Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Huis verhuren? Let op je hypotheek!

Huis uitgezet vanwege oneigenlijk verhuur

De afgelopen jaren heb ik regelmatig blog en columns geschreven over het oneigenlijk verhuren van een koopwoning. Er zijn jaren geweest dat op verjaardagen het verhuren van een koopwoning (zonder toestemming van de bank) een hot item was. De reden was simpel: gemakkelijk geld verdienen. Veel makelaars adviseerden hun klanten ook om hun huis te verhuren in plaats van te verkopen.

Let op! Banken zijn strenger geworden

De laatste jaren zijn banken strenger geworden. Er zijn diverse banken die hun bestaande klanten bestand hebben bekeken op het verhuren van hun koopwoning zonder toestemming van de bank. Deze huizenbezitters hebben netjes een brief gekregen om te stopen met het verhuren van hun koopwoning.

Een brief krijgen is al niet leuk, maar het kan nog erger. Een echtpaar uit Arnhem heeft te horen gekregen van hun bank Obvion dat zij de koopwoning “opeisen”. Obvion wil / gaat de koopwoning namelijk verkopen. In de rechtszaal komt het echtpaar met de volgende argumenten aan:

Volgens hen heeft Obvion ’geen redelijk belang bij openbare verkoop’: zij betaalden namelijk netjes hun hypotheek. En bovendien heeft Obvion helemaal geen last van de kamerverhuur, zo stellen zij.

Andere hypotheek nodig bij verhuur

Het bovenstaande is leuk verzonnen, maar terecht wijst Obvion naar hun hypotheek voorwaarden. Verhuur is alleen mogelijk als Obvion toestemming heeft gegeven. Bovendien kaart Obvion de verhuurhypotheek aan die andere voorwaarden heeft en ook een hogere hypotheekrente. Het laatste woord is aan de rechter. Deze oordeelt hard namelijk dat het echtpaar én hun huurders het huis uit moeten. Het gevolg is dat Obvion de koopwoning mag verkopen.

Conclusie: Toestemming bank bij verhuur nodig

Ik ben zeer benieuwd in deze zaak hoe hoog de hypotheek is in vergelijking met de waarde van de woning. Ik verwacht namelijk dat de hypotheek (beduidend) lager is dan de waarde van de woning. Bij verkoop ontstaat nu geen restschuld. Het risico van Obvion is er dan niet want bij verkoop van de woning kan de hypotheek worden afgelost.

In ieder geval is duidelijk dat banken strenger zijn geworden. Obvion laat duidelijk zien dat oneigenlijk verhuur niet wordt getolereerd door hun. Het is te hopen dat huizenbezitters en ook makelaars wat geleerd hebben van deze werkwijze. Wie zijn koopwoning wil verhuren moet toestemming vragen aan zijn bank. De kans is zeer groot dat het antwoord Nee is. Hierna heeft de huizenbezitter de mogelijkheid nog om een verhuurhypotheek af te sluiten. Is dit niet mogelijk of is dit niet aantrekkelijk dan gewoon netjes de koopwoning verkopen?

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hypotheek voorstel
vrijblijvend aanvragen
of bel 088-2277344
Annuitair – NHG 10 jaar
Bank Rente
Tulp 3.76%
bijBouwe 3.77%
Woonnu 3.79%
Attens 3.81%
Moneyou 3.82%
Lloyds Bank 3.83%
> Bekijk de overige 30+ rentes
Nieuwsbrief
Op de hoogte van hypotheken

je gegevens zijn veilig

Hypotheeknieuws


Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek