Search
Close this search box.

Om uw Rabobank Hypotheek te berekenen kunt u de onderstaande Rabobank mortgage calculator gebruiken:

Hoeveel kan ik maximaal lenen bij Rabobank voor een hypotheek?

De maximale hypotheek die je kunt krijgen bij Rabobank (en andere Nederlandse banken) hangt af van verschillende factoren. Hier zijn de belangrijkste factoren die bepalen hoeveel hypotheek je kunt krijgen:

 1. Inkomen:

  • Het totale bruto jaarinkomen van jou (en je partner, indien van toepassing) is een belangrijke factor. Rabobank hanteert een percentage van je inkomen om te bepalen wat je maximaal kunt lenen. Hierbij wordt ook rekening gehouden met andere financiële verplichtingen zoals leningen en alimentatie.
 2. Rentepercentage:

  • Het rentepercentage van de hypotheek heeft invloed op de maandlasten. Hoe lager de rente, hoe meer je kunt lenen.
 3. Loan-to-Value (LTV):

  • Dit is de verhouding tussen de lening en de marktwaarde van de woning. In Nederland kun je meestal maximaal 100% van de marktwaarde van de woning lenen.
 4. Eventuele schulden:

  • Heb je andere leningen of schulden, dan worden deze meegenomen in de berekening van je maximale hypotheek.
 5. Leeftijd:

  • De looptijd van de hypotheek is afhankelijk van je leeftijd en pensioenleeftijd. Hoe jonger je bent, hoe langer de looptijd kan zijn.
 6. Nationale Hypotheek Garantie (NHG):

  • Als je in aanmerking komt voor NHG, kun je mogelijk een hogere hypotheek krijgen tegen gunstigere voorwaarden. In 2024 is de NHG-kostengrens € 405.000.

Voor een nauwkeurige berekening en om uw persoonlijke situatie in overweging te nemen, kunt u de Rabobank Hypotheek Berekenaar gebruiken op de Rabobank website. Deze calculator houdt rekening met uw specifieke financiële gegevens, zoals inkomen, leningen en spaargeld. Daarnaast is het raadzaam een afspraak te maken met een hypotheekadviseur van Homefinance voor een persoonlijk advies.

Het maximale bedrag dat u kunt lenen, kan ook beïnvloed worden door de gekozen hypotheekvorm, zoals een annuïteitenhypotheek of een aflossingsvrije hypotheek. Rabobank biedt mogelijkheden aan voor beide vormen, afhankelijk van uw voorkeur en financiële situatie.

Ter illustratie, een jong stel met een gezamenlijk bruto jaarinkomen van €75.000 kan bij Rabobank ongeveer €337.500 lenen, mits zij geen andere grote financiële verplichtingen hebben. Voor een ZZP’er met een wisselend inkomen kan een aanvullende toetsing vereist zijn, waarbij gemiddeld drie jaarinkomens worden meegenomen.

In samenvatting kunt u met behulp van de Rabobank Mortgage Calculator en het advies van een hypotheekadviseur een nauwkeurig en persoonlijk inzicht krijgen in hoeveel u maximaal kunt lenen voor uw hypotheek.

Hoeveel kan ik lenen met een tweede hypotheek bij Rabobank?

Bij Rabobank kunt u een tweede hypotheek verkrijgen tot maximaal 80% van de marktwaarde van uw woning, afhankelijk van verschillende factoren zoals uw inkomen, financiële verplichtingen en de waarde van uw huidige hypotheek. Als u bijvoorbeeld een woning heeft met een marktwaarde van €400.000 en een bestaande hypotheek van €200.000, kunt u mogelijk een tweede hypotheek afsluiten voor maximaal €120.000. U kunt gebruik maken van de Rabobank hypotheek calculator om een proefberekening te maken en een nauwkeurige indicatie te krijgen van hoeveel hypotheek u kunt krijgen. Houd er rekening mee dat Rabobank bij een tweede hypotheek strikte voorwaarden hanteert, zoals het type hypotheek (annuïteitenhypotheek of aflossingsvrije hypotheek) dat u kiest.

Wat zijn de maandelijkse hypotheeklasten voor een Rabobank hypotheek?

De maandelijkse hypotheeklasten voor een Rabobank hypotheek zijn afhankelijk van diverse factoren zoals het geleende bedrag, de rentevoet, looptijd en hypotheekvorm (annuiteitenhypotheek of aflossingsvrije hypotheek). Zo betaalt u voor een annuiteitenhypotheek van €300.000 met een looptijd van 30 jaar en een rentevoet van 3% circa €1.264 per maand. Dit bedrag omvat zowel de aflossing als de rente. Om een nauwkeurige berekening te maken, kunt u gebruik maken van de Rabobank hypotheek calculator. Deze tool helpt u bij het proefberekenen van uw maximale leencapaciteit en maandelijkse lasten bij Rabobank. Vergeet ook niet dat bijkomende kosten, zoals eigengeld en verplichte verzekeringen, van invloed kunnen zijn op uw maandelijkse budget.

Hoeveel kan ik lenen als ZZP’er met een hypotheek bij Rabobank?

Als ZZP’er kunt u bij Rabobank doorgaans tussen de 80% tot 100% van uw gemiddelde inkomen over de afgelopen drie jaar lenen als hypotheek. Rabobank kijkt naar uw inkomsten uit de afgelopen drie jaar en berekent een gemiddeld inkomen om uw maximale leencapaciteit te bepalen. Stel, uw gemiddelde inkomen bedraagt €50.000 per jaar, dan kunt u een hypotheek aanvragen van ongeveer €200.000 tot €250.000, afhankelijk van uw persoonlijke situatie, bestaande schulden en de actuele rentetarieven. U kunt gebruikmaken van de Rabobank hypotheek calculator om een proefberekening te maken en uw maximale hypotheek te ontdekken.

Bijvoorbeeld, als u in de afgelopen drie jaar de volgende inkomens heeft gehad: €45.000 in 2020, €55.000 in 2021, en €50.000 in 2022, dan berekent Rabobank uw gemiddelde inkomen als (€45.000 + €55.000 + €50.000) / 3 = €50.000 per jaar. Hieruit kunt u een ruwe schatting maken van hoeveel u kunt lenen. Echter, Rabobank inspecteert ook uw financiële situatie, zoals bestaande leningen, om een definitieve leencapaciteit vast te stellen.

Bekijk de actuele hypotheekrente op de website van Rabobank en maak gebruik van hun hypotheekgegevens om een exacte berekening te maken en inzicht te krijgen in uw maandelijkse lasten en maximale leencapaciteit.

Wat is de actuele rente voor een Rabobank hypotheek?

De actuele rente voor een Rabobank hypotheek varieert afhankelijk van de looptijd en het type hypotheek. Op dit moment ligt de rente voor een annuïteitenhypotheek bij Rabobank tussen ongeveer 3,2% en 4,1% afhankelijk van de rentevaste periode. Voor een aflossingsvrije hypotheek kan de rente iets hoger zijn, bijvoorbeeld tussen 3,4% en 4,3%. Als u een Rabobank hypotheek wilt berekenen, kunt u gebruik maken van de Rabobank mortgage calculator om een proefberekening te maken en de specifieke rentevoet voor uw situatie te bepalen. Voor zelfstandige ondernemers (ZZP’ers) kunnen de voorwaarden en rentepercentages verschillen. Actuele rentetarieven kunt u altijd terugvinden op de website van Rabobank of door direct contact op te nemen met een van hun hypotheekadviseurs.

Welk bedrag moet ik zelf inbrengen bij het afsluiten van een Rabobank hypotheek?

Bij het afsluiten van een Rabobank hypotheek moet u doorgaans ten minste 6% van de koopsom zelf inbrengen, dit wordt ook wel eigen geld genoemd. Bijvoorbeeld, voor een woning van €300.000 betekent dit dat u minstens €18.000 aan eigen geld beschikbaar moet hebben. Dit eigen geld is nodig voor kosten zoals de overdrachtsbelasting (2% van de koopsom), notariskosten, taxatiekosten, en advies- en bemiddelingskosten. Een bijkomend vereiste van Rabobank, net als bij veel andere Nederlandse kredietverstrekkers zoals ING en ABN AMRO, is dat de waarde van de woning ten minste gelijk moet zijn aan de hoogte van de hypotheek om het volledige bedrag te kunnen financieren. Verder moeten ook potentiële extra financieringskosten, zoals voor een verbouwing, in uw eigen berekening meegenomen worden. Om een goed beeld te krijgen van hoeveel eigen geld u precies nodig heeft, kunt u de Rabobank hypotheek calculator gebruiken om een proefberekening te maken.

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek