Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 25 oktober 2021, 13:52 - Jos Koets
#huizenmarkt #hypotheek

Nog twee maandjes en het nieuwe jaar gaat alweer beginnen. De komende maanden zullen diverse banken en kenners hun voorspellingen gaan uitbrengen met betrekking tot de hypotheekrente en de huizenprijzen voor het jaar 2022. Dit jaar is de ABN AMRO er vroeg bij. In het kwartaalbericht dat de ABN AMRO gepubliceerd heeft, valt te lezen dat de ABN AMRO verwacht dat de huizenprijzen in 2022 met nog eens 10 procent gaan stijgen. En dat terwijl er voor komende jaar een lichte stijging van de hypotheekrente verwacht wordt.

Actuele hypotheekrentes vergelijken

Voorspelling wederom naar boven bijgesteld

De ABN AMRO geeft regelmatig een voorspelling voor de huizenprijzen af. En de laatste tijd blijkt de bank meestal te voorzichtig. Ook nu hadden ze eerder in het jaar de voorspelling gedaan dat de huizenprijzen in 2022 met 5% zouden gaan stijgen. Dit percentage hebben zij nu dus verdubbeld naar 10%. Ter informatie: de gemiddelde huizenprijs voor een bestaande woning is op het ogenblik ongeveer 420.000 euro.

Hieronder nog enkele punten uit het kwartaalbericht van de ABN AMRO en het interview van woningmarkteconoom Philip Bokeloh van de ABN AMRO met De Telegraaf:

  • In 2021 stijgen de huizenprijzen gemiddeld met 15%. Ook dit is hoger dan de 12,5% die de bank eerder verwachtte.
  • Vanwege de gestegen inflatie kan de hypotheekrente "licht gaan stijgen".
  • De starter wordt niet geholpen met verder afschaffing van de hypotheekrenteaftrek zoals het DNB en IMF willen (overhevelen naar box 3).
  • Het is niet uitgesloten dat er in het volgende regeerakkoord opnieuw heilige huisjes zullen omvallen.
  • Vanaf 2022 moeten banken meer kapitaal aanhouden als zij hypotheken verstrekken.
  • De kosten van dienstverlening zijn lager geworden, waardoor banken nog winst maken.
  • Het aantal afgegeven bouwvergunningen stijgt, maar de stijging is onvoldoende om in de grote vraag naar woningen te voorzien.

Hypotheekrenteaftrek beperken

Het kwartaalbericht van de ABN AMRO is door veel media opgepakt. Opvallend is het dat er veel wordt gepraat en geschreven over het verder beperken van de hypotheekrenteaftrek. Ik begrijp die stap totaal niet. Ik had verwacht dat de kenners in de markt wat slimmer zouden zijn. Het lost in ieder geval niets op, want starters krijgen er geen huis voor terug.

Stijging hypotheekrente

De ABN AMRO verwacht dus een stijging van de hypotheekrente. Ze hebben het over "een lichte stijging". Dit kunnen we volgens mij lezen als een verhoging van de hypotheekrente van een paar tienden. Deze stijging zal naar mijn mening geen invloed hebben op de huizenprijzen.

Veel concurrentie, lagere marge

In 2022 gaan de kosten van de banken wel omhoog. Zij moeten van De Nederlandsche Bank (DNB) meer kapitaal aanhouden als ze hypotheken verstrekken. Aan de andere kant zijn er bij de banken besparingen doorgevoerd. Deze besparingen zijn gedaan aan de kant van de dienstverlening.

Banken nemen op het ogenblik genoegen met een kleinere winstmarge op de hypotheekrente. En zij proberen zo veel mogelijk te besparen aan de kostenkant. Hierdoor is het mogelijk om de hypotheekrente niet direct te verhogen als de kapitaalmarktrente stijgt.

Eigenlijk is het verhaal simpel: in de visvijver zitten steeds minder vissen terwijl er wel vissers bijkomen. Als iedereen dan evenveel vis wil vangen dan moet je vindingrijk zijn!

Gratis op de hoogte blijven van alle renteontwikkelingen?

Meld je aan voor onze MailService!

Nu aanmelden
Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.