HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.

Hypotheek bevriezen: hoe tijdelijk stoppen met betalen werkt

Als je geconfronteerd wordt met onvoorziene financiële problemen, biedt het hypotheek bevriezen een tijdelijke uitkomst om de betaling van je hypotheek – vaak de grootste financiële verplichting voor veel mensen – te onderbreken.

In dit artikel leer je precies hoe dit tijdelijk stoppen met betalen werkt, welke voorwaarden en criteria banken hanteren, de gevolgen ervan, en welke alternatieven er zijn bij betalingsproblemen hypotheek.

Wat betekent hypotheek bevriezen en wanneer is het mogelijk?

Het hypotheek bevriezen betekent dat je, in overleg met je geldverstrekker, de mogelijkheid krijgt om je maandelijkse hypotheekbetalingen tijdelijk op te schorten of te verlagen. Dit is specifiek mogelijk bij betalingsproblemen hypotheek die voortkomen uit onvoorziene financiële problemen, zoals inkomensverlies door werkloosheid, langdurige ziekte, scheiding of andere ingrijpende levensgebeurtenissen. Het primaire doel hiervan is om een adempauze te bieden en de escalatie naar ergere situaties, zoals een gedwongen verkoop van huis – een recht dat de hypotheekverstrekker heeft bij niet-betaling hypotheek – te voorkomen, zodat je tijd krijgt om je financiën weer op orde te krijgen.

Hoe vraag je een hypotheekbetaling bevriezen aan bij je geldverstrekker?

Een hypotheekbetaling bevriezen vraag je aan door onmiddellijk en proactief contact op te nemen met je geldverstrekker zodra je geconfronteerd wordt met onvoorziene financiële problemen. Dit directe overleg is essentieel, want daarin kunnen de hypotheekbetaler en de geldverstrekker samen een tijdelijk lager maandbedrag of zelfs het opschorten hypotheeklast afspreken om zo financiële ruimte te creëren en een adempauze te bieden. De geldverstrekker biedt mogelijkheid tot deze tijdelijke oplossing, maar het is cruciaal om te beseffen dat een hypotheekverstrekker een verzoek om uitstel van betaling kan weigeren indien de voorwaarden niet toereikend zijn. Je zult daarom transparant moeten zijn over je financiële situatie en vaak gedetailleerde documentatie moeten aanleveren die je noodzaak onderbouwt. Welke specifieke informatie heeft jouw geldverstrekker nodig om een dergelijk besluit te nemen? Voorbeelden zoals die van MUNT Hypotheken die klanten aanraadt contact op te nemen via telefoonnummer 085 – 760 94 80 om mogelijkheden tijdelijke verlaging betalingen te bespreken, illustreren dat directe communicatie de sleutel is om escalatie naar ernstigere situaties, zoals een gedwongen verkoop van huis, te voorkomen.

Welke voorwaarden en criteria hanteren banken voor het bevriezen van een hypotheek?

Banken hanteren specifieke en vaak strenge voorwaarden voor het hypotheek bevriezen, primair gebaseerd op de aard en aantoonbaarheid van je onvoorziene financiële problemen. Geldverstrekkers beoordelen je persoonlijke en financiële situatie grondig, waarbij ze kijken naar de bestendigheid van inkomen, je kredietwaardigheid, je betaalcapaciteit hypotheek, en de aanwezigheid van vermogen, spaargeld en betalingscapaciteit om tijdelijk de lasten te dragen, zelfs als je verlichting zoekt. Cruciale criteria omvatten een gedetailleerde onderbouwing van het inkomensverlies door werkloosheid, langdurige ziekte, scheiding of andere ingrijpende levensgebeurtenissen, en een transparant overzicht van eventuele andere schulden en je totale schuldenlast om het risico op onvermogen om lening te betalen te evalueren. Het is belangrijk te weten dat banken verschillende criteria hanteren die niet eenduidig onderling zijn, wat betekent dat de specifieke eisen per geldverstrekker variëren en een verzoek kan worden geweigerd bij onvoldoende ruimte tussen inkomsten en vaste lasten.

Wat zijn de gevolgen van het bevriezen van hypotheekbetalingen voor rente en looptijd?

Het bevriezen van hypotheekbetalingen, waarbij je geen of minder rente en aflossing betaalt, heeft directe gevolgen voor zowel de rente als de looptijd van je lening. Deze betaalpauze kan resulteren in een langere looptijd om af te betalen, aangezien de gemiste aflossingen aan het einde van de oorspronkelijke looptijd worden toegevoegd, of de resterende schuld over een langere periode wordt uitgesmeerd. Dit betekent dat, zelfs als de vaste rentevoet van je hypotheek blijft gelijk gedurende de afgesproken volledige looptijd of termijn van de lening, je uiteindelijk een hogere hoeveelheid te betalen rente over de volledige looptijd zult hebben. Dit komt doordat de hoofdsom gedurende de opschortingsperiode niet of nauwelijks afneemt, waardoor er langer rente wordt berekend over een (relatief) hoger bedrag, wat leidt tot lagere totale rentekosten bij een kortere looptijd, en dus vice versa voor een langere.

Welke alternatieven zijn er naast het bevriezen van hypotheekbetalingen?

Naast het hypotheek bevriezen, dat een tijdelijke adempauze biedt bij onvoorziene financiële problemen, zijn er diverse structurele alternatieven om je hypotheeklasten te beheren of te verlagen, zoals het oversluiten van je hypotheek, rentemiddeling, en het extra aflossen op je lening. Het oversluiten van je hypotheek houdt in dat je je huidige hypotheek aflost en een nieuwe afsluit bij een andere of dezelfde geldverstrekker. Dit kan voordelig zijn om te profiteren van een lagere hypotheekrente, wat resulteert in lagere maandlasten, of om de rente voor een lange periode vast te zetten, waardoor je financiële zekerheid krijgt en een betalingsachterstand voorkomen kan worden. Houd er rekening mee dat oversluiten kosten met zich meebrengt, zoals advieskosten, taxatie- en notariskosten en mogelijk een boeterente bij voortijdige beëindiging van je huidige rentevaste periode. Een minder ingrijpend alternatief is rentemiddeling, waarbij je binnen je bestaande hypotheek een nieuwe, gemiddelde rente afspreekt zonder boeterente en zonder van geldverstrekker te wisselen.

Een andere effectieve strategie is extra aflossen op je hypotheek met bijvoorbeeld spaargeld, wat direct leidt tot een lagere maandlasten door kleinere hypotheekschuld en een verkorte looptijd, waardoor je sneller hypotheekvrij bent. Veel hypotheekverstrekkers bieden de mogelijkheid tot extra aflossen zonder boete, vaak tot 10 tot 20 procent van hoofdsom per jaar; zo staat Venn Hypotheken jaarlijks 15% van oorspronkelijke hypotheekwaarde aan hypotheekaflossing toe, en bij Neo Hypotheken is vergoedingsvrij extra aflossen met eigen middelen tot €25.000 mogelijk, met zelfs onbeperkt vervroegd aflossen indien je aantonen van eigen middelen kunt. Het is verstandig om te overwegen of je spaarrente lager is dan hypotheekrente alvorens extra aflossen te overwegen, zodat je financiële middelen optimaal worden benut. Daarnaast kunnen in specifieke situaties andere alternatieven geschikt zijn, zoals het afsluiten van een tweede hypotheek voor extra financiële ruimte (zij het vaak met hogere rentetarieven), of voor senioren, een verzilverhypotheek om overwaarde te benutten zonder te verhuizen. Een grondige analyse van je persoonlijke en financiële situatie door een hypotheek adviseur is cruciaal om het meest passende alternatief te kiezen.

Wat zijn je wettelijke rechten en beschermingen bij betalingsproblemen met je hypotheek?

Bij betalingsproblemen met je hypotheek in Nederland zijn je wettelijke rechten en beschermingen primair gericht op het bieden van een vangnet en de mogelijkheid tot overleg met je geldverstrekker om gedwongen verkoop van huis te voorkomen, alvorens de hypotheekhouder overgaat tot parate executie. Hoewel de hypotheekhouder wettelijk het recht op parate executie heeft conform artikel 3:268 BW indien de hypotheekgever ernstig tekortschieten in financiële verplichtingen, wat betekent dat de bank kan overgaan tot een openbare verkoop van de woning zonder tussenkomst van een rechter, treedt dit doorgaans pas op na een 3 maanden betaalachterstand en na pogingen tot het vinden van een oplossing. Je belangrijkste bescherming is daarom de mogelijkheid om proactief contact op te nemen met je hypotheekverstrekker om uitstel van betaling of een tijdelijk lager maandbedrag af te spreken, zoals ook het hypotheek bevriezen een tijdelijke oplossing kan bieden; dit biedt mogelijkheid tot het creëren van financiële ruimte bij onvoorziene financiële problemen. Een zeer significante bescherming is de Nationale Hypotheek Garantie (NHG), die specifiek is ontworpen als vangnet bij betalingsproblemen hypotheek en biedt bescherming bij financiële tegenslagen zoals betalingproblemen door scheiding of baanverlies, werkloosheid, inkomensdaling, arbeidsongeschiktheid of overlijden partner. Een NHG-hypotheek biedt begeleiding bij betalingsproblemen hypotheek, kan terugbetaling hypotheek en kwijtschelding schulden verzorgen onder specifieke voorwaarden, en zelfs het verschil van de hypotheek dekken wanneer de verkoop van de woning onvoldoende oplevert. Daarnaast kun je je proactief beschermen middels een woonlastenverzekering of hypotheekbescherming, die een uitkering kunnen bieden om hypotheeklasten te dekken bij inkomensverlies door arbeidsongeschiktheid of werkloosheid, of een overlijdensrisicoverzekering die een deel van hypotheek kan afbetalen om het probleem van opeisbare hypotheek bij overlijden op te lossen. Dit alles vormt een gelaagd systeem van wettelijke en contractuele beschermingen die huiseigenaren ondersteunen in financieel moeilijke tijden.

Welke praktische stappen kun je nemen als je hypotheekbetalingen moeilijk worden?

De eerste en belangrijkste praktische stap die je kunt nemen als je hypotheekbetalingen moeilijk worden, is direct en proactief contact opnemen met je geldverstrekker. Door dit vroege overleg, mogelijk al voordat een betaalachterstand ontstaat, kunnen de hypotheekbetaler en de geldverstrekker samen een tijdelijk lager maandbedrag of zelfs het opschorten hypotheeklast afspreken, wat een vorm van het hypotheek bevriezen is om financiële ruimte te creëren en een adempauze te bieden. Geldverstrekkers bieden deze tijdelijke oplossing vaak als eerste vangnet bij onvoorziene financiële problemen, zoals inkomensverlies door werkloosheid, langdurige ziekte, of scheiding, om zo een gedwongen verkoop van huis te voorkomen. Het is cruciaal om transparant te zijn over je persoonlijke en financiële situatie en vaak gedetailleerde documentatie aan te leveren; wist je bijvoorbeeld dat MUNT Hypotheken klanten aanraadt contact op te nemen via telefoonnummer 085 – 760 94 80 om mogelijkheden tijdelijke verlaging betalingen te bespreken? Heb je al een gedetailleerd overzicht van je inkomsten en uitgaven opgesteld om je situatie helder te presenteren?

Naast het hypotheek bevriezen zijn er ook structurele maatregelen te overwegen om je hypotheeklasten te verlagen of te beheren. Een effectieve aanpak is extra aflossen op je hypotheek, bijvoorbeeld met spaargeld, wat direct leidt tot lagere maandlasten door kleinere hypotheekschuld en een verkorte looptijd; bijna alle hypotheekklanten mogen jaarlijks gratis of zonder boete een deel van de hypotheek versneld terugbetalen, vaak tot 10% tot 20% van de hoofdsom per jaar. Wist je dat Venn Hypotheken jaarlijks 15% van de oorspronkelijke hypotheekwaarde aan hypotheekaflossing toestaat, en bij Neo Hypotheken zelfs onbeperkt vervroegd aflossen mogelijk is met eigen middelen indien je het kunt aantonen van eigen middelen? Een andere optie is het oversluiten van je hypotheek of rentemiddeling om te profiteren van een lagere hypotheekrente en zodoende lagere maandlasten te realiseren, hoewel dit soms boeterente met zich meebrengt als je overstapt tijdens de rentevaste periode. Voor huiseigenaren met een Nationale Hypotheek Garantie (NHG) biedt de NHG een extra vangnet bij betalingsproblemen hypotheek, inclusief begeleiding bij betalingsproblemen hypotheek en uitstel van betaling. In alle gevallen is het raadzaam om je persoonlijke en financiële situatie grondig te analyseren met een onafhankelijke hypotheek adviseur, die je kan helpen de meest passende en duurzame oplossing te vinden.

Hypotheek berekenen: hoe inzicht krijgen in je financiële mogelijkheden

Om inzicht te krijgen in je financiële mogelijkheden voor een hypotheek, is het essentieel om je hypotheek te berekenen. Een hypotheek berekening geeft je binnen enkele seconden direct inzicht in de maximale hypotheek en maandlasten die passen bij jouw situatie. Dit kun je doen via online berekentools die je een indicatie van leenbedrag geven, zoals een Lot hypotheek rekentool die de indicatie financiële mogelijkheden met of zonder NHG berekent. Echter, voor een diepgaand en persoonlijk inzicht is de expertise van een hypotheekadviseur cruciaal. Een hypotheekadviseur kan jouw financiële mogelijkheden nauwkeurig berekenen op basis van je inkomen, spaargeld en inkomsten en huidige en toekomstige financiële situatie, waarbij hij of zij je ook inzicht geeft in de mogelijkheid tot lagere maandlasten. Wist je dat een adviseur je exacte hypotheekmogelijkheden kan bepalen tijdens een persoonlijk adviesgesprek, verder dan alleen online rekentools? Dit proactieve inzicht in je financiële draagkracht helpt je niet alleen bij het vinden van een passende woning, maar kan ook situaties voorkomen waarin je later overwegen zou om je hypotheek bevriezen vanwege onvoorziene financiële problemen. Wil je weten wat bijvoorbeeld ASR Hypotheek kan bieden binnen jouw berekende mogelijkheden?

Hypotheek adviseur: hoe wij je kunnen helpen bij betalingsproblemen

Als HomeFinance kunnen onze hypotheekadviseurs je bij betalingsproblemen uitstekend helpen door een onafhankelijk en deskundig hypotheekadvies te bieden, volledig afgestemd op jouw persoonlijke en financiële situatie. Zij analyseren je huidige financiële situatie, inclusief je bestendigheid van inkomen en schuldenlast, om de meest passende oplossingen in kaart te brengen. Dit omvat het verkennen van mogelijkheden zoals het hypotheek bevriezen om financiële ruimte te creëren, maar ook structurele alternatieven als het oversluiten van je hypotheek of rentemiddeling, en de impact van extra aflossen. Onze hypotheekadviseurs begeleiden je door het volledige hypotheekproces, van het bespreken van je betaalcapaciteit hypotheek tot het onderhandelen met je geldverstrekker en het indienen van de benodigde documentatie. Door dit persoonlijk advies krijg je rust door verkennen van alle opties en kun je een weloverwogen beslissing nemen die financiële zaken goed regelt. Voor een concreet startpunt en om inzicht te krijgen in je financiële mogelijkheden, kun je alvast een hypotheek berekening uitvoeren.

ASR hypotheek: wat je moet weten over bevriezen en betalingsregelingen

Bij een ASR hypotheek is het belangrijk te weten dat ASR, net als andere geldverstrekkers, streeft naar hypotheekoplossingen passend bij financiële situatie en wensen van de klant (ID 282871) wanneer je geconfronteerd wordt met onvoorziene financiële problemen. Hoewel specifieke details over het hypotheek bevriezen (het tijdelijk opschorten of verlagen van je maandlasten) afhankelijk zijn van je persoonlijke situatie en de voorwaarden van je ASR hypotheek, zullen zij altijd met je in gesprek gaan om mogelijkheden te verkennen voor een tijdelijk lager maandbedrag of het opschorten hypotheeklast. Een concreet voorbeeld van flexibiliteit in betalingsregelingen die ASR biedt, is de mogelijkheid tot boetevrij extra aflossen: zo kun je bij een ASR WelThuis Hypotheek jaarlijks 15% (ID 280707) van de oorspronkelijke hoofdsom extra aflossen zonder boete, wat je maandlasten kan verlagen. Het is cruciaal om, zodra betalingsproblemen ontstaan of dreigen, direct en proactief contact op te nemen met ASR om te bespreken welke specifieke oplossingen beschikbaar zijn voor jouw situatie.

Veelgestelde vragen over hypotheek bevriezen

Door onze homefinance auteur

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Sparen
Trade Republic2,78%
Openbank 2,50%
Scalable Capital2,50%
Banca Progetto2,45%
MeDirect2,32%
Nieuws