A-  |  A+  |  Homepage  |  Favorieten  |  English version - international interest rates
Ga terug naar de hoofdpagina van HomeFinance
AUTOVERZEKERING
Alle onderwerpen
Ga naar de homepage Ė voor hypotheek, financieel advies en verzekeringen  
Informatie autoverzekeringenWat is een autoverzekering? 

Wat is een autoverzekering?

Momenteel telt Nederland meer dan 8 miljoen auto's. Die auto's veroorzaken op jaarbasis een zeer groot aantal ongelukken. Bij deze ongelukken ontstaat vaak aanzienlijke schade, materieel maar ook fysiek. Een autoverzekering is een verzekering die er voor bedoeld is om deze schade te dekken.

Direct autoverzekeringen vergelijken

Autoverzekering is verplicht in Nederland

In Nederland is een autoverzekering een wettelijk verplichte verzekering. Een eigenaar van een auto moet verplicht een verzekering afsluiten waarmee in ieder geval alle schade die (de bestuurder van) zijn auto in het verkeer aan andere personen of voertuigen veroorzaakt, wordt gedekt. Vanwege het feit dat deze verzekering verplicht is, heet deze autoverzekering een WA autoverzekering (WA staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid). Een WA autoverzekering neemt dus de kosten op zich waarvoor de bestuurder aansprakelijk is. Dankzij deze verplichting hebben alle verkeersdeelnemers de garantie dat ze een schadevergoeding ontvangen zodra ze - door de schuld van een andere autobestuurder - schade leiden.

Naast de schade die je aan anderen kunt veroorzaken, is het natuurlijk ook mogelijk dat je schade aan je eigen auto krijgt. Dit risico kun je ook verzekeren door een autoverzekering te kiezen met een ruimere dekking. Dit is echter niet verplicht. Op het moment dat je een ruimere dekking kiest en je krijgt schade aan je eigen auto - veroorzaakt door een ander of door jezelf - dan kun je de verzekering aanspreken om deze schade te vergoeden.

Wat er precies gedekt wordt door de autoverzekering, hangt af van de gekozen vorm en de gekozen maatschappij. Voor meer informatie over de verschillende soorten autoverzekeringen, klik hier.

Kies de juiste autoverzekering

Op het moment dat u een autoverzekering wilt afsluiten, dient u allereerst te bepalen welk type autoverzekering het beste bij u past. Om u bij deze keuze te helpen, hebben wij een autoverzekering keuzehulp gemaakt.

Voor het vergelijken van verschillende autoverzekeringen, klik hier