Je studieschuld doorgeven aan de bank is verplicht als je een hypotheek afsluit. Toch blijkt uit recent onderzoek dat 22% van de afgestudeerde studenten hun studieschuld willen verzwijgen bij de aankoop van een huis. Wat veel mensen niet weten, is dat een studieschuld verzwijgen grote gevolgen kan hebben. Een junior-hypotheekadviseur verloor er zelfs zijn baan, huis en goede naam door.
De hypotheekadviseur die zijn studieschuld verzweeg
Een junior-hypotheekadviseur die zijn eigen hypotheek regelde, verzweeg onlangs zijn studieschuld van maar liefst € 51.426. Op het aanvraagformulier gaf hij expliciet aan geen studieschuld te hebben, terwijl dat niet de werkelijkheid was.
Grote gevolgen verzwijgen studieschuld
De gevolgen van zijn actie waren enorm voor de hypotheekadviseur. De bank zette de junior-hypotheekadviseur op de zwarte lijst voor financiële instellingen. Ook deed de bank aangifte van valsheid in geschrifte en volgde een melding bij de AFM. Bovendien werd de man ontslagen door zijn werkgever.
De gegevens van de man blijven 8 jaar lang op deze zwarte lijst staan, zo meldt de bank. Daar was de man het niet eens:
De hypotheekaanvrager hoopt dat de bank meedenkt en de registratieduur verkort. Met zijn vriendin wil hij graag een groter huis kopen, maar deze registraties verhinderen dat. Dat heeft invloed op hun relatie en kinderwens. Het is in de huidige woningmarkt al bijna onmogelijk om voor een normaal bedrag een huurwoning te vinden met één slaapkamer, laat staan een grotere huurwoning waar plek is voor een kinderkamer.
Daarbij geeft de junior-hypotheekadviseur aan “een domme fout” te hebben gemaakt waar hij veel spijt van heeft. De reden dat hij de schuld niet opgaf, was omdat niet hij maar zijn ouders maandelijks op de studieschuld aflossen. Hij dacht dat het daarom niet van belang was bij de aanvraag.
Het Kifid kon zich niet vinden in bovenstaande reactie. Het wordt de man zwaar aangerekend dat hij als hypotheekadviseur zijn studieschuld niet heeft doorgegeven Wel werd de registratie met 2 jaar verkort tot 6 jaar.
Waarom is leningen opgeven zo belangrijk?
Uit het bovenstaande blijkt maar weer dat het belangrijk is om leningen netjes op te geven bij de bank. Studieschulden staan dan misschien nog niet geregistreerd bij het BKR. Maar banken vragen de laatste jaren wel expliciet aan hun klanten of er sprake is van een studieschuld. Hier zijn alle hypotheekadviseurs van op de hoogte. Zelfs de adviessoftware die hypotheekadviseurs gebruiken, vraagt naar de DUO-schuld. Kortom: je kunt er niet onderuit je schuld door te geven.
Wat zegt de AFM over studieschulden?
De AFM heeft trouwens in 2016 al een duidelijk antwoord aan mij gegeven met hun visie op studieschulden. Zie hieronder:
Reactie AFM (januari 2016)
Bij het bepalen van de maximale financieringslast voor het verkrijgen van een hypotheek, moeten alle financiële verplichtingen van de klant meegenomen worden (art 3. Tijdelijke Regeling hypothecair krediet). Ook een studieschuld is een financiële verplichting en telt dus mee. Dit geldt bij een hypotheek met én zonder NHG.
Als er (tijdelijk) uitstel van het aflossen van de studieschuld is verkregen, moeten hypotheekaanbieders toch rekening houden met de studieschuld. Doen ze dat niet, dan overtreden ze wet- en regelgeving. Het niet meenemen van de studieschuld bij het afsluiten van een hypotheek kan in de toekomst problemen opleveren en is daarom niet in het belang van de consument.
Hypotheekadviseurs die de studieschuld niet meenemen, overtreden de wet- en regelgeving. De AFM kan dan een boete geven. Of, als de regels stelselmatig worden overtreden, de hypotheekadviseur zijn of haar vergunning afnemen.
Dus: geef je leningen altijd netjes door
De AFM en banken zijn dus heel duidelijk in hoe we moeten omgaan met studieschulden. Iedereen doet er dan ook verstandig aan om een eventuele studieschuld te vermelden aan de hypotheekadviseur. Dit voorkomt grote problemen. En het voorkomt dat je – net als deze junior-hypotheekadviseur – jarenlang op een zwarte lijst komt te staan.