Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Kijk uit voor de boeterente bij oversluiten hypotheek

Profiteren van de lage hypotheekrente maar hoe zit dat met de boeterente?

Profiteren van de lage hypotheekrente maar hoe zit dat met de boeterente?

Mijn blog hypotheek in stapjes oversluiten is al bijna 10 duizend keer bekeken en zorgde voor heel wat reacties van lezers. Dit is ook logisch want veel huizenbezitters hebben nog een hoge hypotheekrente. Anders gezegd: iedere huizenbezitter wil wel profiteren van de huidige historisch lage hypotheekrentes.

Oversluiten in stapjes lijkt op dit moment geen handige optie. Wie toch gebruik wil maken van de lage hypotheekrente, heeft nog de volgende mogelijkheden:

  • Hypotheek oversluiten (boete betalen)
  • Rentemiddeling
  • Huis verkopen en een ander huis kopen

Ik zal deze opties in 3 blogs behandelen. In deze blog kijk ik naar de mogelijkheden voor het oversluiten van een hypotheek en duik ik met name in de boeterente die dan vaak betaald moet worden.

Berekenen van de kosten van het oversluiten

Wat is boeterente?

Op deze site staat uitgebreide informatie wanneer een boeterente van toepassing is. In het kort komt het erop neer dat er door de bank een boete in rekening wordt gebracht als een huizenbezitter zijn rentevaste periode niet wil afmaken. De reden is (bijna) altijd omdat de hypotheekrente in de markt lager is dan de hypotheekrente die betaald moet worden.

Dalende hypotheekrente = stijgende boeterente

Ik hoef u niet uit te leggen dat hoe lager de hypotheekrente in de markt is, hoe hoger de boeterente wordt. Vorige maand nog had ik een klant die vorig jaar zijn boeterente had opgevraagd bij zijn bank. De bank gaf destijds aan dat de boeterente 28.000 euro was. Deze klant wilde nu graag zijn hypotheek oversluiten en dat moest ik dan gaan regelen. Ik wilde hier pas aan beginnen wanneer de actuele boeterente bekend was. De klant gaf aan dat de boeterente vorig jaar 28.000 euro was en dat er nu sprake is van een kortere resterende termijn dus waarschijnlijk een lagere boete.

Deze beredenering gaat niet op, want de hypotheekrente is flink gedaald sinds vorig jaar. De klant volgde mijn advies op en heeft de boeterente opgevraagd. Het bedrag van de boeterente was enorm gestegen namelijk naar 80.000 euro! Het aantal maanden van de resterende rentevaste periode was dan wel bijna een jaar korter, maar de rentedaling zorgde voor een flink hoger boetebedrag.

Schrikkende man bij het bekijken van papieren

Boeterente staat niet vast

De boeterente wordt pas bepaald op het moment dat de hypotheek werkelijk overgesloten wordt. Dus wie nu zijn hypotheek gaat oversluiten, moet rekening houden dat de boeterente bij passeren hoger kan zijn. Een hypotheek oversluiten kost tijd. Indien een adviseur hier bijvoorbeeld drie maanden over doet, dan is er een kans – zeker gezien de huidige renteontwikkeling! – dat de hypotheekrente weer verder is gedaald. Gevolg is dan dat de boeterente (flink) hoger kan zijn.

Wie de boeterente wil meefinancieren in de nieuwe verhoogde hypotheek, krijgt te maken met een box 3 bedrag. De boeterente is zelf wel eenmalig fiscaal aftrekbaar, maar de betaalde hypotheekrente over het meegefinancierde boetebedrag dus niet.

Oversluiten? Eerst goed rekenen!

Goede hypotheekadviseurs zullen nooit appels met peren vergelijken. Deze zien er op het eerste gezicht prachtig uit, maar in werkelijkheid blijkt het tegendeel vaak waar te zijn. Zorg daarom dat je goed op een rij zet of laat zetten wat de voor- en nadelen zijn bij het oversluiten van een hypotheek voor je dit in gang zet.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek