Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogBesparen op de energierekening met zonnepanelen
Een veel gekozen manier om te besparen op de energiekosten is het plaatsen van zonnepanelen. Hoe werkt dat? Is het interessant? Wat kost de aanschaf en installatie van zonnepanelen, en waar betaal je dat van?
Doe de bespaarcheck op Zonnepaneel.com
Met zonnepanelen wek je je eigen duurzame stroom op door de warmte van de zon te benutten. Je bespaart dus niet op het verbruik van energie, wel op de kosten. Als je de panelen eenmaal hebt liggen kost de elektriciteit die eruit komt je immers niets meer.
Investering, subsidie en btw
De eerste vraag is dan natuurlijk: wat kosten zonnepanelen? De investering die nodig is om ze op jouw dak te leggen moet je immers wel betalen. Hoeveel je moet betalen is afhankelijk van het aantal zonnepanelen dat je wilt en kunt laten installeren.
Een aardige richtprijs voor 10 zonnepanelen is € 5.400. Vervolgens helpt de overheid een handje mee met subsidie en de mogelijkheid om de btw over de zonnepanelen terug te vragen.
Terugverdienen van de investering
De volgende vraag is: wat leveren zonnepanelen op? Het is een investering waarmee je gaat besparen op je energierekening. Hoe meer ze opleveren, hoe sneller je die investering hebt terugverdiend.
Het voordeel van zonnepanelen is afhankelijk van de hoeveelheid stroom die ze opleveren, maar ook van de stroomprijs. De elektriciteit die je zelf opwekt hoef je immers niet tegen de actuele prijs af te nemen van jouw energiebedrijf.
Om een idee te krijgen van het aantal zonnepanelen dat jij kunt plaatsen, wat ze kosten en hoeveel ze zullen opleveren kun je een handige bespaarcheck doen.
Als je meer stroom opwekt dan je verbruikt
Als de zon lekker schijnt en jouw zonnepanelen veel stroom opwekken, kan het gebeuren dat ze meer elektriciteit opleveren dan jij op dat moment gebruikt. Die stroom lever je terug aan het elektriciteitsnet (teruglevering).
Voor die teruggeleverde stroom geldt een gunstige salderingsregeling: deze wordt weggestreept tegen de door jou uit het stroomnet gebruikte stroom. Deze salderingsregeling wordt in de toekomst afgebouwd, maar tot dat moment kun je er mooi van profiteren.
Overschot aan stroom zelf opslaan
Lever je per jaar in totaal meer stroom dan je afneemt, dan krijg je daarvoor een vergoeding - die is doorgaans wel lager dan het tarief dat het energiebedrijf zelf in rekening brengt.
Dit verschil maakt het interessant om na te denken over een thuisbatterij om het overschot aan opgewekte stroom op te slaan. Daarmee lever je dat overschot dus niet terug aan het stroomnet maar houd je het aan om later zelf te gebruiken.
antwoorden die je verder helpen
Een zonnepaneel is een paneel met aan elkaar gekoppelde zonnecellen die het zonlicht rechtstreeks kunnen omzetten in elektriciteit. Als we kijken naar de zonnepanelen die door consumenten gebruikt worden voor het opwekken van energie (meestal gemonteerd op het dak van de eigen woning), dan zijn er momenteel 4 soorten zonnepanelen op de Nederlandse markt te koop. Het gaat om de volgende soorten zonnepanelen:
Er bestaan grote verschillen in kosten, rendement en gebruiksmogelijkheden tussen deze typen zonnepanelen. Laat je daarom goed informeren voor je een keuze maakt.
Voor je begint aan zonnepanelen, wil je natuurlijk weten wat het kost. Het antwoord op de vraag is niet eenvoudig te geven, want het hangt heel sterk af welk type zonnepaneel je kiest, waar je de zonnepanelen koopt, wie de zonnepanelen installeert en ook waar die zonnepanelen geïnstalleerd moeten worden. Daarnaast kan het zijn dat je de BTW kan terugvorderen en/of voor subsidie in aanmerking komt waardoor je een deel van de kosten terugkrijgt.
Om je toch een indicatie te geven: voor een ruwe berekening, zouden wij uitgaan van 5.400 euro voor de aankoop en installatie van 10 zonnepanelen (incl. omvormer). Voor een exacte berekening, raden wij je aan om een vrijblijvende offerte aan te vragen.
Zoals hierboven beschreven, zijn er verschillende typen zonnepanelen. De jaarlijkse opbrengst hangt sterk af van het type paneel. Daarnaast zijn allerlei andere factoren nog van belang, zoals:
Het is dus belangrijk om een maatwerk berekening aan te vragen die past bij jouw situatie en wensen om een goede indicatie te krijgen van de jaarlijkse opbrengst.
Om toch een hele ruwe indicatie te geven: een goed geplaatst zonnepaneel kan tussen de 110 en 180 kWH aan energie opleveren per jaar.
De laatste jaren kiezen steeds meer mensen voor het plaatsen van zonnepanelen. Dat is niet zo gek: in 2022 zijn de energieprijzen enorm gestegen wat veel mensen stevig in de portemonnee raakt. Bovendien zijn zonnepanelen een duurzame energiebron waardoor je als consument kunt helpen om de uitstoot terug te dringen. Goed voor de portemonnee en goed voor het klimaat dus! De grote vraag naar zonnepanelen heeft ervoor gezorgd dat steeds meer bedrijven dit product aanbieden. Toch bestaat er een groot verschil tussen deze partijen. Dit geldt voor het aanbod zelf - dus welke zonnepanelen worden aangeboden - maar ook voor zaken als installatie, leveringstijden en prijzen. Zorg dus dat je verschillende opties naaste elkaar zet voor je een bestelling plaatst.
Wij werken samen met Zonnepaneel.com. Wij raden u aan om zeker ook bij hen een offerte op te vragen!
De overheid stimuleert het verduurzamen van de woning op allerlei manieren. Onder andere met subsidies. Die subsidies gelden echter niet voor zonnepanelen. In het verleden bestond er een directe subsidie op zonnepanelen maar die bestaat sinds enkele jaren niet meer.
Toch bestaan er allerlei financiële regelingen die het aanschaffen van zonnepanelen aantrekkelijker maken. Denk aan de mogelijkheid om de Btw over de aankoop en installatie van zonnepanelen terug te vragen en de mogelijkheid om stroom die je niet gebruikt aan het elektriciteitsnet te leveren (de salderingsregeling).
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.