Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 28 januari 2019, 10:00 - Anneke Ranzato-Versloot
#sparen

Fascinerend! Op VanSpaarbankVeranderen.nl schreef ik een tijdje geleden over de mogelijkheid om enorm hoge rentes te krijgen op Turkse Lira rekeningen. Dat gaat dan niet om bijvoorbeeld 2%, wat hier in Nederland een toprente is, maar om 24%. Spaarrente!

Vreemde valuta gewoon onder Nederlandse garantie

Absoluut interessant bij dat artikel was mijn leerpunt dat het geld op Turkse Lira rekeningen bij banken in Nederland wel ook gewoon onder het Nederlandse depositogarantiestelsel vallen. Had ik niet bedacht, dus weer wat geleerd. Niet dat ik daarmee het advies gaf om maar snel een Turkse Lira rekening te openen, want je houdt natuurlijk wel het koersrisico. Daar zit de gemiddelde spaarder denk ik niet op te wachten.

Garantibank heft Turkse Lira rekeningen op

En nu lees ik in de reacties op dat artikel dat Garantibank heeft aangekondigd de Turkse Lira rekeningen op te heffen:

Een brief ontvangen van GarantiBank met de mededeling dat alle lirarekeningen per 1 december 2020 worden opgeheven tegen de dan geldende wisselkoers. Als rekeninghouder kun je dan zomaar met een verliespost worden geconfronteerd. Mij lijkt dat de bank hiermee haar zorgplicht schendt. Ik voel aankomen dat deze bizarre gang van zaken gaat leiden tot geschillen die uiteindelijk voor de rechter beslecht moeten worden.

Dat vind ik heel bijzonder inderdaad, dat een bank dat zomaar doet. Want op Turkse Lira loop je dus een behoorlijk koersrisico.

Koersrisico bij sparen in Turkse Lira

Hoe zit dat met dat koersrisico? Kijk: als je gaat sparen in een andere munt, dan wissel je jouw euro's in feite in voor die andere valuta - in dit geval dus Turkse Lira. Afhankelijk van de wisselkoers op dat moment krijg je voor je euro's dus een x-aantal Lira. Op dit moment is de koers 5,98 - laten we het even afronden naar 6: voor één euro krijg je 6 Turkse Lira. De koers wordt ook andersom weergegeven met 0,1667: één Turkse lira is € 0,1667 waard. Want in elke euro gaan 6 Lira. Op dit moment dus.

Koersontwikkeling Lira

Laten we eens kijken wat die koers de afgelopen 3 jaar heeft gedaan:

Koersgrafiek Turkse Lira 25-01-2019 - Finanzen.nl

Bron: Finanzen.nl

Je ziet een enorme piek in augustus/september vorig jaar. Denk niet dat de Lira toen veel waard was - juist weinig: je kon véél lira krijgen voor één euro. Inmiddels is de Lira weer wat meer waard geworden ten opzichte van de euro, maar toch nog wel heel veel minder dan bijv in 2016.

Koersverlies en koerswinst

De koersen wisselen per dag. Het is dus heel erg afhankelijk van het moment wat je betaalt als je Lira koopt en wat je krijgt als je ze verkoopt. Als je in 2016 Lira's hebt aangekocht heb je daar véél meer voor betaald dan je er nu voor terugkrijgt. Een dik koersverlies dus. Heb je begin september Lira gekocht en wissel je die nu terug naar Euro's, dan boek je een leuke koerswinst.

Wat te doen met die Lirarakening bij Garantibank?

Terug naar die Lira-rekeningen bij Garantibank (een Turkse bank met een zelfstandige bank in Nederland). Als die per 1 december 2020 worden opgeheven zijn de rekeninghouders dus afhankelijk van de koers van dat moment. Als ze daarop wachten tenminste... ze kunnen er  natuurlijk ook voor kiezen om de Lira er zelf eerder vanaf te halen en óf naar een andere rekening over te hevelen, óf ze op een zelf te kiezen moment om te wisselen naar euro's. Aangezien er meer dan een jaar de tijd gegeven wordt weet ik dus niet of een beroep op de zorgplicht kans maakt, maar toch.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.