Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
donderdag 17 maart 2022, 15:03 - Jos Koets
#belasting #huis kopen

De kogel is door de kerk. Het kabinet heeft besloten om de extra schenkingsvrijstelling voor de Eigen Woning in stapjes te gaan afschaffen. Ik ben er niet rouwig om dat het kabinet afscheid neemt van deze jubelton...

Wat is besloten?

De maatregel betreft het bedrag dat belastingvrij geschonken kan worden voor de aankoop of verbetering van een woning (of aflossen van de hypotheek). Deze extra vrijstelling is bekend geworden als de "jubelton" en wordt vaak door ouders gebruikt om kinderen te helpen bij de aankoop van een eerste woning.

In 2021 ging het om een bedrag van 105.302 euro. Het bedrag wordt als volgt afgebouwd:

Jaar Bedrag schenkingsvrijstelling
2022 106.671 euro
2023 27.231 euro
2024 0 euro


Waarom afschaffing jubelton?

De redenen voor de afschaffing zijn wel interessant. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de schenkingsvrijstelling:

  • de ongelijkheid vergroot tussen starters met rijke ouders en zonder rijke ouders
  • de huizenprijzen opdrijft

Deze twee argumenten zijn al jaren bekend. Wie geboren wordt in een rijk gezin heeft nu eenmaal meer (financiƫle) mogelijkheden. Bovendien is gebleken wie geld heeft, makkelijker geld kan verdienen. Anders gezegd: wie rijk is, wordt rijker.

Het is ook logisch dat een schenking van meer dan 100.000 euro er (mede) voor kan zorgen dat de huizenprijzen gaan stijgen. Vooral de afgelopen jaren waarin de vraag naar een koopwoning veel hoger was dan het aanbod, heeft de schenkingsvrijstelling ervoor gezorgd dat starters (flink) boven de vraagprijs van een koopwoning hebben geboden.

Hieronder een simpel fictief rekenvoorbeeld:

  • Vraagprijs koopwoning 200.000 (is ook de taxatiewaarde)
  • Daadwerkelijke koopprijs 250.000 (50.000 euro boven de vraagprijs)
  • Kosten koper 5.000 +/+
  • Inbreng schenking 105.000 -/-
  • Benodigde hypotheek 150.000

De schenking zorgt er voor dat de starter deze koopwoning kan kopen. Echter, er wordt 50.000 euro van het schenkingsbedrag zomaar "weggegeven" aan de verkopers. De verwachte verkoopwaarde van de woning is in dit voorbeeld 200.000 euro en de uiteindelijke koopprijs wordt liefst 250.000 euro.

Deze veel hogere koopprijs zal in de toekomst weer gebruikt gaan worden als uitgangspunt voor gelijksoortige woningen die te koop worden gezet. Dit principe heeft mede voor de grote prijsstijging op de huizenmarkt gezorgd.

Familiehypotheek

Ik ben altijd een groot voorstander geweest om de markt zijn gang te laten gaan. Zo is het volgens mij ook niet verstandig geweest om de Starterslening en de 0% overdrachtsbelasting in te voeren. En het kabinet is nog vergeten de familiehypotheek aan te pakken. Rijke ouders kunnen dus nog steeds hun kinderen een handje helpen. Niet door te schenken, maar door een hypotheek te verstrekken.

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.