Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 13 juli 2022, 08:56 - Anneke Ranzato-Versloot
#algemene rentes #hypotheek

Het is alweer meer dan een week geleden dat ik inging op de rente-ontwikkeling. Hoe staat het ervoor op de financiële markten? Is er nog iets interessants te melden?

Kapitaalmarktrente alweer onder 1,5%

Best wel... gisteren kwam de kapitaalmarktrente uit op 1,44%. Als je bedenkt dat die een maand geleden door de 2% grens heen ging, is dat wel weer een hele snelle daling.

Tijdelijke uitschieters

Was die piek van 2% een hele tijdelijke uitschieter, of is de daling van de afgelopen 2 weken juist weer een tijdelijk dal? Niemand die het weet natuurlijk, maar het is wel interessant om in de gaten te houden.

Hypotheekrente en kapitaalmarktrente - 13 jan - 13 juli 2022

Daalt de hypotheekrente ook alweer?

En dan de volgende vraag: wat doet die beweging van de kapitaalmarktrente met de hypotheekrente? Hoe lang duurt het voordat de dalende lijn doorsijpelt naar renteverlagingen bij hypotheken?

Niet zo lang... de eerste pijlen naar beneden zijn alweer te zien in de lijst met de laatste rentewijzigingen:

Laatste rentewijzigingen hypotheken - 13 juli 2022

Laatste rentewijzigingen

Laagste hypotheekrente niet veranderd

We zien dat nog niet terug in de grafiek hierboven, omdat het hier niet om de laagste hypotheekrente gaat. Op dit moment vraagt Lloyds Bank de laagste rente voor een NHG-hypotheek met de rente 10 jaar vast: 3,50%. Pas als een andere bank daar onder gaat zitten - of Lloyds zelf de rente verlaagt - zal er een daling te zien zijn in de grafiek met de laagste rente.

Hypotheekrentes vergelijken

Rust in de rentes welkom

Al met al is het een roerige tijd bij de rentes. Snelle stijgingen en snelle dalingen, het is onduidelijkheid troef. De stijgende rente heeft inmiddels al duidelijk invloed op de woningmarkt: minder concurrentie voor kopers en meer onzekerheid bij verkopers. 

Onzekerheid bij kopers en verkopers

Om enigszins te kunnen plannen wat je wilt met het kopen of verkopen van een huis is het fijn als de rentes niet zo zwabberen. Met wat meer rust in de rentes kun je tenminste ergens vanuit gaan, ook al heb je nooit de zekerheid dat het zo loopt als je verwacht. Niet als koper en niet als verkoper.

Maximale hypotheek afhankelijk van hypotheekrente

Voor kopers zorgt een rentewijziging immers voor een verandering van hun maximale hypotheek - en daarmee voor de ruimte die ze hebben om te bieden op een huis. Wat je niet wilt is dat je een bod hebt uitgebracht, daar overeenstemming over hebt bereikt, om er vervolgens achter te komen dat je het niet kunt financieren door de gestegen hypotheekrente. 

Maximale hypotheek berekenen

Ook verkopers hebben daar last van. Zo frustrerend als je een koper hebt met een bod waar je blij mee bent, handtekeningen staan... en dan gaat de verkoop alsnog niet door omdat de koper het financieel niet rond krijgt. Kun je weer opnieuw beginnen.

Voorbehoud van financiering

Deze onzekere situatie rondom de rente maakt het voorbehoud van financiering in de koopakte des te belangrijker. Je weet immers niet wat de rentes doen en we zien nu maar al te goed hoe snel dat kan veranderen. Zorg dus als koper écht voor een koop met die ontbindende voorwaarde: dat je de koop alsnog kunt terugdraaien als blijkt dat je de financiering niet rond krijgt!

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.