Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Te hoge taxatie: boete!

Gaat er iets veranderen bij taxateurs?

Gaat er iets veranderen bij taxateurs?

In de afgelopen jaren heb ik talloze keren over makelaars en taxateurs geschreven. Ik ben niet hun grootste “vriend”. Ik vind dat zij hun werk niet altijd goed doen en ben een zeer grote voorstander van het invoeren van de zorgplicht. Wij hypotheekadviseurs hebben deze zorgplicht al. Ik kreeg van een collega een link naar een uitspraak van de rechter over een taxateur.

Schadevergoeding voor te hoge taxatie 

Deze taxateur moet een schadevergoeding betalen omdat hij / zij de woning te hoog heeft getaxeerd. Ik sta hier niet van te kijken, want ook over dit onderwerp heb ik al talloze keren geschreven. Ik heb toen zeer grote vraagtekens geplaatst bij de taxatiewaardes die door taxateurs worden afgegeven.

Taxateur wordt altijd beïnvloed

Zoals bekend mogen klanten en hypotheekadviseurs een taxateur niet beïnvloeden. Zij mogen dus niet doorgeven welke taxatiewaarde zij minimaal moeten hebben om bijvoorbeeld de hypotheek te kunnen regelen. Het is een utopie dat dit niet gebeurt. Natuurlijk krijgt een taxateur altijd te horen voor hoeveel een woning is gekocht. Is het niet door de koper / hypotheekadviseur dan wel door de verkopende makelaar als hij de sleutel van de woning gaat ophalen.

Praktijkvoorbeeld taxatie woning

Hieronder even een simpel voorbeeld wat er al jaren gaande is.

  • Vraagprijs te koop staande woning: € 200.000
  • Woning wordt gekocht (koopprijs): € 230.000
  • Taxatiewaarde van de woning: € 230.000

De verkopende makelaar adviseert een woning te koop te zetten voor 200.000 euro. Hij schat dus in dat de woning voor deze prijs (gemiddeld) wordt verkocht. De woning wordt uiteindelijk voor 230.000 euro verkocht. De taxateur is nu van mening dat dit ook de taxatiewaarde is. Indien deze taxateur de woning had getaxeerd voor 200.000 euro dan had de koper 30.000 euro aan eigen middelen extra moeten inbrengen om de woning te kunnen kopen. De belangen zijn dus zeer groot om een taxatiewaarde minimaal gelijk te laten zijn aan de koopprijs.

Makelaars en taxateurs

Hypotheekadviseur vragen naar koopsom mag niet

Natuurlijk werken ook taxateurs hier aan mee. Zij mogen ook hypotheekadviseurs niet bellen om te vragen wat de koopprijs is. Ik weet uit de praktijk dat dit regelmatig gebeurt. Anders gezegd: Ik ben ook vaak gebeld door taxateurs met de vraag wat de koopprijs is voor een koopwoning. Het leuke is dat ik in bovenstaand cijfer voorbeeld al duidelijk heb aangegeven aan mijn klant dat hij minimaal 30.000 euro aan eigen middelen moet inbrengen.

De taxateur die mij belt, vraagt echter niet hoe hoog ik de hypotheek ga aanvragen. Gevolg is dat ik gewoon een taxatiewaarde krijg van 230.000 euro. In werkelijkheid had de klant de 30.000 euro eigen middelen wel degelijk en kon hij op inkomen bijvoorbeeld niet hoger komen dan een hypotheek van 210.000 euro. Ik ben trouwens voorstander van onderling contact. Dit zorgt juist voor meer duidelijkheid. Een taxateur moet alleen wel gewoon eerlijk zeggen wat volgens hem een woning waard is.

Verander boete iets bij makelaars en taxateurs?

Uit deze boete / schadevergoeding blijkt in ieder geval dat er iets niet goed is gegaan. Ik ben zeer benieuwd of er nu eens daadwerkelijk wat gaat veranderen bij de taxateurs / makelaars.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek