Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Toch belasting terug over vermogen?

Hoge Raad: fiscus moet belastingplichtige terugbetalen

Hoge Raad: fiscus moet belastingplichtige terugbetalen

Zo! Kwam de Hoge Raad op de valreep voor de kerstdagen nog even met een pittige uitspraak… het oordeel dat de fiscus geld moet gaan terugbetalen. Het gaat hier om de vermogensrendementsheffing, de belasting die je betaalt over je vermogen in box 3. Een belastingplichtige heeft deze aangevochten tot aan de Hoge Raad en daar gelijk gekregen: de fiscus moet teveel betaalde belasting gaan terugbetalen.

Uitspraak rechter

Fictief rendement niet okay

Dat de rechters moeite hebben met de belastingheffing over fictief rendement was al eerder duidelijk. Daarbij ging het dan alleen niet om concreet terugbetalen, wel om een opdracht aan de politiek om het systeem te veranderen.

Regeerakkoord: per 2025 belasting over werkelijk rendement

Die verandering is min of meer in gang gezet maar nog lang niet gerealiseerd: in het regeerakkoord hebben ze het over 2025 als jaar waarin de heffing op basis van werkelijk rendement ingevoerd zou moeten worden.

Duurt lang!

2025? Dat duurt nog 4 jaar! Of nou ja, 3 dan – want volgende week start 2022. Maar toch. Drie jaar wachten voordat het zover is, dat betekent nog drie jaar belasting betalen over rendement dat je niet hebt gemaakt. Tenminste: niet als je jouw geld vooral op één of meer spaarrekeningen hebt staan. 

Belasting over vermogen – hoe werkt dat?

Even opfrissen: in box 3 betaal je belasting over vermogen, of beter gezegd: over het rendement dat je maakt op sparen en beleggen. Alleen dan niet over het échte rendement dat je krijgt, maar over een fictief rendement.

Fictief rendement

Dat fictieve rendement is een percentage dat wordt vastgesteld door de overheid. Dat is een tijd lang één percentage geweest (4% was standaard), later is dat aangepast naar een percentage dat afhankelijk is van de omvang van je vermogen. Het uitgangspunt daarbij is een standaard verdeling over sparen en beleggen, met voor beide een standaard toegekend rendement.

Belasting veel hoger dan rente

Protest is er al heel lang tegen deze manier van belastingheffing. Mensen die hun geld niet willen beleggen leveren behoorlijk in – zéker wie heel veel spaargeld heeft. Ga maar na: als je meer dan €50.000 aan spaargeld hebt moet je over het bedrag daarboven belasting betalen.

Belasting in box 3

Over de eerste € 50.000 boven de vrijstelling betaal je dit jaar 0,589% belasting. Stel: je hebt €100.000 – dan betaal je € 294,50 aan belasting in box 3. Dat is over het hele bedrag 0,0294%. Over het vermogen boven die € 100.000 betaal je zelfs 1,395% effectief belasting. En om compleet te zijn: boven een miljoen euro vermogen wordt het 1,7639%.

Rente op spaarrekening

Dat zou niet zo heel erg zijn als je 2% rente kreeg, maar die rente… die is hooguit 0,3% als je het opvraagbaar wilt houden. En wil je dat het onder de Nederlandse spaargarantie valt? Dan kom je niet verder dan… 0,02%, tenzij je een al lopende spaarrekening bij LeasePlan Bank hebt.

Actuele rente op spaarrekeningen

Rente op deposito

Kies je ervoor om geld vast te zetten op een deposito, dan kun je wel wat meer rente krijgen. Alleen: om boven die belasting van 1,395% uit te komen moet je het 10 jaar vastzetten in Estland of Portugal. Niet direct een logische keuze op dit moment lijkt me.

Huidige depositorentes

Geld sparen kost geld

Kortom: met sparen lever je boven de vrijstelling simpelweg geld in. Je moet meer aan de fiscus afdragen dan je van de bank aan rente krijgt. Dat kan niet de bedoeling zijn – daar is volgens mij iedereen het allang over eens.

Krijg je nu belasting terug?

De grote vraag is natuurlijk wat er gaat gebeuren nu de Hoge Raad de Belastingdienst heeft opgedragen één belastingplichtige ‘rechtsherstel’ te bieden. In gewoon Nederlands: de fiscus moet het teveel betaalde bedrag aan belasting aan deze man terugbetalen. 

Is actief bezwaar noodzakelijk?

Wat betekent dat voor jou en mij? Krijgt iedereen die in de afgelopen jaren belasting heeft betaald in box 3 nu geld terug? Of alleen de mensen die tot nu toe bezwaar hebben ingediend? Heeft het dan zin om nu nog als de wiedeweerga bezwaar te gaan indienen? Of ben je daarmee dan te laat?

Benieuwd naar wat gaat komen

Natuurlijk heb ik het antwoord op deze vragen niet voor je. Ik ben vooral heel benieuwd waar dit naartoe gaat. Als het heffen van belasting over werkelijk rendement eenvoudig was, dan zou dat allang geregeld zijn lijkt me. In het regeerakkoord nemen ze er nog een paar jaar voor, dus zo simpel is het duidelijk niet.

Beleggers minder blij

En dat snap ik wel. Het gaat niet alleen om belastingplichtigen met alleen maar spaargeld. Beleggingen in allerlei vormen maken het een stuk lastiger. Beleggers die overigens een stuk minder blij zullen zijn met het aanpassen van de heffing – want per saldo is over beleggingen relatief weinig belasting betaald denk ik zomaar.

Extra belasting betalen?

Moeten beleggers dan ook achteraf extra belasting gaan betalen, als spaarders belasting terugkrijgen? Zo zal het dan wel weer niet werken lijkt me. Wel lijkt het te verwachten dat beleggers na het invoeren van de belasting op basis van werkelijk rendement meer gaan betalen dan de afgelopen tijd. Afhankelijk van het gemaakte beleggingsrendement natuurlijk.

Zullen we je op de hoogte houden?

Zorg dat je onze Update Sparen niet mist!

Nu aanmelden

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

  1. Reactie op: Abee van maandag januari 3, 2022 11:20
    Belasting betalen over verdiensten uit arbeid/handel of wat dan ook is O.K., dus ook over werkelijk ontvangen rente. Zal ten koste gaan van het belasten over winst op aandelen en ook huurontvangsten, niet leuk voor de allerrijksten in Nederland, maar dat is wel eerlijk. Belasting over winst op aandelen zal geheven worden terwijl verlies niet verrekenbaar zal zijn ben ik bang voor, hebben ze in Belgie enkele jaren gelden geprobeerd, maar na slecht één jaar weer afgeschaft, handel/beleggen in aandelen ging radicaal onderuit.

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek