Search
Close this search box.

Zorg voor voldoende tijd voor regelen hypotheek

Verwerkingstijden banken momenteel lang: zorg voor voldoende tijd!

Verwerkingstijden banken momenteel lang: zorg voor voldoende tijd!

Wie een huis koopt en een hypotheek nodig heeft, moet vooraf aangeven aan de verkopers of er gebruik wordt gemaakt van ontbindende voorwaarden. Hierbij is de laatste jaren vooral het voorbehoud van financiering een punt van discussie. In veel regio’s is het voor kopers die dit voorbehoud willen opnemen in het koopcontract lastig om een huis te kopen. Veel kopers willen wel afzien van dit voorbehoud en aangezien dat voor de verkoper meer zekerheid geeft, maken kopers die wel een voorbehoud van financiering willen weinig tot geen kans op de woning.

Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Ik ben helemaal geen fan van het kopen zonder voorbehoud (en vind zelfs dat dit verboden moet worden) en ook andere constructies kunnen mij vaak weinig bekoren. Ik vind dat kopers gewoon tijd moeten krijgen om een financiering te regelen. Bieden zonder voorbehouden levert vaak enorme stress en andere problemen op.

Certificaat van hypotheek?

Vorige maand kreeg ik nog een zeer opmerkelijke mail van een klant van mij die op een woning wilde gaan bieden:

Jos, wil jij voor ons een certificaat afgeven dat wij een hypotheek kunnen krijgen. Wij kunnen dan op de woning gaan bieden zonder voorbehoud van financiering. Dit advies en vraag hebben wij gekregen van onze aankopende makelaar.

Natuurlijk heb ik direct de telefoon gepakt en even gevraagd wie deze makelaar is. Bovendien heb ik netjes uitgelegd dat een hypotheekadviseur nooit een certificaat zal afgeven daar dit vanwege zijn zorgplicht niet eens mag. Bovendien kan een hypotheekadviseur vooraf geen 100% garantie geven dat de hypotheek geen probleem is. Het meest vreemd vind ik nog dat een makelaar hiermee komt. Ik ben van mening dat dit soort makelaars niet thuis horen in de branche.

Hoeveel tijd nodig voor hypotheek?

Ik ben een groot voorstander om altijd te kopen onder voorbehoud van financiering. Het is handig om te weten dat hier geen vaste termijn voor staat. Er zijn verkopende makelaars die standaard zes weken aanhouden. Helaas zijn er ook makelaars die maar vier weken hanteren. Wil je dan zeker zijn dat je geen problemen krijgt, dan moet dus binnen vier weken de hypotheek akkoord zijn. Als alles gladjes verloopt, de benodigde stukken snel kunnen worden aangeleverd en de bank snelle verwerkingstijden heeft, dan is vier weken zeker mogelijk. Op dit moment is het echter heel druk bij de meeste banken. Als we nu dan ook kijken naar de verwerkingstijden van diverse banken dan worden we daar niet zo vrolijk van.

Hieronder een overzicht van de inkooporganisatie Flexfront waar hypotheekadviseurs hypotheken kunnen afsluiten bij diverse banken in Nederland. De totale doorlooptijd is de som van beide cijfers. Denk eraan dat dit alleen de termijnen voor het beoordelen van de aanvraag zijn. De rest van de stappen (advies, bespreking, etc.) komt daar dan nog bij!

Maatschappij Eerste beoordeling Tweede beoordeling
Argenta 10 werkdagen 8 werkdagen
Centraal Beheer 10 werkdagen 3 werkdagen
HollandWoont 6 werkdagen 2 werkdagen
Hypotrust 10 werkdagen 4 werkdagen
IQWOON 9 werkdagen 2 werkdagen
Lloyds 4 werkdagen 2 werkdagen
Munt Hypotheken 6 werkdagen 1 werkdagen
Robuust 10 werkdagen 4 werkdagen
Vista 10 werkdagen 2 werkdagen

Deze verwerkingstermijnen kunnen dagelijks wijzigen. Dus bovenstaande cijfers moet je echt beschouwen als een momentopname.

Wie bij Argenta een hypotheek wil afsluiten, zal dus – op het moment van schrijven van dit artikel – rekening moeten houden met minimaal 18 werkdagen (bijna vier weken) voor het proces van het beoordelen van de hypotheekaanvraag. Wie als huizenkoper te maken heeft met een korte termijn van de ontbindende voorwaarden zal dus heel goed moeten kijken bij welke bank de hypotheek wordt aangevraagd. De kans is anders namelijk zeer groot dat de hypotheek nog niet beoordeeld is binnen de termijn van de ontbindende voorwaarden. Deze factor is bij de keuze van de bank op dit moment soms zelfs nog belangrijker dan de hoogte van de hypotheekrente!

Kijk uit met toezeggingen van makelaars!

Vooraf doen verkopende makelaars vaak heel makkelijk en zeggen dat zij bij een traag proces de termijn van de ontbindende voorwaarden wel willen verlengen. Echter, achteraf blijkt het regelmatig heel lastig om termijnen te verlengen. Het is daarom verstandig (als koper) om de termijn van de ontbindende voorwaarden niet te kort stellen. Dit voorkomt achteraf onnodige discussies met de verkopende makelaar en heel veel stress…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek