HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.
Advertentie voor 3,75% rente bij Trade Republic.

Hypotheekrente stijgt bij veel banken

Reactie op verhoging kapitaalmarktrente na speech Draghi

Reactie op verhoging kapitaalmarktrente na speech Draghi

Deze week hebben veel geldverstrekkers aangekondigd dat hun hypotheekrente omhoog gaat. Dit lijkt een reactie op de wijziging in de kapitaalmarktrente, die de laatste anderhalve week oploopt.

Stijgende kapitaalmarktrente

Op 26 juni stond het tarief voor een 10-jaars staatslening op 0,456%. Anderhalve week later, op 4 juli, was deze opgelopen tot 0,670%. Dat is nog steeds een heel lage rente, maar wel in korte tijd meer dan 0,2% geklommen. Relatief bekeken is dat een stijging van bijna 50%. Kijken we naar de grafiek van de ontwikkeling van de kapitaalmarktrente in het afgelopen jaar, dan zien we dat deze rentestand de hoogste is sinds 6 juli 2016.

Hypotheekrente omhoog

Het is dan ook niet verbazingwekkend dat de banken hierop reageren met een verhoging van de hypotheekrente. Op 3 juli trapte de Rabobank een ronde met renteverhogingen af. Het voorbeeld van Rabo is inmiddels gevolgd door Centraal Beheer, MUNT, Duitse Volksbank, MoneYou, Florius, ING, Hypotrust, BijBouwe en ABN AMRO.

Oorzaak renteverhoging

Waar komt die plotselinge snelle rentestijging vandaan? Zoals meestal is het een internationaal effect: een gevolg van de speech van Mario Draghi. De president van de Europese Centrale Bank (ECB) gaf dinsdag aan dat er echt wel een aanpassing gaat plaatsvinden van het beleid om steeds maar geld in de economie te pompen. De verwachting is al langer dat het opkoopbeleid van obligaties vanaf september afgebouwd gaat worden – maar toch blijkt een toespeling daarop uit de mond van Draghi direct economische effecten te hebben. De koers van de euro schoot meteen omhoog, en de kapitaalmarkrente steeg dus ook. Met daaruit volgend een hogere hypotheekrente.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Vrijblijvend hypotheek aanvragen