit op 3% boven de vraagprijs.

Huis kopen

Nieuwbouw schaars

Nieuwbouwwoningen worden steeds schaarser en gewilder. Dat is te merken aan de prijsontwikkeling voor nieuwbouw: daar stegen de prijzen in vergelijking met vorig jaar met 8% naar €496.000. De NVM is niet positief over de nieuwbouwmarkt: deze blijft achter bij en sluit niet aan op de behoefte van kopers.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 reacties

  1. Reactie op: Mar wil een huis van maandag oktober 10, 2022 15:21
    Timen van de markt is altijd ontzettend lastig denk ik. Er heerst momenteel wel enorm veel pessimisme onder de mensen. Ik zou alsnog gewoon een huis kopen als je kan. De kosten voor het verwerven van een woning zijn laag en op de lange termijn zullen de huizenprijzen toch stijgen. Die rente komt ook heus wel weer op termijn wat omlaag. Vooral als we in een recessie terechtkomen zal de ecb genoodzaakt zijn om de rente weer te verlagen. Succes met de aankoop!

  2. Reactie op: piet van woensdag oktober 12, 2022 13:06
    Ik vind het sowieso vreemd dat er een grens is voor nhg. Iedereen zou een hypotheek met nhg moeten kunnen nemen.

  3. Reactie op: Martin van woensdag oktober 26, 2022 20:27
    Klopt helemaal! Als je het over een lange periode bekijkt. Niet altijd als je het over kortere perioden bekijkt. Ik zou hier dus aan toe willen voegen: als je van plan bent er minimaal 10 jaar te blijven wonen.

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek