Search
Close this search box.

Veel makelaars blij dat Hoes vertrekt

Onno Hoes neemt afscheid van de NVM. Tot genoegen van veel makelaars.

Onno Hoes neemt afscheid van de NVM. Tot genoegen van veel makelaars.

De tijd gaat snel. Drie jaar geleden werd Onno Hoes (voor velen onverwachts) voorzitter van de NVM. Over een paar maanden (augustus) stop Onno Hoes als voorzitter. Hij ziet zelf af van een tweede termijn. Volgens een artikel in de Telegraaf, zijn veel NVM leden daar helemaal niet rouwig om. Daar worden meerdere redenen voor aangegeven. En voor een deel van die redenen moeten de makelaars zich wat mij betreft flink schamen!

Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Ontevreden over Hoes

Diverse makelaars zouden ontevreden zijn over Hoes vanwege de volgende redenen:

  • Hij laat de vereniging ruziënd achter, net als bij zijn aantreden trouwens al het geval was.
  • Er is nog steeds onenigheid over de plannen met de populaire website Funda.
  • Hoes heeft te weinig tegengas gegeven aan minister Ollongren die allerlei extra eisen aan makelaars wil stellen, zoals transparantie in het biedingsproces.

Funda

Al onder de voorganger van Hoes waren er discussies over de populaire website Funda. Er zijn plannen om de website te verkopen, maar veel NVM makelaars zijn daar tegen. Verschillende NVM makelaars gaan “slim” om met de mogelijkheden van de databank achter deze website. NVM makelaars weten vaak al dat een woning in de verkoop komt voordat deze op Funda verschijnt. Vaak wordt de woning zelfs al verkocht voordat deze voor “het publiek” op Funda zichtbaar is. Makelaars spelen elkaar zo huizen en klanten toe. Zo worden – zeker in deze krappe huizenmarkt – huizenzoekers als het ware “gedwongen” om een aankopende makelaar in de hand te nemen. Dit voordeel willen veel NVM makelaars behouden.

Transparantie

Onno Hoes werd onder andere aangesteld omdat hij goede contacten had in Den Haag. Volgens verschillende NVM-leden had hij echter meer tegengas moeten bieden aan minister Ollongren. Zij heeft naar aanleiding van een uitzending van het televisieprogramma Radar maatregelen aangekondigd (en deels zijn die al genomen) betreffende onder andere het biedingsproces.

Zo moeten straks biedingen op woningen in een openbaar “biedlogboek” vastgelegd moeten gaan worden. Vrijwel geen enkele makelaar zit te wachten op een dergelijke transparantie in het biedingsproces.

Je zou dus kunnen zeggen dat een aantal redenen waarom makelaars wel blij zijn dat Onno Hoes afscheid neemt, eigenlijk te maken hebben met het feit dat ze geen aanpassingen door willen voeren die voor consumenten juist positief uit zullen pakken…

Wat gaat de nieuwe voorzitter doen?

Als het aan mij ligt, worden er juist nog veel meer veranderingen doorgevoerd. Denk aan de volgende punten:

  • Bieden zonder ontbindende voorwaarden moet verboden worden
  • In de koopakte moet standaard altijd gevraagd worden om een Bouwkundig rapport
  • Er moet een verplichte zorgplicht komen voor alle makelaars
  • Er moet gewerkt worden naar een basisdiploma voor een makelaar. Het is te gek dat iedereen nog steeds zomaar makelaar kan worden.

Ik wacht dus met spanning af wie de opvolger wordt van Onno Hoes. Eens kijken of die wel echte veranderingen durft door te voeren…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek