Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Aflossingsvrije hypotheek afgeschaft?

ECB wil maatregelen tegen aflosvrije hypotheek

De Telegraaf kwam vorige week met nieuws dat de ECB wil dat Nederland de aflossingsvrije hypotheken gaat aanpakken. Maar in hoeverre mogen we in Nederland er vanuit gaan dat de aflossingsvrije hypotheek ook echt wordt afgeschaft?

Afschaffen aflossingsvrije hypotheek geen verrassing

Op zich komt dit nieuws niet als een verrassing. Al jaren is de ECB bezig om Nederland zover te krijgen geen aflossingsvrije hypotheken meer aan te bieden. De Nederlandse Bank (DNB) vindt dat de afbouw van aflossingsvrije hypotheken tegenvalt: op dit moment is zo’n 50% van de Nederlandse hypotheekschuld bij banken nog aflossingsvrij. Ook Harrie-Jan van Nunen, lid van de raad van bestuur van de Stichting Erkende Hypotheekadviseurs, bevestigt deze signalen. Hij verwacht diverse campagnes die zullen aanzetten tot het afbouwen van aflossingsvrije hypotheken. “Europa ziet Nederland als een buitenbeentje met zijn aflossingsvrije hypotheken en zou er het liefst helemaal vanaf zien.”

De afgelopen jaren zijn diverse maatregelen genomen om de populariteit van aflossingsvrije hypotheken in te dammen. Daarnaast worden ook andere mogelijkheden bekeken om de populariteit van aflossingsvrije hypotheken in te perken. Zo kennen sommige banken al een rente-opslag voor aflossingsvrije hypotheken.

Hypotheekadvies nodig?

Rente-aftrek aflossingsvrije hypotheek al beperkt

Vanaf 2013 moeten starters hun hypotheek in maximaal 30 jaar aflossen door middel van een annuïteiten en / of lineaire hypotheek om renteaftrek te kunnen genieten. Deze maatregel is toen ook opgedrongen vanuit de ECB. De bedoeling was om hiermee de aflossingsvrije hypotheek te beperken. Als een starter een aflossingsvrije hypotheek afsluit heeft deze geen renteaftrek. Helaas voor de ECB daalde de hypotheekrente enorm naar zelfs onder de 1%. Het werd nu heel aantrekkelijk voor huizenbezitters om geld op te nemen uit de overwaarde van hun koopwoning. Bij een aflossingsvrije hypotheek van 200.000 euro en een hypotheekrente van 1% is de maandlast slechts 167 euro. Er zijn toen heel veel aflossingsvrije hypotheken afgesloten om met het consumptieve geld leuke dingen te gaan doen. Het was logisch dat bij deze lage hypotheekrente het fiscale voordeel van de renteaftrek niet van belang was. Het is dus ook logisch dat afbouw van de aflossingsvrije hypotheek volgens DNB is tegengevallen.

Conclusie: Komen er maatregelen?

De vraag is nu: komen er daadwerkelijk maatregelen om de aflossingsvrije hypotheek verder te beperken.

Het antwoord is deze keer JA.

Ik heb uit betrouwbare bronnen vernomen dat banken achter de schermen bezig zijn om de aflossingsvrije hypotheek aan te pakken. Hierbij hebben zij diverse mogelijkheden. De meest drastisch is het helemaal beperken van de aflossingsvrije hypotheek. Deze maatregel zal er nog niet komen. Wel wordt er gekeken om leeftijd gebonden naar de hoogte van de aflossingsvrije hypotheek te gaan kijken. Hoe dit precies eruit gaat zien, ben ik zeer benieuwd naar.

 
Vragen over je aflossingsvrije hypotheek?

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hypotheek voorstel
vrijblijvend aanvragen
of bel 088-2277344

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek