Search
Close this search box.

Hypotheekpaniek door grote drukte

Langere doorlooptijden bij hypotheken zorgt voor problemen

Langere doorlooptijden bij hypotheken zorgt voor problemen

De huizenmarkt draait ondanks de coronacrisis nog hard door. En met de lage hypotheekrente willen veel mensen hun hypotheek oversluiten. De vraag naar hypotheken is daarom groot en dat zorgt voor extra drukte bij alle partijen die betrokken zijn bij het afsluiten van een hypotheek.

Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Daar komt nog bij dat banken vanwege de coronacrisis de hypotheekaanvragen kritischer bekijken. Dit alles leidt tot (veel) langere doorlooptijden bij het afsluiten van een hypotheek. Omdat de consument vaak snel duidelijkheid nodig heeft, ontstaan er steeds meer problemen.

Banken scherpen normen aan

Er is “lichte paniek” in hypotheekland. Banken hebben hun eisen met betrekking tot het afsluiten van een hypotheek verzwaard. Hierbij moet u bijvoorbeeld denken aan:

  • Flexwerkers die moeten aantonen dat ze beschikken over voldoende eigen middelen (bijv. spaargeld).
  • Kopers die moeten aantonen dat ze dubbele maandlasten (als je tijdelijk twee koopwoningen hebt) voor een langere periode kunnen dragen.
  • Werkgevers die worden gebeld als er sprake is van een tijdelijk dienstverband met een intentieverklaring.

Bovendien is de hypotheekrente de afgelopen weken wat gestegen. Veel huizenbezitters hebben hierdoor besloten hun hypotheek over te sluiten. Het aantal hypotheekaanvragen is hierdoor heel hoog, waardoor banken dit niet aan kunnen. De verwerkingstijden worden hierdoor hoog.

Er zijn al banken die 7 werkdagen nodig hebben om de door de consument aangeleverde stukken (zoals werkgeversverklaring en taxatierapport) te beoordelen. Het gaat dan nog maar over de eerste persoon die de beoordeling doet. Hierna volgt meestal nog een tweede controle die vaak ook vaak nog minimaal 5 werkdagen op zich laat wachten.

Bij elkaar is dit al 2,5 week en dan moeten alle stukken nog in orde zijn ook. Dit laatste is vaak een utopie. In 90% van alle dossiers zal een bank nog nieuwe of aangepaste formulieren willen hebben. Ik hoef u niet te vertellen dat dit weer tijd gaat kosten.

Voorbehoud van financiering te kort

Mensen die nu een huis kopen, doen er verstandig aan om de termijn van de ontbindende voorwaarden (voorbehoud van financiering, dus de periode waarin de hypotheek geregeld moet zijn om geen problemen te krijgen) op minimaal 7 / 8 weken te zetten. Het is triest te constateren dat verkopende makelaars nog steeds aandringen op een termijn van 4 / 5 weken.

Waarom horen we niets van de makelaarsorganisaties? Deze zouden nu toch kunnen voorstellen om (tijdelijk?) een vaste termijn in het leven te roepen van 8 weken. Iedere koper, verkoper, makelaar, bank en hypotheekadviseur weet dan precies waar hij / zij aan toe is. Dit voorkomt “paniek” die nu wel degelijk aanwezig is. Hypotheekadviseurs die narrig doen tegen de werknemers van banken. Deze werknemers moeten iedere zaterdag overwerken. De druk wordt steeds groter voor hen terwijl zij steeds meer klachten krijgen. En dan hebben we de banken nog zelf die hun eisen betreffende het aanleveren van formulieren tussentijds wijzigen.

Reactie makelaar

Ik heb over de wat mij betreft te korte termijn van 4 / 5 weken op Twitter ook een opmerking geplaatst.

Dit weekend kreeg ik een reactie van een makelaar. Schrik niet van zijn reactie:

“Ik zou zeggen: laat iedereen die betrokken is bij hypotheekaanvragen een stapje harder lopen; dan hebben kopers en verkopers eerder rust…..”

Als alle makelaars zo over de huidige situatie denken, dan hebben we een groot probleem. U moet dan denken aan het niet op tijd kunnen regelen van een hypotheek. Er ontstaat een groot probleem als de hypotheek na het aflopen van het financieringsbeding helemaal niet doorgaat omdat een bank de hypotheekaanvraag afwijst. Het gevolg is dan normaal gesproken dat de koper 10 procent van de koopsom van de woning moet betalen, terwijl de koopwoning niet zijn eigendom wordt.

Ik hoop dat alle partijen eens goed in de spiegel kijken. Hierbij niet tot 10 tellen maar tot 20. En dan besluiten om alle regeltjes wat te verruimen. Betreffende de makelaars heb ik daar echt een zeer hard hoofd in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

  1. Reactie op: Maarten van maandag juni 8, 2020 12:20
    Wachttijd nu bij enkele grote ketens, ruim 3 weken voor 1e gesprek

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek