Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Garantibank heft Turkse Lira rekeningen op

Risico op koersverlies voor rekeninghouders

Risico op koersverlies voor rekeninghouders

Fascinerend! Op VanSpaarbankVeranderen.nl schreef ik een tijdje geleden over de mogelijkheid om enorm hoge rentes te krijgen op Turkse Lira rekeningen. Dat gaat dan niet om bijvoorbeeld 2%, wat hier in Nederland een toprente is, maar om 24%. Spaarrente!

Vreemde valuta gewoon onder Nederlandse garantie

Absoluut interessant bij dat artikel was mijn leerpunt dat het geld op Turkse Lira rekeningen bij banken in Nederland wel ook gewoon onder het Nederlandse depositogarantiestelsel vallen. Had ik niet bedacht, dus weer wat geleerd. Niet dat ik daarmee het advies gaf om maar snel een Turkse Lira rekening te openen, want je houdt natuurlijk wel het koersrisico. Daar zit de gemiddelde spaarder denk ik niet op te wachten.

Garantibank heft Turkse Lira rekeningen op

En nu lees ik in de reacties op dat artikel dat Garantibank heeft aangekondigd de Turkse Lira rekeningen op te heffen:

Een brief ontvangen van GarantiBank met de mededeling dat alle lirarekeningen per 1 december 2020 worden opgeheven tegen de dan geldende wisselkoers. Als rekeninghouder kun je dan zomaar met een verliespost worden geconfronteerd. Mij lijkt dat de bank hiermee haar zorgplicht schendt. Ik voel aankomen dat deze bizarre gang van zaken gaat leiden tot geschillen die uiteindelijk voor de rechter beslecht moeten worden.

Dat vind ik heel bijzonder inderdaad, dat een bank dat zomaar doet. Want op Turkse Lira loop je dus een behoorlijk koersrisico.

Koersrisico bij sparen in Turkse Lira

Hoe zit dat met dat koersrisico? Kijk: als je gaat sparen in een andere munt, dan wissel je jouw euro’s in feite in voor die andere valuta – in dit geval dus Turkse Lira. Afhankelijk van de wisselkoers op dat moment krijg je voor je euro’s dus een x-aantal Lira. Op dit moment is de koers 5,98 – laten we het even afronden naar 6: voor één euro krijg je 6 Turkse Lira. De koers wordt ook andersom weergegeven met 0,1667: één Turkse lira is € 0,1667 waard. Want in elke euro gaan 6 Lira. Op dit moment dus.

Koersontwikkeling Lira

Laten we eens kijken wat die koers de afgelopen 3 jaar heeft gedaan:

Koersgrafiek Turkse Lira 25-01-2019 - Finanzen.nl

Bron: Finanzen.nl

Je ziet een enorme piek in augustus/september vorig jaar. Denk niet dat de Lira toen veel waard was – juist weinig: je kon véél lira krijgen voor één euro. Inmiddels is de Lira weer wat meer waard geworden ten opzichte van de euro, maar toch nog wel heel veel minder dan bijv in 2016.

Koersverlies en koerswinst

De koersen wisselen per dag. Het is dus heel erg afhankelijk van het moment wat je betaalt als je Lira koopt en wat je krijgt als je ze verkoopt. Als je in 2016 Lira’s hebt aangekocht heb je daar véél meer voor betaald dan je er nu voor terugkrijgt. Een dik koersverlies dus. Heb je begin september Lira gekocht en wissel je die nu terug naar Euro’s, dan boek je een leuke koerswinst.

Wat te doen met die Lirarakening bij Garantibank?

Terug naar die Lira-rekeningen bij Garantibank (een Turkse bank met een zelfstandige bank in Nederland). Als die per 1 december 2020 worden opgeheven zijn de rekeninghouders dus afhankelijk van de koers van dat moment. Als ze daarop wachten tenminste… ze kunnen er  natuurlijk ook voor kiezen om de Lira er zelf eerder vanaf te halen en óf naar een andere rekening over te hevelen, óf ze op een zelf te kiezen moment om te wisselen naar euro’s. Aangezien er meer dan een jaar de tijd gegeven wordt weet ik dus niet of een beroep op de zorgplicht kans maakt, maar toch.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

  1. Reactie op: GJ verh van vrijdag februari 1, 2019 08:13
    Garanti is een buitengewoon klantvriendelijke bank met normen en waarden. Mijn ervaring m.b.t. de Liras is bevriezing met een goede rente. Dus alleen als je ze nodig hebt, loop je risico.

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek