Af en toe dienen huizenzoekers een klacht in over hun makelaar of hypotheekadviseur. In 2024 werden in totaal 1003 klachten afgehandeld door het Klachtenloket Vastgoedprofessionals. Van de 159 zaken die werden doorgestuurd naar de Geschillencommissie, werden uiteindelijk maar 3 klachten gegrond verklaard. Een officiële klacht indienen over je makelaar of hypotheekadviseur heeft dus zeker niet altijd zin.
Veel ongegronde klachten
In 2024 zijn er 1003 klachten afgehandeld door het Klachtenloket Vasgoedprofessionals. Hiervan gingen 561 klachten over een verkoopmakelaar. Het klachtenloket heeft 159 zaken doorverwezen naar de Geschillencommissie. In 2024 zijn 18 klachten ingediend bij en afgehandeld door de Geschillencommissie (zie de eerdere uitspraken). Van deze 18 klachten werden er slechts 3 klachten gegrond verklaard.
De cijfers zijn als volgt:
- 11 ongegronde klachten
- 1 grotendeels ongegronde klachten
- 1 klacht onbevoegd verklaard door de commissie
- 1 ten dele gegronde klacht
- 3 gegronde klachten
- 1 niet ontvankelijke klacht
Wie niet tevreden is over een hypotheekadviseur en er met deze adviseur niet uitkomt, kan een klacht indienen bij het Kifid. In 2024 heeft het Kifid 3.353 klachten inhoudelijk behandeld. Hiervan ging 12% (402 klachten) over hypotheken. Ook deze klachten werden lang niet altijd gegrond verklaard.
Hoe werkt een klacht indienen?
Wie een klacht wil indienen, moet dit altijd eerst bij de makelaar of hypotheekadviseur zelf doen. Als de partijen er niet uitkomen, dan kan de consument de klacht indienen bij het Klachtenloket Vastgoedprofessionals of bij de Geschillencommissie (voor makelaars) of bij het Kifid (voor hypotheekadviseurs).
Het Klachtenloket Vastgoedprofessionals neemt overigens alleen klachten in behandeling van deze organisaties:
- NVM (Nederlandse Coöperatieve Vereniging van Makelaars en Taxateurs in onroerende goederen)
- VBO (de branchevereniging voor makelaars en taxateurs)
- Vastgoedpro (beroepsvereniging voor vastgoedprofessionals, waaronder ook dochteronderneming Vastgoed Service Center B.V. valt)
- SNKBK (Stichting Nationaal Keurmerk Bouwkundig Keurder)
- Stichting VastgoedCert
- SCVM (Stichting Certificering Voor Makelaars)
Veel ontevredenheid, weinig klachten
Uit de praktijk blijkt dat veel meer huizenbezitters ontevreden zijn over makelaars en hypotheekadviseurs. Zij dienen echter geen klacht in uit angst dat dit veel tijd gaat kosten. Bovendien gaan zij ervan uit dat het klachteninstituut de klachtongegrond zal verklaren. Wie de klacht wel doorzet, komt vaak van een koude kermis thuis – zo blijkt uit bovenstaande uitspraken.
Huizenbezitters die rechtstreeks naar de rechter gaan, krijgen vaker gelijk. Ook zijn de uitgekeerde schadebedragen in dit geval flink hoger. Maar slechts een heel kleine groep zet de stap naar de rechter. Dat is ook logisch, want dit is een veel grotere en moeilijkere stap dan de klacht indienen bij een klachteninstituut.
Aan de andere kant verandert er ook niets als veel klagers besluiten niets te doen. Dan blijven er altijd misstanden bestaan.