Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Die aflossingsvrije hypotheek… wat moet je er nou mee?

Nuance in de afloslobby: de voordelen en nadelen van aflossen

Nuance in de afloslobby: de voordelen en nadelen van aflossen

Vanmorgen vroeg – ik moest de slaap nog uit m’n ogen vegen maar zat even nieuws te scannen – stuitte ik op twee artikelen over de aflossingsvrije hypotheek. Blijft nog steeds een hot item in de media. Er zijn duidelijk twee kampen: degenen die groot fan zijn van het zo snel mogelijk aflossen van je hypotheek (word aflossingsblij!) en degenen die daar geen tegenstander van zijn, maar wel nuance willen in de afloslobby.

Nuance in de afloslobby

Ik zit in het laatste kamp. Ben zéker niet tegen aflossen maar vind het uitgangspunt dat iedereen maar vooral zo snel mogelijk en zoveel mogelijk moet aflossen gewoon niet kloppen. Dat hangt helemaal af van je persoonlijke situatie en de keuzes die jij wilt maken. Mijn visie komt helemaal overeen met de strekking van dit artikel op NRC.nl: Een aflossingsvrije hypotheek, waarom doen we daar zo nerveus over?

Waarom zo nerveus over een aflossingsvrije hypotheek?

Want waarom zouden we er nou zo nerveus over doen? Ik roep al jaren dat het in mijn ogen onnodig is om een eigen woning zonder hypotheek te hebben. Ook als je met pensioen bent. Want ook dan heb je nog steeds inkomen en is het heel normaal om woonlasten te hebben. Natuurlijk is het helemaal afhankelijk van de hoogte van dat inkomen welke woonlasten je kunt dragen. En moet je goed in de gaten hebben dat je hypotheekrenteaftrek ergens ophoudt, dus dat de bruto lasten dan ook netto zijn. En is het belangrijk om ook geld te hebben of apart te zetten voor onderhoud enzo. Maar kom óp: als je geen eigen woning hebt moet je een huis huren, dat kost óók elke maand geld!

Aflossingsvrije hypotheek: geld in of uit je huis

Cashende senioren

Daarover gesproken, weer een ander nieuwsbericht vanmorgen: Senioren slaan hun slag op de woningmarkt. Dan zou je kunnen denken dat het gaat om senioren met een flinke spaarpot en/of overwaarde, die nu een woning kopen. Dat is het niet: het gaat juist over senioren die hun eigen woning verkopen om lekker te cashen. Ze verkopen hun huis om dan lekker kleiner te gaan wonen. Topplan! Dat zouden meer ouderen moeten doen… 

Aflossingsvrije hypotheek verdwenen?

Zijn ze daarmee dan ook meteen van hun aflossingsvrije hypotheek af? Dat hoeft niet per se. Ze kunnen hun aflossingsvrije hypotheek of een deel daarvan natuurlijk ook goed meenemen naar hun nieuwe woning. Dat mag tot maximaal de helft van de waarde van het huis. Als ze rente daarvan dan mooi lang vastzetten weten ze voor een hele tijd exact welke woonlast ze hebben en of ze dat met hun pensioeninkomen kunnen dragen.

Geld in de stenen of leuke dingen doen

De rest van het geld dat de verkoop van hun oude huis opbrengt, daar kunnen ze fijn leuke dingen van gaan doen. Heerlijk, zolang dat kan moeten ze er lekker van genieten! Kopen ze hun kleinere huis zonder hypotheek, dan zit dat geld dus in de stenen. Leuk voor de erfenis, maar ik zeg altijd tegen mijn ouders dat ik liever heb dat ze hun geld opmaken aan dingen waar ze blij van worden.

Cashende senioren verkopen groot huis en gaan kleiner wonen

Voordelen van aflossen van je hypotheek

Dit alles wil niet zeggen dat ik de voordelen van aflossen niet zie. Natuurlijk: dan betaal je niet je leven lang – of nou ja: zo lang je een huis hebt – hypotheekrente. Je hebt steeds lagere maandlasten en houdt daardoor per maand geld over in je budget. Daarmee kun je sparen en een kapitaal opbouwen om later alsnog leuke dingen mee te kunnen doen. Of allereerst om nog sneller je hypotheek af te lossen. Met elke aflossing bespaar je een stukje rente, dat staat als een paal boven water. Al die kleine stukjes bespaarde rente kunnen je op termijn heel veel opleveren. 

Als je dit allemaal snapt en weet kun je het (laten) doorrekenen en op basis daarvan de keuze maken die het beste bij jou past. Dat is wat ik bedoel met nuance in de afloslobby!

Bespreek het eens vrijblijvend met een hypotheekexpert!

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek