Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Hypotheekrente: 36 verlagingen in 1 week

Ongekend veel rentewijzigingen bij hypotheken

Ongekend veel rentewijzigingen bij hypotheken

De hypotheekrente blijkt nog lager te kunnen… in de afgelopen week vielen de verstrekkers over elkaar heen met de ene renteverlaging na de andere. In één week tellen we maar liefst 36 rentewijzigingen – allemaal omlaag!

Check de laagste hypotheekrente

Grote concurrentie bij hypotheken

Hoeveel hypotheekverstrekkers zijn erin Nederland? Een stuk of 40? In onze lijst met banken tel ik er 34. Okay – het zijn lang niet allemaal banken, als je precies wilt zijn. Het zijn wél allemaal hypotheekaanbieders: partijen waar je een hypotheek kunt afsluiten.

In de top van de laagste hypotheekrentes

Nu zegt het aantal aanbieders niet alles over de concurrentie. Er zijn best periodes waarin er weinig gebeurt op de hypotheekmarkt, ook al zijn er veel aanbieders. Het moge duidelijk zijn dat dit niet zo’n periode is… kennelijk willen veel aanbieders in de top van de laagste hypotheekrentes staan.

Rentewijzigingen hypotheken stapelen zich op

36x lagere hypotheekrente vorige  week

Vorige week maandag was het 1 februari. Een frisse start van een nieuwe maand. Een start met de ene renteverlaging na de andere. 

Maandag en dinsdag: 6x

De maand begon met een renteverlaging van de Rabobank (voor vier verschillende hypotheken), op dinsdag volgden Obvion en MUNT Hypotheken. Dat was nog niet zo spectaculair allemaal.

Woensdag: 14x 

Op woensdag werden de hypotheekrentes van maar liefst 14 hypotheken naar beneden bijgesteld. Dat gaat dan niet om 14 verschillende banken – veel banken hebben meerdere hypotheekproducten met elk een eigen rentestand. Maar toch: 8 banken die op één dag hun hypotheekrente verlagen is best bijzonder.

Donderdag en vrijdag: 8x en 9x

Zéker als het daarna gewoon doorgaat: op donderdag 8 hypotheken van 7 verschillende banken. En op vrijdag weer 7 banken, dit keer met 9 aangepaste rentelijsten.  De teller stopte vorige week dus bij 36 verlagingen.

Of misschien nog wel meer…

Misschien waren het er zelfs nog wel meer: het zou zo kunnen zijn dat er banken tussen zitten die vorige week twee keer een renteverlaging hebben doorgevoerd. Dat kan ik bij onze lijst met laatste rentewijzigingen niet zien: daar vind je van elke hypotheek alleen de laatste aanpassing. Die is natuurlijk ook de belangrijkste.

Rente percentages

Welke hypotheekrentes zijn NIET verlaagd?

Het wordt bijna interessanter om te weten welke hypotheekrentes er níet verlaagd zijn dan welke wél… dat lijstje is in elk geval een stuk korter. Er zijn 4 hypotheken waarvan de rente per vandaag omlaag is gegaan, die heb ik niet meegeteld in de aantallen van vorige week.

Laatste wijziging langer dan een week geleden

Kijken we naar de hypotheken waarvan de laatste rentewijziging langer dan een week geleden is… dan blijven er maar 10 over. Daarvan zijn er bij 6 wel verlagingen doorgevoerd ná 20 januari, dus ook nog heel recent. De kans is best groot dat die binnenkort ook nog een stapje zetten. 

Laatste rentewijziging in 2020

Dan resteren er nog 4 – allemaal met hun laatste rentewijziging in 2020. Twee zelfs in juli vorig jaar… die doen duidelijk niet meer serieus mee op de hypotheekmarkt.

Hekkensluiters op de hypotheekmarkt

Dat vind ik dan ook weer interessant. Welke zijn het, de hekkensluiters van de hypotheekmarkt op dit moment? Tulp Hypotheken en de Duitse Volksbank.

Tulp Hypotheken

Helemaal onderaan de lijst met laatste rentewijzigingen bungelt Tulp Hypotheken. De hypotheekrente is daar sinds 13 juli 2020 niet meer aangepast – en die laatste rentewijziging was zelfs een verhoging. Je betaalt er voor een hypotheek met de rente 10 jaar vast met NHG op dit moment nog steeds 1,98%.

Wetende dat er op dit moment 20 hypotheken zijn met een 10-jaars rente beneden de 1%… dan snap je wel dat Tulp geen nieuwe hypotheken wil afsluiten op dit moment. Geen idee waarom, maar de rente zegt genoeg. Kennelijk bloeit Tulp Hypotheken niet zo erg…

Tulp Hypotheken bloeit niet zo

Duitse Volksbank

De Duitse Volksbank heeft haar hypotheekrente voor het laatst aangepast op 22 juli 2020, ook dat was een verhoging. Een hypotheek met NHG kun je daar niet afsluiten, zonder NHG ook maar tot 75% van de woningwaarde. Daarvoor betaal je dan bij een 10-jaars rente op dit moment 1,59%.

Voor een eerlijke vergelijking moet ik dan kijken naar rentes zonder NHG tot 75% – de laagste komt daar uit op 1,13%. Het verschil is veel minder spectaculair dan hierboven bij de NHG-rentes van Tulp, maar ook de Duitse Volksbank hangt hiermee onderaan in de rentelijst. 

Hypotheekrentes een beetje in de gaten houden?

Meld je aan voor onze Update Hypotheken in je mail!

Nu aanmelden

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek