HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.

Een verhuurhypotheek berekenen is gemakkelijker dan je denkt. Onze online rekentool laat je meteen zien wat je kunt verwachten. Het berekenen hangt af van je inkomen, de waarde van het vastgoed en mogelijke huurinkomsten.

Zo weet je precies hoeveel je kunt lenen voor het kopen van vastgoed. Dit is cruciaal voor slimme investeringsbeslissingen. En het helpt ook om meer winst te maken.

Belangrijkste punten

 • Onze online rekentool maakt het eenvoudig om je verhuurhypotheek te berekenen.
 • Persoonlijke factoren zoals inkomen en vastgoedwaarde bepalen de hoogte van de hypotheek.
 • Het kennen van je maximale leencapaciteit helpt bij het nemen van weloverwogen investeringsbeslissingen.
 • Huurinkomsten kunnen deels worden meegerekend als inkomen voor de lening.
 • Gebruik van financiële tools is essentieel voor potentiële investeerders in vastgoed.

Hoeveel kan ik maximaal lenen voor een verhuurhypotheek?

Bereken uw maximale verhuurhypotheek met de verhuurhypotheek calculator hieronder:

Verhuurhypotheek Calculator

Bij het maximale verhuurhypotheek berekenen spelen verschillende zaken mee. Het maximum hangt af van je inkomsten en de waarde van het pand als het verhuurd wordt. Banken zoals ABN AMRO en ING hebben speciale hypotheken voor verhuur. Maar de regels kunnen per bank verschillen.

Hier zijn een paar dingen die belangrijk zijn als je een huis wilt financieren om te verhuren:

 • Er zijn 11 aanbieders van verhuurhypotheken op de Nederlandse markt.
 • De rentetoeslag bedraagt ongeveer 1% bovenop de geldende hypotheekrente voor een verhuurhypotheek.
 • Afhankelijk van de geldverstrekker kunt u tussen 50% en 90% van de waarde van de te verhuren woning lenen.
 • De waarde van de woning in verhuurde staat is meestal lager dan de waarde bij leegstand.

Het Bruto Aanvangsrendement (BAR) is ook heel belangrijk bij het vastgoedhypotheek berekenen. In steden zoals Enschede en Hilversum is een gemiddeld BAR van 7% normaal. In Amsterdam kan het BAR lager zijn, omdat de investeringskosten hoger zijn dan de jaarlijkse huur opbrengst.

StadGemiddeld BAR
Enschede7%
Hilversum7%
Emmen6%
Assen6%
Amsterdam5%

Waarom je verhuurhypotheek berekenen belangrijk is

Het exact berekenen van je hypotheek voor verhuur helpt om financiële risico’s te beperken. Ook kun je zo het meeste profijt halen uit je investering. Je kunt meestal 70% tot 90% van de marktwaarde lenen voor verhuur. Dit hangt af van factoren zoals renteopslag en overdrachtsbelasting.

Vanaf 2021 is de overdrachtsbelasting voor verhuurwoningen 8%. Dit heeft grote gevolgen voor de totale kosten. Daarnaast is de renteopslag ongeveer 1% hoger dan normaal. Door je beleggingshypotheek goed te berekenen, voorkom je verrassingen. Zo blijven je kosten en opbrengsten in balans.

Om het rendement goed te berekenen, kijk je naar meerdere aspecten. Dit omvat de huurprijs, kosten, soort huis en locatie. Vergeet ook de DSCR-ratio niet in te zien voor het leenbedrag.

“Je kunt meestal 70% tot 90% van de woningwaarde als hypotheek krijgen voor verhuur.”

Leningen tot 90% brengen echter meer risico’s en hogere rentes met zich mee. Daarom is een verhuur rendement berekenen heel slim.

De tabel geeft informatie over leenpercentages en voorwaarden:

Percentage van marktwaardeLeningsvoorwaardenRenteopslag
70-80%Volledig aflossingsvrij mogelijk+1%
80-85%Reguliere voorwaarden+1.2%
85-90%Hogere risico’s en rente+1.5%

Als je een verhuurhypotheek goed berekent, maak je slimme keuzes. Dit tipt niet alleen voor persoonlijke investeerders, maar ook voor professionals. Bijvoorbeeld, particulieren mogen vaak maar vier huizen bezitten om een hypotheek te krijgen.

Het is slim om nauwkeurig rendement en verhuur rendement te berekenen. Gebruik daarvoor de beste gegevens en tools. Zo maak je je vastgoedinvestering echt winstgevend.

Hoe kun je je verhuurhypotheek berekenen?

Je start met het invullen van je financiële gegevens in de verhuurhypotheek calculator. Deze gegevens omvatten je inkomen en de prijs van de woning. Je krijgt dan een overzicht van je mogelijkheden voor investeringen in vastgoed.

 • Verhuurhypotheekverstrekkers financieren vaak tot 70% tot 90% van de woning marktwaarde.
 • Je mag meestal 50% van de financiering via aflossingsvrije hypotheek verkrijgen.
 • Er zijn verschillende hypotheekverstrekkers zoals ING en Rabobank die verhuurhypotheken aanbieden.

De rente voor verhuurhypotheken ligt vaak hoger dan voor gewone hypotheken. Dit komt door het risico voor de geldverstrekkers. Het risico is dat er geen inkomsten uit huur zijn. Daarom is eigen inbreng nodig, meestal tussen de 10% en 30% van de woningwaarde.

Om de waarde van een verhuurwoning vast te stellen kijkt men naar de verhuurbaarheid en de verwachte huur. Een taxateur maakt een taxatierapport. Dit gebeurt als de huurprijs nog niet bekend is.

Voorbeelden van verhuurhypotheekberekeningen

Het is best lastig om een hypotheek voor verhuur woning uit te rekenen. Laten we een paar voorbeelden doornemen. Zo ziet u wat voor invloed verschillende dingen hebben op uw geldzaken.

ScenarioWoningwaarde in verhuurde staatFinancieringspercentageHypotheekbedragRentevaste periodeMaandlasten
Scenario 1€ 300.00070%€ 210.00010 jaar€ 800
Scenario 2€ 400.00080%€ 320.00020 jaar€ 1.200
Scenario 3€ 500.00090%€ 450.00030 jaar€ 1.500

Als we de maandlasten verhuurhypotheek berekenen, kijken we naar de huurinkomsten. Meestal moeten de huurinkomsten 1,25 keer zo hoog zijn als de rentekosten. Dus als u € 1.200 per maand aan rente betaalt, moet de huur minstens € 1.500 zijn.

Deze scenario’s werken voor zowel persoonlijke als zakenverhuur. Bijvoorbeeld, voor een persoonlijke hypotheek kunt u tot vijf huizen financieren. De regels hiervoor verschillen voor elk geval. De financiering kan gaan van 70% tot 90% van de huizenwaarde. Dit ligt aan de geldgever.

Het is belangrijk om vooraf goed na te denken. U moet rekening houden met kosten voor onderhoud en de markt kan veranderen. Praat met een adviseur. Zo krijgt u een precieze berekening voor de maximale hypotheek voor verhuur.

Hypotheekrenteaftrek en belastingvoordelen

De hypotheekrenteaftrek is gunstig voor wie een huis verhuurt. Het helpt bij het verlagen van je belastingen. Deze aftrek geldt 30 jaar lang. Dan mag je de betaalde hypotheekrente van je inkomen aftrekken. Zo dalen je maandelijkse kosten.

Voor mensen met veel inkomen geldt een lagere hypotheekrenteaftrek. Elk jaar daalt dit voordeel met drie procent. Maar als je onder de €73.071 verdient, geldt dit nadeel niet. Je kunt nog meer belasting besparen door kosten als een taxatie of boeterente op te voeren.

Je kunt er ook voor kiezen om de aftrek snel terug te krijgen. Na een scheiding bijvoorbeeld, kun je tot twee jaar extra aftrekken. Dit heet een overgangsregeling.

VoorwaardeDetails
Maximale aflossingsduur30 jaar voor hypotheken na 2013
EigenwoningforfaitVariërend van 0% tot 2,35% afhankelijk van de WOZ-waarde
Belastingtarief36,93% voor inkomens niet hoger dan €73.031

Het is slim om met een adviseur te praten over je hypotheekvoordelen. Zo’n gesprek kan je veel inzichten geven. Het advies over belastingvoordelen is vaak gratis. Het helpt je betere financiële keuzes te maken.

FAQ

Hoe bereken ik een verhuurhypotheek?

U kunt uw verhuurhypotheek berekenen door gegevens in te vullen in onze rekentool. Deze gegevens zijn uw bruto jaarinkomen en de prijs van de woning. Ook eventuele huurinkomsten vult u in. Zo ziet u hoeveel u kunt investeren in vastgoed.

Wat is de maximale verhuurhypotheek die ik kan krijgen?

Uw maximale hypotheek hangt af van uw inkomen en de waarde van het pand. Onze tool geeft een schatting van het bedrag dat u kunt lenen. Dit geldt ook voor leningen bij ABN AMRO.

Waarom is het essentieel om mijn verhuurhypotheek te berekenen?

Het is van groot belang uw hypotheek goed te berekenen. Zo beheerst u financiële risico’s en haalt u het meeste uit uw investeringen. Goede berekeningen helpen u slimme keuzes te maken. De verhouding tussen wat u betaalt aan hypotheek en de huur die u krijgt, is dan heel belangrijk.

Kan ik huurinkomsten meenemen in de berekening van mijn hypotheek?

Ja, het inkomen dat u verdient door verhuur, telt mee bij de berekening. Dit kan het bedrag dat u kunt lenen, verhogen. Zo worden uw kansen beter in de vastgoedmarkt.

Wat zijn de maandlasten van een verhuurhypotheek?

De maandlasten hangen af van verschillende dingen, zoals de rente, het geleende bedrag en huurinkomsten. Met onze rekentool kunt u verschillende situaties doorrekenen. Zo weet u wat u elke maand moet betalen.

Kan ik hypotheekrenteaftrek krijgen voor een verhuurhypotheek?

Er gelden andere regels voor de fiscale voordelen van een verhuurhypotheek. Hypotheekrenteaftrek is soms mogelijk. Vraag een financieel adviseur om de voorwaarden. Ook onze berekeningstool kan u helpen meer te snappen van de fiscale kansen die er zijn.

Waar vind ik betrouwbare bronnen voor mijn verhuurhypotheek berekening?

Voor een juiste berekening kunt u verschillende bronnen en experts raadplegen. Op onze site vindt u verwijzingen naar tools, rekentools, en plaatsen waar u advies kunt inwinnen. Kijk bij ‘Bronnen en Verwijzingen’ op onze site.

Jorrit Drenth

Jorrit Drenth

Deze pagina is gemaakt en gecontroleerd door Jorrit Drenth. Jorrit is een expert op het gebied van hypotheken en overige leningen en helpt mensen al meer dan 10 jaar met hun financiële vragen. Jorrit schrijft onder andere voor HomeFinance, Actuelerentestanden.nl, en Lening.nl.

Vrijblijvend hypotheek aanvragen