Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenWil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
Alles over beleggenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogVerhuur zonder toestemming van de bank geeft risico's
Een huis verhuren - is dat voorbehouden aan grote investeerders en woningcorporaties? Op zich natuurlijk niet: als jij eigenaar bent van een woning houdt niemand je tegen als je die wilt verhuren. Of nou ja... bijna niemand.
Stel: je hebt een eigen huis en wilt gaan verhuizen. Bijna iedereen kiest er dan voor om z'n huidige woning te verkopen. Dat gaat ook meestal eenvoudig in de woningmarkt van dit moment, dus waarom niet? Nou ja, je kúnt er ook voor kiezen om je huidige woning aan te houden en te verhuren.
Een andere situatie die wel voorkomt is dat je tijdelijk wilt verhuren omdat je een tijd naar het buitenland gaat. Of dat je nog niet weet of het tijdelijk is, omdat je intrekt bij je nieuwe liefde. Allemaal situaties waarin jouw huis niet bewoond wordt: zonde! Verhuren is dan natuurlijk een mooie oplossing.
Dan is er nog de mogelijkheid dat je een huis koopt om helemaal niet zelf in te gaan wonen. Je koopt het speciaal om te gaan verhuren omdat je daarmee een mooi rendement wilt gaan halen.
Allemaal leuk bedacht natuurlijk, dat verhuren. Misschien ken je iemand die jouw huis wil huren, dan is het eenvoudig. Zo niet... hoe kom je dan aan een betrouwbare huurder? En hoe werkt dat met contracten en het beheer enzo?
Je kúnt dat natuurlijk allemaal zelf gaan regelen, óf je laat het over aan een verhuurbureau. Zo heb je bijvoorbeeld Hubbs, die optreedt als makelaar, huurder en beheerder in één. Dan heb je niet het gedoe van zelf verhuren, maar wel de huurinkomsten.
Maar.... wat vindt jouw bank daarvan? Je hebt een hypotheek die gebaseerd is op het zelf bewonen van het huis. In de hypotheekvoorwaarden staat altijd vermeld dat het niet is toegestaan de woning te verhuren zonder toestemming van de bank.
Logisch: als een huis verhuurd is zal het bij gedwongen verkoop - als jij de hypotheeklasten niet betaalt - minder opleveren. Huurders hebben rechten, die kunnen er óók bij gedwongen verkoop niet zomaar uitgezet worden. Je moet de bank dus om toestemming vragen en die zal niet staan te springen om die te verlenen. Sterker nog - de meeste banken zullen je de toestemming voor verhuur gewoon weigeren.
Misschien denk je: nou, dan vraag ik die toestemming toch gewoon niet? Hoe zouden ze erachter moeten komen?
Dat is een goede vraag - met een simpel antwoord. Het is vrij eenvoudig te ontdekken (even checken waar je woont) - alleen wordt er maar weinig gecontroleerd. Op dit moment tenminste. Daar kan alleen wel zomaar verandering in komen, als banken het idee krijgen dat er veel verhuurd wordt zonder toestemming. En dan heb je de poppen aan het dansen.
Want áls de bank erachter komt dat je het huis waarop zij een hypotheek hebben verstrekt zonder hun toestemming verhuurt, dan kun je grote problemen krijgen. John Esser van NHP omschrijft die problemen als volgt:
Dat begint eigenlijk met een eenvoudig schriftelijk verzoek dat je ontvangt van de bank waarin ze je vragen op meteen een einde te maken aan de situatie van verhuur. Maar dat gaat uiteraard niet zo eenvoudig om de huurder natuurlijk ook rechten heeft. Na een aantal weken wordt de bank ongeduldig en ontvang je een nieuwe brief waarin de bank laat weten dat de lening (hypotheek) direct en in zijn geheel opeisbaar wordt gesteld. Met andere woorden, of je de gehele hypotheek maar even binnen 2 weken wilt terugbetalen. Zo'n aankondiging kan gepaard gaan met een fraudemelding in het daarvoor bestemde register. De kans dat je een nieuwe hypotheek kunt afsluiten wordt dan heel klein. En als klap op de vuurpijl mag de bank ook nog eventuele boeterente voor de aflossing van de hypotheek volledig bij je in rekening brengen.
Kortom: dat wil je niet.
Okay.... je hebt dus:
De kans dat je die toestemming krijgt is klein en verhuren zonder toestemming geeft nare risico's. Dus wat nu? Dan maar niet je huis verhuren??
De veilige oplossing: je hypotheek oversluiten naar een speciale Verhuurhypotheek. Of - als je een huis koopt om direct te gaan verhuren - meteen één aan te vragen.
Er zijn banken die zo'n speciale hypotheek voor verhuurde huizen aanbieden. Dan doe je niets dat niet mag en heb je alles netjes geregeld. De hypotheekrente is voor een Verhuurhypotheek wel hoger dan voor een gewone hypotheek - dat is logisch. In de hypotheekrente zit immers het risico voor de bank verwerkt, en dat risico is hoger bij een verhuurd onderpand.
Meer informatie over de Verhuur hypotheek
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.