Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Slechte huizenmarkt = goed jaar voor NHG

Meer huizenkopers kunnen NHG krijgen bij dalende huizenprijzen

Meer huizenkopers kunnen NHG krijgen bij dalende huizenprijzen

De Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW, de uitvoerder van de Nationale Hypotheek Garantie) kwam onlangs met cijfers over het eerste kwartaal van dit jaar. Ze zeggen daarbij het volgende:

De woningmarkt in Nederland zit steeds meer op slot. De snel gestegen hypotheekrentetarieven verkleinen de financieringsmogelijkheden van huizenkopers. Ook zorgt de rentestijging voor beduidend minder oversluitingen en minder (bij)leningen voor kwaliteitsverbetering van woningen. Sinds 2005 is het aantal door particulieren gekochte woningen in het eerste kwartaal van een jaar nog nooit zo laag geweest, met uitzondering van de krediet- en schuldencrisis.

Nauwelijks nieuwbouw & oversluiten

Bovenstaande conclusie is niet opmerkelijk. Het is algemeen bekend dat er op het ogenblik weinig tot geen nieuwbouwwoningen worden gekocht. Veel projecten worden stopgezet of zelfs helemaal definitief in de prullenbak gedeponeerd.

Een hypotheek oversluiten is helemaal verleden tijd geworden. De hogere hypotheekrente zorgt er ook voor dat een tweede (extra) hypotheek voor verbouwen minder aantrekkelijk is geworden.

Cijfers over het eerste kwartaal van 2023

Enkele cijfers die NHG bekendmaakte:

  • Aantal hypotheken steeg in het 1e kwartaal van 2023 met 39% in vergelijking met een jaar eerder (oorzaak hogere NHG grens van 405.000 euro, was 355.000 euro)
  • Marktaandeel NHG nam toe tot 78,1%
  • Aflossingsvrije hypotheek niet meer aantrekkelijk
  • 10-jaars rentetarief met NHG van 0,85% eind augustus 2021 tot 3,94% eind maart
  • Om 405.000 euro te kunnen lenen is nu een inkomen van 81.500 euro nodig, waar dit in augustus 2021 nog 71.000 euro was (stijging van 16,4%) 
  • In het eerste kwartaal van 2023 konden 135 huishoudens met financiële problemen door NHG in hun woning blijven

Woningbehoud

“Het realiseren van woningbehoud is nog belangrijker nu, gegeven de krapte op de woningmarkt”, zegt Bjorn Jonkergouw, Manager Finance, Risk, Compliance and Business Support. ”Kom je door scheiding, arbeidsongeschiktheid of werkloosheid in betaalproblemen, dan kijken we altijd samen met de geldverstrekker wat voor mogelijkheden er zijn om de hypotheek weer betaalbaar te maken en verkoop van de woning te voorkomen.”  

Gedwongen verkoop voorkomen

Het is logisch dat NHG er alles aan doet om ervoor te zorgen dat een huizenbezitter in zijn woning kan blijven wonen. Een (gedwongen) verkoop zorgt voor grote problemen. De huizenkoper moet op zoek naar een andere woning die er eigenlijk niet is! Bovendien is er een kans dat de woning voor minder wordt verkocht dan de lopende hypotheek. NHG staat dan borg voor de restschuld. Dit laatste wil NHG natuurlijk voorkomen.

Nationale Hypotheek Garantie - NHG

Dalende huizenprijzen: meer NHG-hypotheken

Bij dalende huizenprijzen zullen er altijd meer NHG hypotheken worden gesloten dan bij stijgende huizenprijzen. Dit heeft te maken dat de NHG grens van 405.000 euro hoger is dan de gemiddelde huizenprijzen. Hierdoor komen meer huizenkopers in aanmerking voor een NHG hypotheek. Bovendien is de hypotheekrente voor een hypotheek met NHG lager dan voor een hypotheek zonder NHG. Dit jaar zal voor NHG daarom een goed jaar worden in een slechte huizenmarkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek