Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 27 december 2021, 11:13 - Anneke Ranzato-Versloot
#belasting #sparen

Zo! Kwam de Hoge Raad op de valreep voor de kerstdagen nog even met een pittige uitspraak... het oordeel dat de fiscus geld moet gaan terugbetalen. Het gaat hier om de vermogensrendementsheffing, de belasting die je betaalt over je vermogen in box 3. Een belastingplichtige heeft deze aangevochten tot aan de Hoge Raad en daar gelijk gekregen: de fiscus moet teveel betaalde belasting gaan terugbetalen.

Uitspraak rechter

Fictief rendement niet okay

Dat de rechters moeite hebben met de belastingheffing over fictief rendement was al eerder duidelijk. Daarbij ging het dan alleen niet om concreet terugbetalen, wel om een opdracht aan de politiek om het systeem te veranderen.

Regeerakkoord: per 2025 belasting over werkelijk rendement

Die verandering is min of meer in gang gezet maar nog lang niet gerealiseerd: in het regeerakkoord hebben ze het over 2025 als jaar waarin de heffing op basis van werkelijk rendement ingevoerd zou moeten worden.

Duurt lang!

2025? Dat duurt nog 4 jaar! Of nou ja, 3 dan - want volgende week start 2022. Maar toch. Drie jaar wachten voordat het zover is, dat betekent nog drie jaar belasting betalen over rendement dat je niet hebt gemaakt. Tenminste: niet als je jouw geld vooral op één of meer spaarrekeningen hebt staan. 

Belasting over vermogen - hoe werkt dat?

Even opfrissen: in box 3 betaal je belasting over vermogen, of beter gezegd: over het rendement dat je maakt op sparen en beleggen. Alleen dan niet over het échte rendement dat je krijgt, maar over een fictief rendement.

Fictief rendement

Dat fictieve rendement is een percentage dat wordt vastgesteld door de overheid. Dat is een tijd lang één percentage geweest (4% was standaard), later is dat aangepast naar een percentage dat afhankelijk is van de omvang van je vermogen. Het uitgangspunt daarbij is een standaard verdeling over sparen en beleggen, met voor beide een standaard toegekend rendement.

Belasting veel hoger dan rente

Protest is er al heel lang tegen deze manier van belastingheffing. Mensen die hun geld niet willen beleggen leveren behoorlijk in - zéker wie heel veel spaargeld heeft. Ga maar na: als je meer dan €50.000 aan spaargeld hebt moet je over het bedrag daarboven belasting betalen.

Belasting in box 3

Over de eerste € 50.000 boven de vrijstelling betaal je dit jaar 0,589% belasting. Stel: je hebt €100.000 - dan betaal je € 294,50 aan belasting in box 3. Dat is over het hele bedrag 0,0294%. Over het vermogen boven die € 100.000 betaal je zelfs 1,395% effectief belasting. En om compleet te zijn: boven een miljoen euro vermogen wordt het 1,7639%.

Rente op spaarrekening

Dat zou niet zo heel erg zijn als je 2% rente kreeg, maar die rente... die is hooguit 0,3% als je het opvraagbaar wilt houden. En wil je dat het onder de Nederlandse spaargarantie valt? Dan kom je niet verder dan... 0,02%, tenzij je een al lopende spaarrekening bij LeasePlan Bank hebt.

Actuele rente op spaarrekeningen

Rente op deposito

Kies je ervoor om geld vast te zetten op een deposito, dan kun je wel wat meer rente krijgen. Alleen: om boven die belasting van 1,395% uit te komen moet je het 10 jaar vastzetten in Estland of Portugal. Niet direct een logische keuze op dit moment lijkt me.

Huidige depositorentes

Geld sparen kost geld

Kortom: met sparen lever je boven de vrijstelling simpelweg geld in. Je moet meer aan de fiscus afdragen dan je van de bank aan rente krijgt. Dat kan niet de bedoeling zijn - daar is volgens mij iedereen het allang over eens.

Krijg je nu belasting terug?

De grote vraag is natuurlijk wat er gaat gebeuren nu de Hoge Raad de Belastingdienst heeft opgedragen één belastingplichtige 'rechtsherstel' te bieden. In gewoon Nederlands: de fiscus moet het teveel betaalde bedrag aan belasting aan deze man terugbetalen. 

Is actief bezwaar noodzakelijk?

Wat betekent dat voor jou en mij? Krijgt iedereen die in de afgelopen jaren belasting heeft betaald in box 3 nu geld terug? Of alleen de mensen die tot nu toe bezwaar hebben ingediend? Heeft het dan zin om nu nog als de wiedeweerga bezwaar te gaan indienen? Of ben je daarmee dan te laat?

Benieuwd naar wat gaat komen

Natuurlijk heb ik het antwoord op deze vragen niet voor je. Ik ben vooral heel benieuwd waar dit naartoe gaat. Als het heffen van belasting over werkelijk rendement eenvoudig was, dan zou dat allang geregeld zijn lijkt me. In het regeerakkoord nemen ze er nog een paar jaar voor, dus zo simpel is het duidelijk niet.

Beleggers minder blij

En dat snap ik wel. Het gaat niet alleen om belastingplichtigen met alleen maar spaargeld. Beleggingen in allerlei vormen maken het een stuk lastiger. Beleggers die overigens een stuk minder blij zullen zijn met het aanpassen van de heffing - want per saldo is over beleggingen relatief weinig belasting betaald denk ik zomaar.

Extra belasting betalen?

Moeten beleggers dan ook achteraf extra belasting gaan betalen, als spaarders belasting terugkrijgen? Zo zal het dan wel weer niet werken lijkt me. Wel lijkt het te verwachten dat beleggers na het invoeren van de belasting op basis van werkelijk rendement meer gaan betalen dan de afgelopen tijd. Afhankelijk van het gemaakte beleggingsrendement natuurlijk.

Zullen we je op de hoogte houden?

Zorg dat je onze Update Sparen niet mist!

Nu aanmelden

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.