Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 17 april 2023, 09:38 - Jos Koets
#huizenmarkt #huis kopen

Vorige week las ik in een artikel in de Telegraaf dat de trend van het overbieden boven de vraagprijs van een te koop staande woning voorbij is.

Kopers betalen gemiddeld de vraagprijs

Voor het eerst sinds 2018 betalen huizenkopers gemiddeld de vraagprijs. Voor vrijstaande huizen is de koopprijs zelfs onder de vraagprijs gedoken. Begin vorig jaar legden kopers gemiddeld nog 10% meer neer om een woning te bemachtigen.

Overbieden drastisch afgenomen

Vanaf juni 2022 is het overbieden drastisch minder geworden. Dit heeft te maken met:

  • Gedaalde huizenprijzen
  • Gestegen hypotheekrente
  • Afgenomen consumentenvertrouwen

Hoogte van de vraagprijs!

In bovenstaand rijtje mis ik nog de hoogte van de vraagprijs. De hoogte van de vraagprijs wordt (meestal) bepaald door de verkopende makelaar. Het is logisch dat het niveau van de vraagprijs effect heeft op het al dan niet overbieden door kopers.

Vraagprijs wat hoger inzetten

In de huidige markt is het vrij gebruikelijk om de vraagprijs wat hoger te zetten in de markt. Huizenzoekers willen toch onder de vraagprijs bieden dus waarom niet een iets hogere vraagprijs? Een simpel voorbeeld waarbij de verkopende makelaar verwacht dat de verkoopprijs van een woning 400.000 euro gaat worden:

Verwachte verkoopprijs woning € 400.000
Vraagprijs woning in huidige markt € 420.000
Vraagprijs woning in verkopersmarkt  € 380.000

Verkopersmarkt: bieden boven vraagprijs

We spreken van een verkopersmarkt als verkopers op de huizenmarkt de macht hebben. Er is weinig aanbod, veel vraag, wie een huis wil kopen moet dansen naar de pijpen van de verkopers.

Lagere vraagprijs om kopers te trekken

In de verkopersmarkt wordt er boven de vraagprijs geboden. Makelaars adviseren dan vaak een woning lager te koop te zetten om veel kopers te krijgen. Meestal bedingt een verkopende makelaar nog een extra courtage als de woning boven de vraagprijs wordt verkocht. In de verkopersmarkt verkoopt een woning zichzelf en hoeft een makelaar eigenlijk “niets” te doen. Het is dan ook eigenlijk zeer vreemd dat verkopers een verkopende makelaar extra moeten betalen.

Tussen verkopersmarkt en kopersmarkt

Op dit moment is de huizenmarkt geen verkopersmarkt meer. Ook geen kopersmarkt, het hangt er nu een beetje tussenin.

Makelaar moet harder werken

In de huidige markt moet een makelaar harder werken om een woning te verkopen. Vergeleken met een jaar geleden is het aantal geïnteresseerde kopers voor een woning laag tot zeer weinig. Woningen staan langer te koop en er is veel onzekerheid bij verkopers.

Makelaar verkoopt huis

Vreemd: hoge vraagprijzen

Ik vind het vreemd dat verkopende makelaars nu een woning te koop zetten met een flinke vraagprijs. Dit zorgt er juist voor dat er minder kopers op af komen. Vergeet niet dat kopers in de huidige markt extra voorzichtig zijn en heel goed hun huiswerk doen.

Wat is wijsheid? 

Het is een afweging tussen de gewenste opbrengst en het gewenste aantal kijkers. Bij een te hoge vraagprijs komen er minder kijkers, bij een te lage vraagprijs is de verkoper misschien niet tevreden met de uiteindelijke verkoopprijs. Maar als er meer kijkers komen kan dat weer leiden tot een hogere verkoopprijs. Dan gaan ze misschien juist weer wel overbieden.

Vaar niet blind op wat de makelaar zegt

Mijn advies aan woningbezitters die hun huis willen verkopen: vaar niet blind op wat de makelaar zegt. Vraag waarom die een bepaalde vraagprijs wil inzetten en wat de voor- en nadelen zijn van een hogere of lagere vraagprijs. Want de hoogte van de vraagprijs heeft effect op het aantal kijkers én hun biedingen!

Wil je weten hoe een hypotheekexpert over de vraagprijs denkt?
Maak gerust een afspraak om te sparren!

Afspraak maken

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.