HomeFinance Hypotheken
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Steeds meer burenruzies in Nederland: verbouwingen zijn de boosdoener

Jij wilt verbouwen. Maar vindt je buur dat ook een strak plan?

Veel Nederlandse huizenbezitters krijgen te maken met buren. Of je nu in een appartement of een eengezinswoning woont, er wonen vaak mensen naast, onder of boven je. Tegelijkertijd kan dat vervelend zijn als je je woning verbouwt of verduurzaamt. Niet voor niets is het aantal meldingen van overlast door buren enorm gestegen. Hoe kun je voorkomen dat jij je buren tot last bent?

Meer overlastmeldingen door buren

Volgens de Juridische Barometer van de Stichting Achmea Rechtsbijstand is het aantal juridische vragen in 2024 gestegen. In 2024 waren er ruim 124.000 vragen (in 2023 waren dat nog 118.000 vragen). Het gaat dan vooral over:

  • overlast door warmtepompen en airco’s
  • privacyproblemen door camera’s rondom de woning
  • geschillen binnen VvE’s

Specifiek het aantal geschillen binnen VvE’s is flink toegenomen. Dat is niet verwonderlijk, aangezien de eisen bij VvE’s strenger zijn geworden. Bij een goede VvE moet het volgende allemaal in orde zijn:

  • De VvE is ingeschreven bij de KvK.
  • Er is een jaarlijkse VvE-vergadering.
  • Bewoners betalen een periodieke bijdrage.
  • Er is een reservefonds.
  • De VvE heeft een onderhoudsplan.
  • De VvE beschikt over een eigen opstalverzekering.

Ook is het belangrijk dat de VvE groot (toekomstig) onderhoud kan betalen. Als dat niet mogelijk is, dan moet de VvE de maandelijkse bijdrage verhogen of om een eenmalige bijdrage vragen. Dat laatste leidt regelmatig tot discussies tussen appartementseigenaren. Niet iedereen heeft tenslotte een paar duizend euro op zijn bankrekening staan.

Licht de buren in en voorkom problemen

Grote verbouwingen, zoals een uitbouw, brengen nogal wat geluid met zich mee. Door dit vooraf door te geven aan de buren voorkom je discussies achteraf. Misschien vinden de buren het een goed moment om óók een uitbouw te nemen. En zo niet, dan zijn de buren in elk geval op de hoogte wat er gaat gebeuren.

Bij plaatsing van de uitbouw kan het bijvoorbeeld voorkomen dat de aannemer in de tuin van de buren moet staan. Zonder hun toestemming is dit dan niet mogelijk. En als je zonnepanelen laat plaatsen, moeten de installateurs soms op het dak van de buren staan. Ook als er veel stof in de tuin van de buren komt, is het fijn als zij vooraf weten dat je verbouwplannen hebt en hoe lang de verbouwing ongeveer duurt.

Verwachte verdere stijging van klachten

De komende jaren zal het aantal klachten waarschijnlijk verder toenemen. Steeds meer huizenbezitters besluiten hun woning grondig te verbouwen in plaats van te verhuizen. Deze verbouwingen leiden vaak tot overlast bij de buren. Dus geef vooraf aan wat je gaat doen.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

Snel naar onze berekeningen

Overwaarde berekenen