Het stimuleren van de algemene gezondheid van verzekerden zorgt ervoor dat er in Nederland minder zorgkosten gemaakt hoeven te worden. Een deel van onze ziektekosten kunnen immers voorkomen worden door gezond leven, een gezond gewicht en het stoppen met ongezonde gewoonten. Op deze pagina bespreken we in hoeverre deze kosten vergoed worden vanuit de aanvullende zorgverzekering.

Premies zorgverzekeringen 2021 berekenen

Welke kosten voor algemene gezondheid vallen binnen de dekking van de aanvullende zorgverzekering?

Slechts enkele kosten voor de algemene gezondheid vallen onder de basisverzekering: een beperkte dekking voor dieetadvisering en vergoeding bij stoppen met roken. Er zijn echter nog veel meer kosten die u kunt maken om uw gezondheid te bevorderen. Sommige aanvullende zorgverzekeringen bieden daarvoor aardige vergoedingen. Denk bijvoorbeeld aan de volgende vergoedingen:

Adem- en ontspanningstherapie

Ontspanning is belangrijk voor een gezond leven. Stress is een oorzaak van vele medische klachten, zowel lichamelijk als psychisch. Om hierin te helpen bieden sommige zorgverzekeraars een vergoeding voor adem- en ontspanningstherapie.

Oefentherapie Mensendieck / Cesar

Ook een goede lichaamshouding kan veel klachten voorkomen. Daarbij kan oefentherapie een goed hulpmiddel zijn. Niet alleen om klachten te verhelpen, maar ook ter preventie.

Dieetadvies

Te zwaar of te licht zijn is slecht voor uw gezondheid. Een goede begeleiding door een diëtist of gewichtsconsulent kan u helpen uw gewicht onder controle te houden. Daarvoor is een magere dekking in de basisverzekering - veel aanvullende zorgverzekeringen bieden daarom een extra vergoeding voor dieetadvies.

Cursussen

Er zijn allerlei cursussen denkbaar die u kunnen helpen bij het leiden van een gezond leven. Sommige verzekeraars bieden u een vergoeding voor cursussen die uw gezondheid bevorderen. Leefstijltrainingen bijvoorbeeld, maar ook valcursussen of EHBO-cursussen.

Sport Medisch Advies (SMA)

Een sportkeuring voordat u intensief gaat sporten kan veel problemen en blessures voorkomen. Het is dan ook niet vreemd dat veel verzekeraars een vergoeding bieden voor een Sport Medisch Advies (SMA).

Stoppen met roken

Dat stoppen met roken beter is voor uw gezondheid, dat is algemeen bekend. Daarom wordt de ondersteuning daarbij ook vergoed vanuit de basisverzekering. Een enkele aanvullende zorgverzekeraar doet daarbij nog een extra dekking voor stoppen met roken.

Alternatieve geneeswijzen

Buiten deze vergoedingen zijn er ook onder de alternatieve geneeswijzen verschillende behandelingen die de algemene gezondheid kunnen bevorderen.

Niet tevreden over uw huidige zorgverzekering

Bent u niet tevreden over de dekking die uw huidige zorgverzekering biedt? Dan kan overstappen naar een andere zorgverzekering verstandig zijn. De dekkingen en premies van zowel de basisverzekering als de aanvullende verzekeringen worden ieder jaar opnieuw bepaald. U mag daardoor jaarlijks mag wisselen van zorgverzekeraar.

Zorgpremie 2021 berekenen en vergelijken inclusief aanvullende dekkingen
Premies van basisverzekeringen voor 2021 vergelijken

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.