Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 7 oktober 2022, 08:36
#huizenmarkt #huis kopen

In het derde kwartaal van 2022 zijn de huizenprijzen in een recordtempo gedaald. Makelaarsorganisatie NVM meldt dat er in de afgelopen 3 maanden gemiddeld bijna 6% minder betaald werd voor een woning. Dit is de sterkste daling van de huizenprijzen die ooit in een kwartaal gemeten is.

Daling huizenprijzen

Sterke daling huizenprijzen t.o.v. vorig kwartaal

In het tweede kwartaal van dit jaar was de gemiddelde huizenprijs nog €451.000 - dit daalde in het derde kwartaal naar € 425.000. Ten opzichte van vorig jaar stegen de prijzen nog wel wat: de huizenprijzen waren 2% hoger dan in hetzelfde kwartaal in 2021.

Echte omslag op de woningmarkt

De NVM spreekt van een echte omslag op de woningmarkt. Dit is ook te zien aan het woningaanbod: er staan nu 30.000 woningen te koop bij de NVM-makelaars, een stijging van maar liefst 80%. 

Aantal woningverkopen stabiel

Kopers lijken er niet bovenop te springen: er werden in het afgelopen kwartaal 33.000 huizen verkocht - ongeveer hetzelfde als een jaar geleden.

Koopsom vaak nog wel boven vraagprijs

Gemiddeld genomen gingen huizen nog wel voor een hoger bedrag dan wat de verkoper als vraagprijs had gekozen. In bijna tweederde van de verkopen werd meer geboden, gemiddeld kwamen de koopsommen uit op 3% boven de vraagprijs.

Huis kopen

Nieuwbouw schaars

Nieuwbouwwoningen worden steeds schaarser en gewilder. Dat is te merken aan de prijsontwikkeling voor nieuwbouw: daar stegen de prijzen in vergelijking met vorig jaar met 8% naar €496.000. De NVM is niet positief over de nieuwbouwmarkt: deze blijft achter bij en sluit niet aan op de behoefte van kopers.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.