Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
donderdag 27 februari 2020, 08:29 - Anneke Ranzato-Versloot
#huizenmarkt #hypotheek

Het is al ellendig genoeg als je moet besluiten je relatie te verbreken. Zéker als er kinderen in het spel zijn is dat een stap die je niet snel zet... en áls je die zet moet je dus wel echt ongelukkig zijn. Als je dan samen een woning bezit komt dat er ook nog bij: de vraag of de kinderen wel op hun eigen plek kunnen blijven.

De meeste stellen kopen tegenwoordig een woning immers op twee inkomens. Gaat één van de partners weg, dan valt ook dat inkomen weg. De achterblijvende partner wil graag met de kinderen in dat huis blijven wonen. Alleen... kan dat wel? De bank moet het maar goed vinden... en op één inkomen is de maximale hypotheek natuurlijk véél lager dan op twee. 

Helft overwaarde aan je ex betalen

In de huidige woningmarkt is de kans dat er overwaarde in je huis zit heel groot. Ter opfrissing: overwaarde betekent dat je huis meer waard is dan er open staat aan hypotheek. Stel, je woont in een huis met een hypotheek van € 300.000. Je besluit tot een scheiding en de waarde van de woning is € 400.000. De overwaarde is dan € 100.000 en daarvan moet de vertrekkende ex dan de helft krijgen.

Hogere hypotheek en dan in je eentje

Als achterblijvende partner moet je dan dus die hypotheek van € 300.000 overnemen, plus de € 50.000 voor je ex, dus heb je in totaal een hypotheek van € 350.000 nodig (even simpel gerekend, zonder kosten enzo). Terwijl die hypotheek van € 300.000 afgesloten was op twee inkomens!

Bereken je maximale hypotheek

Zet maar een Te Koop bord in de tuin...

Er zijn genoeg situaties waarin dit simpelweg niet gaat. Dan zit er niets anders op dan een bord Te Koop in de tuin te zetten en de woning allemaal te verlaten. Andere woonruimte vinden is een enorm issue: goedkopere koopwoningen zijn schaars én heel gewild, en huren is ook zo ongeveer onbetaalbaar. Het zou dus wel erg prettig zijn als er een manier is om toch dat huis te behouden.

Huis te koop

Woningbehoud met een NHG-hypotheek

Bij hypotheken met Nationale Hypotheek Garante (NHG) is daarvoor nu een beetje meer ruimte dan voorheen. Binnen de regels van NHG zijn er mogelijkheden tot 'woningbehoud' die regelmatig een oplossing blijken te zijn in situaties waar in het noodzakelijk leek om het huis te verkopen. 

Kun je de lasten best betalen?

Nu heeft NHG een proef uitgevoerd om te kijken of die mogelijkheden nog verder verbeterd konden worden. De proef was succesvol, dus nu zijn de officiële leennormen veranderd waardoor één van de partners makkelijker in het huis kan blijven wonen.

Het gaat daardoor niet meer om een starre berekening van wat je volgens de normen maximaal kunt lenen. Nu geldt dat als je hard kunt maken dat je de maandlasten van de benodigde hypotheek - inclusief het uitkoopbedrag voor je ex - kunt dragen, je dat met een NHG-hypotheek kunt regelen. 

Alles uit de kast om woning te behouden

Hoe fijn zou het zijn als dat kan lukken? Dat je met de kinderen in je huis kan blijven wonen in plaats van ook nog het gedoe van het zoeken naar een andere woning plus verhuizing te moeten doormaken? Trek dus niet te snel de conclusie dat het huis verkocht moet worden als je uit elkaar gaat. Ga eerst in gesprek met je hypotheekadviseur die alles uit de kast trekt qua mogelijkheden om er te kunnen blijven wonen!

Op de hoogte blijven van ontwikkelingen bij hypotheken en hypotheekrente?
Meld je aan voor de gratis Hypotheken Update van onze HomeFinance MailService!

Nu aanmelden

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.