Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Kopen zonder ontbindende voorwaarden populair

Steeds meer huizenkopers zien af van ontbindende voorwaarden. Dit moet verboden worden!

Steeds meer huizenkopers zien af van ontbindende voorwaarden. Dit moet verboden worden!

Het wordt steeds moeilijker om een woning te kopen. Het aanbod wordt steeds kleiner en de vraag neemt nog steeds toe. Dit zorgt ervoor dat huizen heel snel verkocht zijn en dan vaak ook nog boven de vraagprijs. Een makelaar kan gemakkelijk geld verdienen. Hij hoeft weinig te doen. Hij moet wel zorgen dat hij aanbod blijft houden. Dit laatste kan een probleem gaan worden.

Tsja, en als er meer gegadigden zijn voor een koopwoning, dan heeft de verkoper het gemakkelijk. Alle kopers mogen een eenmalig bod uitbrengen en de verkoper besluit met wie hij in zee wil gaan. Dit laatste is meestal de koper die het hoogste bod heeft neergelegd. Echter er zijn ook verkopers die even verder kijken (natuurlijk op advies van hun verkopende makelaar) en kiezen voor een koper die de woning wil kopen zonder ontbindende voorwaarden. Ik vind dat het kopen van een huis zonder ontbindende voorwaarden verboden moet worden.

Wat zijn ontbindende voorwaarden?

Ontbindende voorwaarden zijn voorwaarden die vaak voorkomen in een koopakte. In die voorwaarden wordt gesteld dat de aankoop van de woning kan worden ontbonden (dus de koop gaat niet door) in specifiek genoemde situaties. Veel voorkomende ontbindende voorwaarden zijn het voorbehoud van financiering (als de koper de financiering niet rond krijgt) en het voorbehoud bouwkundige keuring (als er bij een bouwkundige keuring ernstige constructiegebreken geconstateerd worden).

Verbod op kopen zonder ontbindende voorwaarden

Een woning kopen zonder ontbindende voorwaarden moet wat mij betreft verboden worden in Nederland. Dit klinkt hard, maar het gaat hier wel over een zeer grote beslissing in een mensenleven. Dit is niet te vergelijken met het kopen van een broodje hamburger bij McDonald’s. Smaakt deze niet, dan ligt dit broodje snel in de prullenbak.

Het voorbehoud van financiering in de koopakte geeft kopers de tijd om een geschikte hypotheek te regelen voor hun aangekochte woning binnen een bepaalde termijn. Opvallend is dat deze termijn niet wettelijk is vastgelegd en dus per koopakte kan verschillen. De meest gehanteerde termijn is tussen de zes tot acht weken. Indien een koper in deze periode geen hypotheek kan krijgen en van zijn bank een goede schriftelijke verklaring kan krijgen waarom de hypotheek niet is verstrekt, kan de koop ontbonden worden. Dit is natuurlijk geen goed nieuws voor de verkoper die de woning dan opnieuw te koop moet zetten. Bovendien is de kans groot dat de verkoper ook een andere woning heeft gekocht en deze alleen maar wil kopen als de huidige woning daadwerkelijk is verkocht.

Zijn makelaars voor of tegen?

In een oververhitte woningmarkt komt het helaas steeds vaker voor dat woningen zonder ontbindende voorwaarden worden gekocht. Velen in Nederland delen mijn mening dat dit niet de juiste manier is om een woning te kopen. Makelaarsorganisaties zoals de NVM hebben hun leden (de makelaars) ook opdracht gegeven om kopers te waarschuwen voor de gevolgen als zij gaan bieden op een woning zonder het voorbehoud van financiering. In de praktijk blijkt echter dat NVM makelaars die ingeschakeld worden om een huis te verkopen maling hebben aan de kopers. Zij waarschuwen kopers niet. Ze gaan zelfs een stap verder en zijn voorstander om juist te kopen zonder de ontbindende voorwaarden.

Discussie op Twitter

Op twitter was er een NVM makelaar (ik had met deze persoon een discussie over het kopen van een woning) die het volgende te vertellen had over het kopen zonder ontbindende voorwaarden:

Als een #koper zijn financiële #huiswerk goed heeft gedaan behoeft een ontbindende voorwaarde niet in een #koopovereenkomst te worden opgenomen. Wie koopt een #auto met deze ontbindende voorwaarde?

Makelaar op stoel hypotheekadviseur

Ik vind het altijd leuk als een makelaar op de stoel gaat zitten van een hypotheekadviseur. Ik doe dat andersom namelijk ook regelmatig en dat wordt mij niet altijd in dank afgenomen. Het afsluiten van een hypotheek is iets heel anders dan het verkopen van een woning. De verkoop is een eenmalig gebeuren, terwijl een hypotheek een looptijd heeft van meestal 30 jaar. Bovendien heeft de hypotheekadviseur met een zorgplicht te maken die helaas nog steeds niet van toepassing is op een makelaar. Zolang de makelaar niet onder de zorgplicht valt, kan die alles doen wat eventueel niet door de beugel kan.

Geen verstand van hypotheken

Deze NVM Makelaar laat zien dat hij geen verstand heeft van hypotheken. Een voorbeeld erbij halen van een koop van een auto bewijst dit en het geeft ook aan dat deze persoon alleen bezig is met zichzelf en geld verdienen. Dit moet dan gebeuren ten koste van alles. Ik vind het persoonlijk triest dat dit soort personen nog werkzaam zijn in de branche. En ik blijf van mening dat het kopen van een woning zonder de ontbindende voorwaarden verboden moet worden.

Ben je al ingeschreven voor onze maandelijkse Update Hypotheken?
Met deze mail van de HomeFinance MailService blijf je goed op de hoogte!

Nu inschrijven!

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

  1. Reactie op: Mees van zaterdag februari 8, 2020 11:27
    Hmm, tot u ooit in de schoenen van verkoper staat en al 3 x een verkoop opgeschort werd omdat mijnheer en/of mevrouw zomaar eens een bod komt/komen doen en dan pas de banken gaan aflopen. Sorry maar daar heb ik mijn buik van vol, ik kan nu na een jaar nog steeds niet verder (ik wil zelf verhuizen naar een andere stad maar kan uiteraard pas kopen als ik verkocht heb). Informeer en wees zeker, als het kantje boordje is zoek dan iets goedkoper.

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek