Search
Close this search box.

Het kan gunstig zijn om je hypotheek mee te nemen als je verhuist. Dit geldt vooral als je huidige rente en voorwaarden beter zijn dan die nu verkrijgbaar zijn. Met de “verhuisregeling” laat je je huidige hypotheek overzetten naar je nieuwe huis. Dit kan met al bestaande, interessante voorwaarden. Belangrijk om te weten is dat je eerst goedkeuring moet krijgen van je geldverstrekker. Ze kijken naar je inkomen en de waarde van je nieuwe huis.

Voordat je beslist, is het slim om te vergelijken. Kijk of het beter is om je hypotheek mee te nemen of een nieuwe af te sluiten. In sommige gevallen loont het echt om je hypotheek mee te nemen. Denk ook aan hoe de waarde van je huis en de rente kunnen veranderen. Vooral bij een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is dit belangrijk.

Belangrijkste Punten

 • Hypotheek meenemen kan voordelig zijn, afhankelijk van de huidige rente en voorwaarden.
 • Een verhuizing wordt gezien als een nieuwe hypotheekaanvraag door geldverstrekkers.
 • Vergelijk altijd de mogelijkheden tussen het meenemen van de hypotheek en het afsluiten van een nieuwe hypotheek.
 • De hoogte van de hypotheekrente kan beïnvloed worden door verandering in woningwaarde.
 • Hypotheekrenteaftrek biedt belastingvoordeel en verlaagt de netto maandlasten.

Voor gericht advies is het verstandig om een financieel adviseur te raadplegen. Zij kunnen helpen bepalen wat het beste is in jouw situatie.

Wat is een Hypotheek Meenemen?

Een hypotheek meenemen betekent dat je je oude hypotheek houdt bij een nieuwe woning. Dit kan slim zijn als je oude hypotheek een lagere rente heeft dan nieuwe leningen. Zo blijven je maandelijkse kosten laag.

Het kan voordelig zijn je oude hypotheek mee te nemen als je gaat verhuizen. Sommige geldverstrekkers bieden een verhuisregeling hypotheek aan. Dit maakt het overzetten van je hypotheek met goede voorwaarden mogelijk, als de rente voordelig is.

Als je je hypotheek meeneemt naar je nieuwe huis, kijken geldverstrekkers opnieuw naar je situatie. Ze beoordelen opnieuw hoeveel je kunt lenen, gebaseerd op je inkomen en de waarde van je nieuwe huis. Het leenbedrag, en dus je voorwaarden, kunnen veranderen.

Als je meer geld nodig hebt bij je verhuizing, kijk dan naar je opties. Vergelijk verschillende manieren om extra te financieren. Het meenemen van je hypotheek bij een verhuizing kan voordelig zijn. Maar, het hangt af van verschillende zaken. Denk goed na over financiële opties en je situatie voor de beste keuze.

Voordelen Nadelen
Lagere maandlasten als de huidige rente lager is. Herziening van leenbedrag en inkomen nodig.
Behoud van gunstige hypotheekvoorwaarden. Mogelijke kosten bij het overzetten van de hypotheek.
Kapitaalverzekeringen en spaarrekeningen kunnen belastingvrij worden meegenomen. Fiscale gevolgen afhankelijk van de situatie.

Wanneer kun je je hypotheek meenemen?

Het is handig om je hypotheek mee te nemen naar een nieuw huis. Maar er zijn zaken waar je op moet letten. We bespreken ze hier.

Voorwaarden voor het meenemen van de hypotheek

Voor het meenemen gelden bepaalde regels van je geldverstrekker. Ze kijken naar dingen zoals:

 • Toetsing van inkomen: Je huidige inkomen wordt gecheckt. Dit is om te zien of je de hypotheek nog kan betalen.
 • Waardebepaling van de nieuwe woning: Ook de waarde van je nieuwe huis is belangrijk. Het moet aan bepaalde eisen voldoen.
 • Huidige rente: Een lagere rente dan de marktrente bij je huidige hypotheek is gunstig om te houden.
 • Nationale Hypotheek Garantie (NHG): Let op, bij huizen boven de €435.000 kunnen NHG-voordelen verdwijnen.
Situatie Huidige Rentetarief Nieuw Rentetarief Gemiddeld Rentetarief
Bestaande hypotheek €200.000 3.0% n.v.t. n.v.t.
Extra lening €100.000 n.v.t. 3.5% n.v.t.
Totaal hypotheek €300.000 3.0% 3.5% 3.17%

Uit de cijfers blijkt dat het vaak goedkoper is om je hypotheek mee te nemen. De rente kan hierdoor dalen.

Bijzondere omstandigheden

Soms zijn er speciale situaties die het complexer maken. Bijvoorbeeld:

 • Duurdere woning: Ga je groter wonen, dan moet je misschien meer lenen. Dit leningdeel moet vaak bij dezelfde geldverstrekker zijn.
 • Interest-only hypotheek: Voor aflossingsvrije hypotheken vóór 2013 blijft de renteaftrek gelden bij meenemen.
 • Spaardepots en kapitaalverzekeringen: Deze kun je meestal zonder extra kosten verplaatsen.
 • Overbruggingskrediet: Soms heb je een tijdelijke lening nodig als je nieuwe huis er eerder is dan de verkoop van je oude.

Met al deze punten in gedachten kan het handig zijn om met een adviseur te praten. Zo vind je de beste aanpak voor je nieuwe huis.

De verhuisregeling en de hypotheekrente

De verhuisregeling hypotheek laat ons de oude hypotheekrente nemen naar een nieuwe plek. Dit kan slim zijn als de huidige rente beter is dan die van nu. Bijna alle banken bieden dit vanwege de voordelen.

Het is wel belangrijk de voorwaarden goed te bekijken. Deze verschillen per bank.

Hypotheekrente en NHG

Bij een hypotheek met NHG is de rente vaak lager. Maar, als je verhuist naar een duurdere plek, kan dit veranderen. Dan geldt de lagere NHG-rente niet meer.

En als de hypotheek hoger wordt, betaal je misschien een hogere rente. Dit kan invloed hebben op wat je elke maand betaalt en wat je kunt lenen.

Situatie Rente NHG
Huidige Woning 1.05% (10 jaar vast) Ja
Nieuwe Woning 1.35% (10 jaar vast) Nee

Wat gebeurt er bij een verschil in hypotheekbedrag?

Als het hypotheekbedrag verschilt, is dat belangrijk in de verhuisregeling. Naar een goedkopere woning gaan heeft gevolgen. Bij duurdere huizen kan je een aanvullende hypotheek nodig hebben.

Extra kosten, zoals advies, komen er dan bij. In sommige gevallen is een nieuwe hypotheek beter dan de oude meenemen. Daarom is het slim om eerst advies te vragen.

Kosten bij het meenemen van je hypotheek

Het meenemen van je hypotheek naar een nieuwe woning kost geld. De kosten variëren, afhankelijk van de situatie. Er zijn meerdere kosten, zoals voor het meeverhuizen van je hypotheek, hypotheekadvies, en notariskosten.

Als je de verhuisregeling gebruikt, vallen de meeste kosten weg. Dit gebeurt als je bij dezelfde geldverstrekker blijft. Maar vergeet de notariskosten voor het opnieuw vastleggen van de hypotheek niet. Ook moet de nieuwe woning getaxeerd worden.

Kosten voor hypotheekadvies zijn vaak nodig. Zeker als je een onafhankelijke adviseur kiest. Deze advieskosten zijn het waard voor professioneel advies, bijvoorbeeld als je meer wilt lenen voor een duurdere woning.

“Bij alle geldverstrekkers is het mogelijk om je hypotheekrente mee te nemen bij verhuizing, maar de voorwaarden kunnen verschillen,” aldus een bron uit de blog “Hypotheek Meenemen: Stap Voor Stap Uitleg”.

Hier zijn enkele kosten die je kunt tegenkomen:

Kostenpost Omschrijving Gemiddelde Kosten
Notariskosten Kosten voor het opstellen van de nieuwe hypotheekakte. €800 – €1,500
Taxatiekosten Kosten voor het laten taxeren van de nieuwe woning. €700 – €1.000
Hypotheekadvies Kosten voor het advies bij het overzetten van de hypotheek. €2.000 – €3,000
Overbruggingskrediet Kosten voor een tijdelijk krediet indien de oude woning nog niet is verkocht. Afhankelijk van de lening

Het is belangrijk om de kosten van het meenemen van je hypotheek goed te bekijken. En de waarde van hypotheekadvies en notariskosten te waarderen. Het vergelijken van de kosten met een nieuwe hypotheek helpt bij het kiezen van de beste optie.

Wat gebeurt er als de nieuwe woning duurder is?

Als de nieuwe woning duurder is, moet u misschien extra geld lenen. Banken laten u soms uw oude lening meenemen. Maar voor het bedrag bovenop moet u vaak een nieuwe deal sluiten. Die heeft waarschijnlijk ook een andere rente.

Bijlenen voor de nieuwe woning

Er zijn verschillende dingen om op te letten bij extra lenen. Er wordt gekeken naar uw inkomen en de waarde van uw nieuwe plek. En vaak betaalt u een andere rente over dat extra deel.

Uit onderzoek blijkt dat zo werken de nieuwe rente kan verminderen. Dit kan kloppen als de nieuwe rente lager is dan wat u nu betaalt. Het kan leiden tot minder rentekosten: 3,17% tegenover 3,25%.

Vergelijken van opties

Bij verhuizen is het slim eerst alles te vergelijken. Bekijk de kosten van meenemen tegen nieuwbouw. Zo vindt u de goedkoopste manier om te verhuizen.

Optie Totale Rente NHG Impact Maandlasten
Hypotheek meenemen en bijlenen 3,17% NHG kan vervallen bij huizen boven €435,000 Lager, afhankelijk van het renteverschil
Nieuwe hypotheek afsluiten 3,25% NHG kan vervangen met nieuwe voorwaarden Iets hoger door nieuwe marktrente

Hypotheekrente aftrek en nieuwe belastingregels zijn ook belangrijk. Ze beïnvloeden uw maandlasten na de verhuizing. Wees hierop bedacht.

Neem de tijd om goed te vergelijken. Dit is erg belangrijk voor uw financiën. Kies wat het beste past bij uw situatie en geldzaken.

Hypotheek meenemen: stap voor stap uitleg

Het meenemen van een hypotheek naar een nieuwe woning is best ingewikkeld. We moeten enkele stappen volgen voor een vlotte overgang. Dit is nodig voor, tijdens en na de verhuizing.

Voorafgaand aan de verhuizing

Voordat we verhuizen, is toestemming van de geldverstrekker nodig. De hypotheek van het oude huis naar het nieuwe laten overzetten moet gecheckt worden. Kijk ook of geldverstrekkers een speciale regeling hebben voor je situatie. Zorg dat de financiering voor je nieuwe huis goed geregeld is.

Tijdens de verhuizing

Tijdens de verhuizing moeten we goed op de administratie letten. De hypotheek moet opnieuw worden bekeken. Dit gebeurt omdat de voorwaarden kunnen veranderen. Zelfs als de rente de laatste tijd is gestegen, kan een lage rente nog steeds voordelig zijn. Let op veranderingen in NHG-labels en mogelijk hogere kosten voor de nieuwe woning.

Na de verhuizing

Wanneer we verhuisd zijn, is het belangrijk de nieuwe hypotheek goed te volgen. Kijk naar veranderingen in de rente en eventuele toeslagen. Overweeg of oversluiten voordelig is. Bespreek dit met een expert om een slimme keuze te maken.

Verhuisregelingen Kosten Voorwaarden
80% van de geldverstrekkers bieden verhuisregelingen Beoordeling inkomen en marktwaarde nieuwe woning NHG-label, energielabel, oude en nieuwe hypotheekvorm

Hypotheek meenemen bij verhuizing

Je hypotheek meenemen als je gaat verhuizen, is vaak gunstig. Geldschieters kunnen de oude, lage rente helpen overdragen naar je nieuwe huis. Dit scheelt in kosten, vooral als marktrentes hoger zijn. Kan je je hypotheek meenemen naar de nieuwe woning? Dat hangt af van je bank en inkomen.

Het overzetten van je hypotheek kan veel voordeel bieden. Als je de oude, lage rente behoudt, kan dit voordeliger zijn dan een nieuwe hypotheek afsluiten. Het helpt ook dat hypotheekrente aftrekbaar blijft van de belasting.

Bij duurdere huizen, boven de €435,000, verandert de hypotheekrente mogelijk. Je verliest bijvoorbeeld de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dit kan de voorwaarden voor het meenemen van een hypotheek beïnvloeden.

Het is verstandig om goed te kijken naar je opties voor je hypotheek. Vergelijken kan je helpen de beste beslissing te maken. Het overzetten is net als een nieuwe hypotheek: je moet aan inkomen- en waardebepalingen voldoen.

Optie Voordelen Nadelen
Huidige hypotheek meenemen Lagere rente behouden Afhankelijk van voorwaarden huidige aanbieder
Hypotheek verhogen Extra financiering mogelijk* Nieuwe rente kan hoger zijn
Nieuwe hypotheek afsluiten Volledige herberekening mogelijk Meestal hogere initiële kosten

Advies van een hypotheekexpert is handig als je je hypotheek wilt meenemen. Zij laten zien wat de beste opties zijn voor jou, inclusief alle kosten en mogelijkheden.

Overwaarde en de bijleenregeling

Stel, je verkoopt je huis voor €250,000 en hebt nog €200,000 aan hypotheekschuld. Dan is er €50,000 overwaarde. Deze overwaarde is heel belangrijk als je een nieuwe hypotheek afsluit. Of je de overwaarde wel of niet gebruikt, heeft effect op je opties en lasten.

De bijleenregeling zegt dat de nieuwe hypotheek met renteaftrek niet hoger mag zijn dan de aankoopprijs plus kosten koper van je nieuwe huis min de overwaarde van je oude huis.

Stel, de nieuwe woning plus kosten koper kost €300,000. Als je de overwaarde inzet, mag de hypotheek met renteaftrek maximaal €250,000 zijn.

Hier zijn enkele scenario’s die het belang van de overwaarde tonen:

Verkoopprijs Hypotheekaflossing Overwaarde Purchase price nieuw huis Max. hypotheek met renteaftrek
€250,000 €200,000 €50,000 €300,000 €250,000
€250,000 €200,000 €50,000 €350,000 €300,000

Belangrijk is om goed na te denken over de overwaarde. De fiscale effecten zijn groot, vooral als je het niet voor je nieuwe huis gebruikt. Als je gaat huren, kun je de overwaarde drie jaar houden.

Een hypotheekadviseur kan je helpen met al je financiële planning. Het is slim om advies in te winnen.

Hypotheek meenemen bij scheiding

Bij een scheiding kijkt men vaak wie in het huis kan blijven. Goed advies is heel belangrijk. Het helpt bij het beoordelen of je droomhuis kan uitkomen.

In sommige situaties kun je je hypotheek meenemen. Dit is handig en kan zorgen voor meer keuzes bij het zoeken van een nieuw huis.

Banken zijn vaak meer behulpzaam bij een hypotheek na een scheiding. Ze geven meer ruimte om te lenen. Dit helpt om gedwongen verkoop te voorkomen.

Veel factoren spelen een rol bij het uitkopen van je partner uit de woning. Zoals het bedrag dat jullie samen al hebben afbetaald en de waarde van het huis.

Het overnemen van de hypotheek kan impact hebben op je financiën en belastingen. Bij oudere stellen kijkt men ook naar het pensioeninkomen.

Optie Beschrijving Financiële Gevolgen
Verkoop Huis Het huis wordt verkocht om betaalbare woonruimte te vinden Het resterende hypotheekbedrag wordt verdeeld en boeterente aan de hypotheekverstrekker kan worden vermeden
Uitkoop Partner Degene die in het huis blijft, koopt de vertrekkende partner uit Hypotheekverstrekker moet akkoord gaan; notariskosten voor hypotheekovername gemiddeld €1,000
Samen Eigenaar Blijven Beide partners blijven eigenaar van het huis Hypotheekrenteaftrek mogelijk slechts 2 jaar voor de vertrekkende partner; duidelijke financiële regeling vereist

De rol van de hypotheekadviseur

De rol van de hypotheekadviseur is heel belangrijk als je een huis koopt. Ze helpen met je financiën. Daardoor kies je de beste hypotheek. Ze kiezen samen met jou de bank die de goede voorwaarden heeft.

De hypotheken zijn dan goed te begrijpen. Dit helpt jou om de beste keuze te maken.

Voordelen van een hypotheekadviseur

Bij Homefinance.nl helpen de adviseurs je om slimme keuzes te maken voor een lening. Ze weten veel van hypotheken. Als je een eigen bedrijf hebt, kijken ze naar je cijfers.

Ze zeggen dan hoeveel geld je zou kunnen lenen. Dit noemen we een realistische inschatting. Dit advies helpt je betere hypotheekbeslissingen te maken.

De adviseur doet veel tijdens het begeleiden:

 • Met complete berekeningen kijken ze naar je maximale hypotheek.
 • Ze analyseren je financiële informatie.
 • Helpen bij het kiezen van de juiste hypotheek, rentes, en verzekeringen.
 • Ze leggen verschillende hypotheken naast elkaar.
 • Geven info over speciale leningen en garanties.
 • Ze adviseren over hypotheekverstrekkers.

De hypotheekadviseur kijkt ook naar je toekomstige kosten. Ze regelen veel papierwerk voor je. Zo hoef jij je daar geen zorgen om te maken.

Na de aankoop houden ze nog steeds contact. Ze blijven vragen beantwoorden en zorgen dat alles goed gaat. Dit geeft jou een fijn gevoel van veiligheid.

Conclusie

Het meenemen van je hypotheek bij een nieuwe woning brengt veel voordelen. Vooral nu met de goede hypotheekvoorwaarden is het slim.

Een hypotheekadviseur kan bij jouw situatie kijken en geld besparen. Het kan voordeliger zijn om je oude hypotheek mee te nemen. Dit geldt vooral als je oude rente gunstig is. Het is belangrijk de voorwaarden goed te bekijken.

Je kan de overwaarde van je oude huis gebruiken voor je nieuwe woning. Zo hoef je niet meteen een hele nieuwe hypotheek af te sluiten. Homefinance.nl helpt met advies over rentevoordelen en meer.

FAQ

Wat is een hypotheek meenemen?

Het meenemen van een hypotheek is bekend als ‘verhuisregeling’ of ‘meeneemregeling’.

Het betekent dat je huidige hypotheek, inclusief voorwaarden en rente, meeverhuist naar een nieuw huis.

Wanneer kan ik mijn hypotheek meenemen?

Om de hypotheek mee te kunnen nemen, moet je de geldverstrekkers voorwaarden volgen.

Dit betekent dat je inkomen en de waarde van je nieuwe woning worden gecontroleerd.

Wat zijn de voorwaarden om een hypotheek mee te nemen?

Om je hypotheek te kunnen meenemen, moet de geldverstrekker akkoord gaan.

Je moet je inkomen laten checken en je nieuwe woning laten taxeren. Elke hypotheekverstrekker heeft ook zijn specifieke eisen.

Wat gebeurt er bij een verschil in hypotheekbedrag tussen oude en nieuwe woning?

Als de hypotheekbedragen verschillen, moet misschien de rente opnieuw worden vastgesteld.

In bepaalde gevallen moet je wellicht een extra hypotheekdeel afsluiten om het verschil te dekken.

Wat zijn de kosten bij het meenemen van een hypotheek?

Bij het meenemen van een hypotheek zijn er kosten. Deze omvatten hypotheekadvies,

de notaris voor de hypotheekakte en taxatiekosten van je nieuwe woning. Dit zijn vergelijkbaar met het afsluiten van een nieuwe hypotheek.

Is het mogelijk om bij te lenen voor de nieuwe woning?

Ja, bij een duurdere nieuwe woning kan het nodig zijn bij te lenen.

Dit hangt af van je financiën en de geldverstrekkers voorwaarden.

Hoe werkt de verhuisregeling en hoe wordt de hypotheekrente beïnvloed?

Met de verhuisregeling kun je je huidige hypotheekrente behouden in je nieuwe huis.

Dit is gunstig als je huidige rente lager is dan de huidige marktrente. Als de hypotheekbedragen verschillen, moet de rente opnieuw worden bepaald.

Wat gebeurt er met de hypotheek bij een scheiding?

Bij een scheiding kun je misschien de hypotheek meenemen. Of de rentevoorwaarden delen,

als je de woning niet verkoopt. Dit hangt af van je hypotheekvoorwaarden.

Wat kan een hypotheekadviseur voor ons betekenen?

Een hypotheekadviseur biedt waardevol advies over het meenemen van je hypotheek.

Zij helpen je financiële scenario’s vergelijken, de beste weg vinden en slimme, kostenefficiënte keuzes maken.

Hoe beïnvloedt overwaarde de hypotheek bij het verhuizen?

Als je overwaarde hebt, moet je deze misschien in je nieuwe huis investeren.

Dit kan gevolgen hebben voor je hypotheek en hoeveel je kunt financieren.

Jos Koets

Jos Koets

Deze pagina is gemaakt en gecontroleerd door Jos Koets. Jos Koets heeft al sinds jaar en dag zijn eigen advieskantoor: Assurantiekantoor Groenoord in Vlaardingen. Bij Assurantiekantoor Groenoord adviseert hij zijn klanten over hypotheken, woekerpolissen, de financiële gevolgen van echtscheiding en familiebankieren.
Naast het direct adviseren van zijn klanten schrijft hij ook graag over financiële zaken. Zo heeft hij al sinds 2003 een column op IEX en publiceerde hij diverse boeken, zoals: Een huis kopen, voorkom een drama! Hoera eerste koopwoning Ook de media weten Jos te vinden: hij wordt regelmatig als hypotheekexpert geraadpleegd door/in kranten, TV- en radioprogramma's. Als actief adviseur beschikt Jos Koets natuurlijk over alle benodigde WFT-diploma's, is hij Erkend Hypotheekadviseur en heeft zijn kantoor een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek