Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Hypotheekrente stijgt bij veel banken

Reactie op verhoging kapitaalmarktrente na speech Draghi

Reactie op verhoging kapitaalmarktrente na speech Draghi

Deze week hebben veel geldverstrekkers aangekondigd dat hun hypotheekrente omhoog gaat. Dit lijkt een reactie op de wijziging in de kapitaalmarktrente, die de laatste anderhalve week oploopt.

Stijgende kapitaalmarktrente

Op 26 juni stond het tarief voor een 10-jaars staatslening op 0,456%. Anderhalve week later, op 4 juli, was deze opgelopen tot 0,670%. Dat is nog steeds een heel lage rente, maar wel in korte tijd meer dan 0,2% geklommen. Relatief bekeken is dat een stijging van bijna 50%. Kijken we naar de grafiek van de ontwikkeling van de kapitaalmarktrente in het afgelopen jaar, dan zien we dat deze rentestand de hoogste is sinds 6 juli 2016.

Hypotheekrente omhoog

Het is dan ook niet verbazingwekkend dat de banken hierop reageren met een verhoging van de hypotheekrente. Op 3 juli trapte de Rabobank een ronde met renteverhogingen af. Het voorbeeld van Rabo is inmiddels gevolgd door Centraal Beheer, MUNT, Duitse Volksbank, MoneYou, Florius, ING, Hypotrust, BijBouwe en ABN AMRO.

Oorzaak renteverhoging

Waar komt die plotselinge snelle rentestijging vandaan? Zoals meestal is het een internationaal effect: een gevolg van de speech van Mario Draghi. De president van de Europese Centrale Bank (ECB) gaf dinsdag aan dat er echt wel een aanpassing gaat plaatsvinden van het beleid om steeds maar geld in de economie te pompen. De verwachting is al langer dat het opkoopbeleid van obligaties vanaf september afgebouwd gaat worden – maar toch blijkt een toespeling daarop uit de mond van Draghi direct economische effecten te hebben. De koers van de euro schoot meteen omhoog, en de kapitaalmarkrente steeg dus ook. Met daaruit volgend een hogere hypotheekrente.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek