Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 26 april 2022, 12:09 - Jos Koets
#huis kopen #huizenmarkt

De tijd gaat snel. Drie jaar geleden werd Onno Hoes (voor velen onverwachts) voorzitter van de NVM. Over een paar maanden (augustus) stop Onno Hoes als voorzitter. Hij ziet zelf af van een tweede termijn. Volgens een artikel in de Telegraaf, zijn veel NVM leden daar helemaal niet rouwig om. Daar worden meerdere redenen voor aangegeven. En voor een deel van die redenen moeten de makelaars zich wat mij betreft flink schamen!

Ontevreden over Hoes

Diverse makelaars zouden ontevreden zijn over Hoes vanwege de volgende redenen:

  • Hij laat de vereniging ruziĆ«nd achter, net als bij zijn aantreden trouwens al het geval was.
  • Er is nog steeds onenigheid over de plannen met de populaire website Funda.
  • Hoes heeft te weinig tegengas gegeven aan minister Ollongren die allerlei extra eisen aan makelaars wil stellen, zoals transparantie in het biedingsproces.

Funda

Al onder de voorganger van Hoes waren er discussies over de populaire website Funda. Er zijn plannen om de website te verkopen, maar veel NVM makelaars zijn daar tegen. Verschillende NVM makelaars gaan "slim" om met de mogelijkheden van de databank achter deze website. NVM makelaars weten vaak al dat een woning in de verkoop komt voordat deze op Funda verschijnt. Vaak wordt de woning zelfs al verkocht voordat deze voor "het publiek" op Funda zichtbaar is. Makelaars spelen elkaar zo huizen en klanten toe. Zo worden - zeker in deze krappe huizenmarkt - huizenzoekers als het ware "gedwongen" om een aankopende makelaar in de hand te nemen. Dit voordeel willen veel NVM makelaars behouden.

Transparantie

Onno Hoes werd onder andere aangesteld omdat hij goede contacten had in Den Haag. Volgens verschillende NVM-leden had hij echter meer tegengas moeten bieden aan minister Ollongren. Zij heeft naar aanleiding van een uitzending van het televisieprogramma Radar maatregelen aangekondigd (en deels zijn die al genomen) betreffende onder andere het biedingsproces.

Zo moeten straks biedingen op woningen in een openbaar "biedlogboek" vastgelegd moeten gaan worden. Vrijwel geen enkele makelaar zit te wachten op een dergelijke transparantie in het biedingsproces.

Je zou dus kunnen zeggen dat een aantal redenen waarom makelaars wel blij zijn dat Onno Hoes afscheid neemt, eigenlijk te maken hebben met het feit dat ze geen aanpassingen door willen voeren die voor consumenten juist positief uit zullen pakken...

Wat gaat de nieuwe voorzitter doen?

Als het aan mij ligt, worden er juist nog veel meer veranderingen doorgevoerd. Denk aan de volgende punten:

  • Bieden zonder ontbindende voorwaarden moet verboden worden
  • In de koopakte moet standaard altijd gevraagd worden om een Bouwkundig rapport
  • Er moet een verplichte zorgplicht komen voor alle makelaars
  • Er moet gewerkt worden naar een basisdiploma voor een makelaar. Het is te gek dat iedereen nog steeds zomaar makelaar kan worden.

Ik wacht dus met spanning af wie de opvolger wordt van Onno Hoes. Eens kijken of die wel echte veranderingen durft door te voeren...

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.