Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Schenkingsvrijstelling eigen woning flink lager

Jubelton wordt volgend jaar verlaagd en in 2024 afgeschaft

Jubelton wordt volgend jaar verlaagd en in 2024 afgeschaft

De kogel is door de kerk. Het kabinet heeft besloten om de extra schenkingsvrijstelling voor de Eigen Woning in stapjes te gaan afschaffen. Ik ben er niet rouwig om dat het kabinet afscheid neemt van deze jubelton…

Wat is besloten?

De maatregel betreft het bedrag dat belastingvrij geschonken kan worden voor de aankoop of verbetering van een woning (of aflossen van de hypotheek). Deze extra vrijstelling is bekend geworden als de “jubelton” en wordt vaak door ouders gebruikt om kinderen te helpen bij de aankoop van een eerste woning.

In 2021 ging het om een bedrag van 105.302 euro. Het bedrag wordt als volgt afgebouwd:

Jaar Bedrag schenkingsvrijstelling
2022 106.671 euro
2023 27.231 euro
2024 0 euro

Waarom afschaffing jubelton?

De redenen voor de afschaffing zijn wel interessant. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de schenkingsvrijstelling:

  • de ongelijkheid vergroot tussen starters met rijke ouders en zonder rijke ouders
  • de huizenprijzen opdrijft

Deze twee argumenten zijn al jaren bekend. Wie geboren wordt in een rijk gezin heeft nu eenmaal meer (financiële) mogelijkheden. Bovendien is gebleken wie geld heeft, makkelijker geld kan verdienen. Anders gezegd: wie rijk is, wordt rijker.

Het is ook logisch dat een schenking van meer dan 100.000 euro er (mede) voor kan zorgen dat de huizenprijzen gaan stijgen. Vooral de afgelopen jaren waarin de vraag naar een koopwoning veel hoger was dan het aanbod, heeft de schenkingsvrijstelling ervoor gezorgd dat starters (flink) boven de vraagprijs van een koopwoning hebben geboden.

Hieronder een simpel fictief rekenvoorbeeld:

  • Vraagprijs koopwoning 200.000 (is ook de taxatiewaarde)
  • Daadwerkelijke koopprijs 250.000 (50.000 euro boven de vraagprijs)
  • Kosten koper 5.000 +/+
  • Inbreng schenking 105.000 -/-
  • Benodigde hypotheek 150.000

De schenking zorgt er voor dat de starter deze koopwoning kan kopen. Echter, er wordt 50.000 euro van het schenkingsbedrag zomaar “weggegeven” aan de verkopers. De verwachte verkoopwaarde van de woning is in dit voorbeeld 200.000 euro en de uiteindelijke koopprijs wordt liefst 250.000 euro.

Deze veel hogere koopprijs zal in de toekomst weer gebruikt gaan worden als uitgangspunt voor gelijksoortige woningen die te koop worden gezet. Dit principe heeft mede voor de grote prijsstijging op de huizenmarkt gezorgd.

Familiehypotheek

Ik ben altijd een groot voorstander geweest om de markt zijn gang te laten gaan. Zo is het volgens mij ook niet verstandig geweest om de Starterslening en de 0% overdrachtsbelasting in te voeren. En het kabinet is nog vergeten de familiehypotheek aan te pakken. Rijke ouders kunnen dus nog steeds hun kinderen een handje helpen. Niet door te schenken, maar door een hypotheek te verstrekken.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek