A-  |  A+  |  Homepage  |  Favorieten
Ga terug naar de hoofdpagina van HomeFinance
SPAREN
Alle onderwerpen
Ga naar de homepage Ė voor hypotheek, financieel advies en verzekeringen  
Depositogarantiestelsel
Zoals we de laatste jaren hebben kunnen zien, kan het voorkomen dat een bank failliet gaat. Op het moment dat een bank failliet gaat, kunnen spaarders niet meer beschikken over hun spaargeld. Normaal gesproken, zou een faillisement dan kunnen betekenen dat de rekeninghouders van de bank (een groot deel van) hun spaargeld kwijt zijn. In Nederland - en veel andere landen - geldt een garantieregeling om de spaarder te beschermen tegen de financiŽle gevolgen van een faillisement van een bank. Deze garantieregeling wordt in Nederland ook wel het depositogarantiestelsel genoemd. Op deze pagina vindt u enige achtergrondinformatie over dit depositogarantiestelsel.
Garantiebedrag en doelgroep
Onder het depositogarantiestelsel vallen in Nederland spaargoeden die op rekeningen staan bij banken die een vergunning van De Nederlandsche Bank (DNB) hebben. Het depositogarantiestelsel garandeert spaargeld van particuliere en kleine zakelijke spaarders tot een bedrag van 100.000 euro per rekeninghouder (achtergestelde spaarrekeningen vallen niet onder deze regeling). Dus wanneer een bank die onder de garantieregeling valt failliet gaat, hebben rekeninghouders - per persoon of rechtspersoon - de garantie dat ze tot een bedrag van 100.000 euro van hun spaargeld vergoed krijgen. Mocht een rekeninghouder meer dan 100.000 euro bij de failliete bank hebben ondergebracht, dan zal hij of zij voor het bedrag boven de garantie meedoen in het faillisement. Het hangt af van de afwikkeling van het faillisement door de curator hoeveel van het geld de rekeninghouder dan nog terug zal krijgen. Onder de garantieregeling vallen geen tegoeden die bij verzekeraars staan, zoals pensioenen, kapitaalverzekeringen en lijfrenten.
Waarom geldt een garantieregeling?
Er zijn meerdere redenen waarom het depositogarantiestelsel ingevoerd is. Een belangrijke reden is dat kleine particuliere en zakelijke spaarders door een faillisement van een spaarbank hun spaargeld kwijt zouden kunnen raken en direct in de problemen zouden kunnen komen. Dit wordt maatschappelijk onwenselijk geacht. En andere belangrijke reden is dat de kans op een "bankrun" dankzij de garantieregeling kleiner is. Een bankrun is een situatie waarbij een groot aantal rekeninghouders hun spaargeld bij een bank wil weghalen waardoor de bank in liquiditeitsproblemen kan komen. Dit gebeurt vooral als er onzekerheid bestaat over de financiŽle stabiliteit van een bank. In theorie kan ook een in de basis gezonde bank door een bankrun in grote problemen komen. Dankzij de zekerheid van het depositogarantiestelsel hoeven kleine spaarders geen angst te hebben dat ze hun spaargeld kwijtraken bij een faillisement en zal de kans op een bankrun kleiner dan wanneer er geen depositogarantiestelsel zou zijn.
Wie betaalt de garantieregeling?
De garantieregeling wordt in Nederland betaald door de banken. Als een spaarbank failliet gaat wordt gekeken welke rekeninghouders onder de garantieregeling vallen en gecompenseerd moeten worden. Het totale compensatiebedrag wordt dan betaald door de overige spaarbanken. Daarbij dient iedere spaarbank naar rato van marktaandeel bij te dragen.
Voor het vergelijken van een groot aantal spaarrekeningen, klik hier.

Hoogste spaarrente

(rentecontrole: 22-10-2021)

1.Renault Bank0,35 %
2.Bigbank0,25 %
3.Openbank0,20 %
4.Nordax Bank0,17 %
5.Klarna0,16 %
Vergelijk alle spaarrekeningen


HomeFinance MailService
Blijf gratis op de hoogte
Iedere maand een nieuwsbrief
Spaarnieuws en actuele rentes
Meer informatie & aanmelden