Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Hypotheekrente net zo hard weer naar beneden?

Kapitaalmarktrente daalt alweer snel

Kapitaalmarktrente daalt alweer snel

Het is alweer meer dan een week geleden dat ik inging op de rente-ontwikkeling. Hoe staat het ervoor op de financiële markten? Is er nog iets interessants te melden?

Kapitaalmarktrente alweer onder 1,5%

Best wel… gisteren kwam de kapitaalmarktrente uit op 1,44%. Als je bedenkt dat die een maand geleden door de 2% grens heen ging, is dat wel weer een hele snelle daling.

Tijdelijke uitschieters

Was die piek van 2% een hele tijdelijke uitschieter, of is de daling van de afgelopen 2 weken juist weer een tijdelijk dal? Niemand die het weet natuurlijk, maar het is wel interessant om in de gaten te houden.

Hypotheekrente en kapitaalmarktrente - 13 jan - 13 juli 2022

Daalt de hypotheekrente ook alweer?

En dan de volgende vraag: wat doet die beweging van de kapitaalmarktrente met de hypotheekrente? Hoe lang duurt het voordat de dalende lijn doorsijpelt naar renteverlagingen bij hypotheken?

Niet zo lang… de eerste pijlen naar beneden zijn alweer te zien in de lijst met de laatste rentewijzigingen:

Laatste rentewijzigingen hypotheken - 13 juli 2022

Laatste rentewijzigingen

Laagste hypotheekrente niet veranderd

We zien dat nog niet terug in de grafiek hierboven, omdat het hier niet om de laagste hypotheekrente gaat. Op dit moment vraagt Lloyds Bank de laagste rente voor een NHG-hypotheek met de rente 10 jaar vast: 3,50%. Pas als een andere bank daar onder gaat zitten – of Lloyds zelf de rente verlaagt – zal er een daling te zien zijn in de grafiek met de laagste rente.

Hypotheekrentes vergelijken

Rust in de rentes welkom

Al met al is het een roerige tijd bij de rentes. Snelle stijgingen en snelle dalingen, het is onduidelijkheid troef. De stijgende rente heeft inmiddels al duidelijk invloed op de woningmarkt: minder concurrentie voor kopers en meer onzekerheid bij verkopers.

Onzekerheid bij kopers en verkopers

Om enigszins te kunnen plannen wat je wilt met het kopen of verkopen van een huis is het fijn als de rentes niet zo zwabberen. Met wat meer rust in de rentes kun je tenminste ergens vanuit gaan, ook al heb je nooit de zekerheid dat het zo loopt als je verwacht. Niet als koper en niet als verkoper.

Maximale hypotheek afhankelijk van hypotheekrente

Voor kopers zorgt een rentewijziging immers voor een verandering van hun maximale hypotheek – en daarmee voor de ruimte die ze hebben om te bieden op een huis. Wat je niet wilt is dat je een bod hebt uitgebracht, daar overeenstemming over hebt bereikt, om er vervolgens achter te komen dat je het niet kunt financieren door de gestegen hypotheekrente.

Maximale hypotheek berekenen

Ook verkopers hebben daar last van. Zo frustrerend als je een koper hebt met een bod waar je blij mee bent, handtekeningen staan… en dan gaat de verkoop alsnog niet door omdat de koper het financieel niet rond krijgt. Kun je weer opnieuw beginnen.

Voorbehoud van financiering

Deze onzekere situatie rondom de rente maakt het voorbehoud van financiering in de koopakte des te belangrijker. Je weet immers niet wat de rentes doen en we zien nu maar al te goed hoe snel dat kan veranderen. Zorg dus als koper écht voor een koop met die ontbindende voorwaarde: dat je de koop alsnog kunt terugdraaien als blijkt dat je de financiering niet rond krijgt!

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 reacties

  1. Reactie op: Menno van donderdag juli 14, 2022 10:35
    Sorry maar dat is dus echt totale onzin… De lage rente (en dus het onbeperkt beschikbaar zijn van vrijwel gratis geld) is de voornaamste reden dat er enorme vraag is naar vastgoed en de prijzen door het dak gaan. Als de rentes weer naar 5 a 6% zijn is de huizenmarkt in no time weer in balans.

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek