Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 30 april 2019, 11:41 - Jos Koets
#huizenmarkt #hypotheek #huis kopen

In de afgelopen jaren heb ik talloze keren over makelaars en taxateurs geschreven. Ik ben niet hun grootste “vriend”. Ik vind dat zij hun werk niet altijd goed doen en ben een zeer grote voorstander van het invoeren van de zorgplicht. Wij hypotheekadviseurs hebben deze zorgplicht al. Ik kreeg van een collega een link naar een uitspraak van de rechter over een taxateur.

Schadevergoeding voor te hoge taxatie 

Deze taxateur moet een schadevergoeding betalen omdat hij / zij de woning te hoog heeft getaxeerd. Ik sta hier niet van te kijken, want ook over dit onderwerp heb ik al talloze keren geschreven. Ik heb toen zeer grote vraagtekens geplaatst bij de taxatiewaardes die door taxateurs worden afgegeven.

Taxateur wordt altijd beïnvloed

Zoals bekend mogen klanten en hypotheekadviseurs een taxateur niet beïnvloeden. Zij mogen dus niet doorgeven welke taxatiewaarde zij minimaal moeten hebben om bijvoorbeeld de hypotheek te kunnen regelen. Het is een utopie dat dit niet gebeurt. Natuurlijk krijgt een taxateur altijd te horen voor hoeveel een woning is gekocht. Is het niet door de koper / hypotheekadviseur dan wel door de verkopende makelaar als hij de sleutel van de woning gaat ophalen.

Praktijkvoorbeeld taxatie woning

Hieronder even een simpel voorbeeld wat er al jaren gaande is.

  • Vraagprijs te koop staande woning: € 200.000
  • Woning wordt gekocht (koopprijs): € 230.000
  • Taxatiewaarde van de woning: € 230.000

De verkopende makelaar adviseert een woning te koop te zetten voor 200.000 euro. Hij schat dus in dat de woning voor deze prijs (gemiddeld) wordt verkocht. De woning wordt uiteindelijk voor 230.000 euro verkocht. De taxateur is nu van mening dat dit ook de taxatiewaarde is. Indien deze taxateur de woning had getaxeerd voor 200.000 euro dan had de koper 30.000 euro aan eigen middelen extra moeten inbrengen om de woning te kunnen kopen. De belangen zijn dus zeer groot om een taxatiewaarde minimaal gelijk te laten zijn aan de koopprijs.

Makelaars en taxateurs

Hypotheekadviseur vragen naar koopsom mag niet

Natuurlijk werken ook taxateurs hier aan mee. Zij mogen ook hypotheekadviseurs niet bellen om te vragen wat de koopprijs is. Ik weet uit de praktijk dat dit regelmatig gebeurt. Anders gezegd: Ik ben ook vaak gebeld door taxateurs met de vraag wat de koopprijs is voor een koopwoning. Het leuke is dat ik in bovenstaand cijfer voorbeeld al duidelijk heb aangegeven aan mijn klant dat hij minimaal 30.000 euro aan eigen middelen moet inbrengen.

De taxateur die mij belt, vraagt echter niet hoe hoog ik de hypotheek ga aanvragen. Gevolg is dat ik gewoon een taxatiewaarde krijg van 230.000 euro. In werkelijkheid had de klant de 30.000 euro eigen middelen wel degelijk en kon hij op inkomen bijvoorbeeld niet hoger komen dan een hypotheek van 210.000 euro. Ik ben trouwens voorstander van onderling contact. Dit zorgt juist voor meer duidelijkheid. Een taxateur moet alleen wel gewoon eerlijk zeggen wat volgens hem een woning waard is.

Verander boete iets bij makelaars en taxateurs?

Uit deze boete / schadevergoeding blijkt in ieder geval dat er iets niet goed is gegaan. Ik ben zeer benieuwd of er nu eens daadwerkelijk wat gaat veranderen bij de taxateurs / makelaars.

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.