Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

NHG grens hoger in 2024

Lagere hypotheekrente zorgt voor taxatie-gerommel

Lagere hypotheekrente zorgt voor taxatie-gerommel

Nationale Hypotheek Garantie (NHG) heeft aangegeven dat de NHG grens in 2024 omhoog gaat naar 435.000 euro. De borgtochtprovisie over het hypotheekbedrag blijft 0,6%.

Nationale Hypotheek Garantie - NHG

Wat is Nationale Hypotheek Garantie?

Zoals bekend biedt NHG een vangnet als huizenbezitters te maken krijgen met financiële problemen waarbij een gedwongen verkoop moet plaatsvinden en er dan een restschuld ontstaat. Er is sprake van een restschuld als de woning voor minder wordt verkocht dan de lopende NHG hypotheek.

Enkele opmerkingen over NHG:

  • NHG grens is gebaseerd op de gemiddelde woningwaarde
  • In september was de gemiddelde koopsom van een bestaande woning 422.000 euro
  • Met Energie Besparende Voorzieningen wordt de NHG-grens 461.100 euro

Motivatie NHG voor hogere grens in 2024

Carla Muters, voorzitter Raad van Bestuur NHG: 

“Kopers kiezen voor NHG vanwege de bescherming tegen financiële risico’s en omdat ze vaak een lagere hypotheekrente betalen. Wij zijn er voor mensen als zij te maken krijgen met relatiebeëindiging, arbeidsongeschiktheid of andere problemen. Ook bieden we hulp bij het financieren van verduurzaming en zorgen we dat meer mensen toegang krijgen tot een eigen woning. Het is belangrijk dat NHG toegankelijk is voor de doelgroep, zodat mensen een woning kunnen financieren met de bescherming van NHG.”

Lagere hypotheekrente!

Het bovenstaande is leuk verzonnen. Veel huizenbezitters zijn niet eens op de hoogte van de bescherming die NHG eventueel biedt. Zij kiezen NHG voor de lagere hypotheekrente. Als we kijken naar de hypotheekrentes van 1 november voor hypotheken met NHG en zonder NHG dan is het verschil rond de 0,4%.

  NHG-rente rente zonder NHG
bij 100% marktwaarde
1 jaar vast 4,43% 4,79%
5 jaar vast 3,97% 4,35%
10 jaar vast 4,34% 4,71%
15 jaar vast 4,48% 4,84%
20 jaar vast 4,43% 4,85%

Hypotheekrentes 1 november 2023

Actuele hypotheekrentes

Als we deze lagere 0,4% hypotheekrente doorberekenen op een annuïteitenhypotheek van 435.000 euro, dan is de hypotheek met NHG rond de 100 euro bruto per maand goedkoper.

Geen overdrachtsbelasting voor jongere huizenkopers

Huizenkopers tot 35 jaar hebben nog een ander voordeel in deze prijsklasse. Zij betalen namelijk geen 2% overdrachtsbelasting over de koopsom van de woning als deze niet hoger ligt dan € 440.000 (2023).

Borgtochtprovisie NHG kan wel omlaag!

Helaas heeft NHG de borgtochtprovisie niet verlaagd. Het potje van NHG is flink gevuld en het aantal betalingen aan huizenbezitters die in financiële problemen zijn gekomen, is te verwaarlozen. Bovendien zorgt de toetsing bij woningbehoud bij een relatiebreuk ervoor dat 1 persoon meestal in de woning kan blijven wonen. De woning hoeft dan niet “gedwongen” verkocht te worden waardoor er ook geen restschuld kan ontstaan.

Gerommel met taxatiewaardes

Tot slot nog even een leuk trucje wat zeer regelmatig wordt toegepast als huizenbezitters boven de NHG grens een woning kopen. De taxatiewaarde is leidend waardoor aan de taxateur wordt gevraagd om de woning niet hoger te taxeren dan 435.000 euro. Hieronder een rekenvoorbeeld ter verduidelijking.

Koopsom woning Taxatiewaarde Hypotheek met NHG mogelijk?
€ 450.000 € 435.000 JA
€ 435.000 € 450.000 JA
€ 450.000 € 450.000 NEE

Voor NHG is het laagste van de koopsom of de getaxeerde marktwaarde leidend. Indien het laagste bedrag van die twee dus lager of gelijk aan de kostengrens is, is NHG mogelijk. Het is algemeen bekend dat er veel met deze waardes “gerommeld” wordt.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek