Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Profiteren van lage hypotheekrente? Boeterente ontwijken!

Oversluitboete kunt u vermijden met deze constructie

Oversluitboete kunt u vermijden met deze constructie

Iedere huizenbezitter met een hoge hypotheekrente wil wel profiteren van de huidige lage hypotheekrente. Er is een mogelijkheid om zonder een boeterente te betalen aan een lagere hypotheekrente te komen. Ik heb deze methode nooit willen publiceren omdat banken dit dan gaan verbieden. Echter: de constructie is al bij diverse hypotheekadviseurs bekend en wordt deze ook al regelmatig uitgevoerd. Banken zijn dus ook op de hoogte.

Wanneer kunt u boeterente ontwijken?

Om de constructie te kunnen doen moet u wel aan bepaalde eisen voldoen namelijk:

  • U heeft een flinke overwaarde op uw huidige koopwoning
  • Uw inkomen is voldoende om een hogere hypotheek af te sluiten

Hoe kan ik de boeterente op mijn hypotheek ontwijken?

Hoe kunt u die boeterente dan vermijden? 

Als u aan deze voorwaarden voldoet bent u natuurlijk nieuwsgierig naar ‘hoe dan?’. U doet dat door gebruik te maken van het percentage dat u bij uw huidige hypotheekbank boetevrij mag aflossen.

Boetevrij aflossen hypotheek

Iedere bank hanteert een bepaald percentage dat een huizenbezitter boetevrij mag aflossen op zijn hypotheek. Bij de meeste banken is dit 10%. Er zijn echter ook banken waar het percentage 15% of 20% is. En er zijn ook banken waar je onbeperkt mag aflossen, als dit maar uit eigen middelen gebeurt.

Voorbeeld constructie

Laat ik een voorbeeld geven van hoe een huizenbezitter de boeterente kan ontwijken. Hieronder enkele uitgangspunten om de constructie te verduidelijken:

  • Lopende hypotheek    200.000 (hypotheekrente 5%)
  • Waarde woning          350.000
  • Percentage boetevrij aflossen 20% per jaar
  • Boeterente bij volledige aflossing: 50.000 euro

Deze huizenbezitter moet 50.000 euro boete betalen om zijn hypotheek te kunnen oversluiten naar een lagere hypotheekrente. Dit is natuurlijk heel veel geld en terecht dat deze huizenbezitter dit bedrag niet wil betalen. Zijn overwaarde op zijn woning is 150.000 euro.

Overwaarde woning benutten voor ontwijken boeterente

Als het inkomen voldoende is, kan deze overwaarde van 150.000 euro worden opgenomen door het afsluiten van een extra hypotheek. Hierna kan met deze 150.000 euro de lopende hypotheek van 200.000 euro in stapjes van 70.000 euro (20% van de totale hypotheek van 350.000 euro) aflossen.

Wie slim is, zal in december 70.000 euro aflossen en in januari dan weer 70.000 euro. In een korte periode is dan 140.000 euro van de hypotheek van 200.000 euro omgezet naar een lagere hypotheekrente.

Er zijn ook banken waarbij je onbeperkt mag aflossen als er sprake is van eigen middelen. Met deze constructie zou het dan mogelijk zijn om direct 150.000 euro af te lossen op de lopende hypotheek. Het is echter de vraag of hier sprake is van eigen middelen! Banken kunnen dit anders beoordelen en zullen dan alsnog een boeterente in rekening brengen.

Aandachtspunten bij deze constructie

Natuurlijk zijn er ook punten waar u rekening mee moet houden:

  • U moet kosten maken om een tweede hypotheek af te sluiten.
  • Bij veel banken kunt u maar 10% boetevrij aflossen. U bent dan lang bezig om uw lopende hypotheek om te zetten naar een lagere hypotheekrente.
  • Hypotheekadviseurs hebben een zorgplicht. Het is dus heel goed mogelijk dat niet iedere adviseur aan deze constructie wil meewerken.
  • Tot slot kan de Belastingdienst de tweede hypotheek beoordelen als een box 3 hypotheek. U heeft het geleende geld immers niet gebruikt voor de aankoop, onderhoud of verbetering van uw eigen woning. U kunt dan de betaalde hypotheekrente niet meer opgeven aan de fiscus. Aan de andere kant is het fiscale voordeel bij een lage hypotheekrente niet veel meer.

Er is in ieder geval – als u aan de voorwaarden voldoet – een manier om de boeterente te ontwijken. U moet daar alleen wel wat voor doen.

Zullen wij u op de hoogte houden van de ontwikkeling van de hypotheekrente?
We sturen u graag eens per maand – gratis – onze Update Hypotheken!

Nu aanmelden

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek