Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Koppelverkoop door makelaars

Makelaars hebben de touwtjes in handen

Makelaars hebben de touwtjes in handen

Afgelopen weekend zag ik een artikel in het AD over makelaars die hun macht gebruiken om koppelverkoop te kunnen doen. Koppelverkoop is verboden. Helaas wordt het al jaren gedaan.

Koppelverkoop bij aankoop ander huis

Het gaat als volgt: je doet een bod op een huis en de verkopend makelaar zegt dan dat de verkoop aan jou alleen doorgaat als je via hem of haar het huis verkoopt waaruit je vertrekt. Dat levert die makelaar extra omzet op, want die heeft weer een nieuw huis om te verkopen. Een soort koppelverkoop dus.

Gedwongen makelaar voor verkoop

Doorstromers die een ander huis kopen, worden op die manier min of meer gedwongen om hun huis bij de verkopende makelaar te koop te zetten. Anders gaat hun droomhuis naar een andere koper. Dit is natuurlijk schrijnend en dit hoort niet thuis in de branche. Het verhaal wordt nog erger:

,,In mijn regio is het aan de orde van de dag”, zegt een makelaar die anoniem wil blijven. ,,Laatst werd nog een klant gechanteerd die mij als aankoopmakelaar had. De verkopend makelaar zei: ‘de verkoop van je huis moet bij ons, anders heb ik er niks aan’.

Reactie NVM

Natuurlijk komen de brancheorganisaties met een reactie.

Het is volstrekt duidelijk, volgens de makelaarsvereniging. ,,Dit is absoluut niet toegestaan en ook vastgelegd in onze erecode en afspraken met de overheid”, zegt een woordvoerder van de NVM.

Wanneer gaat NVM stappen ondernemen?

De reactie van de NVM is leuk, maar gaan zij daadwerkelijk stappen ondernemen naar hun leden toe? Het is bijna 2 jaar geleden dat Radar in hun programma de NVM makelaars hard heeft aangepakt: Vette bonussen en vriendjespolitiek onder makelaars.

Na die uitzending (die door meer dan 1 miljoen mensen is bekeken) zijn er diverse Kamervragen gesteld. Vanuit de brancheverenigingen is er een belofte gedaan om de branche te (gaan) verbeteren. We zijn nu twee jaar verder en er is totaal niets veranderd.

Koppelverkoop blijft vaak geheim

Koppelverkoop is al jaren aan de gang. Huizenbezitters die er mee te maken hebben houden dit het liefst geheim. Ze gaan er in ieder geval niet mee naar de media.

Huis te koop

Deze huizenbezitters zijn al blij dat ze een (andere) koopwoning hebben. Dat zij daarvoor “gedwongen” worden om hun eigen woning te verkopen via de verkopende makelaar vinden zij niet leuk, maar accepteren zij dit wel. In de meeste gevallen vraagt de verkopende makelaar nog een hogere courtage ook!

Extra beloning makelaar

Het verbaast mij dat de berichten van koppelverkoop nu pas in de media komen. Er is nog een mooi onderwerp wat nog niet in de media is gekomen: huizenkopers die een paar duizend euro via een enveloppe (moeten) betalen aan een verkopende makelaar van de woning hun dromen. Alles om de woning die ze willen kopen in bezit te krijgen…

Deze huizenkopers schamen zich, maar zijn uiteindelijk zeer blij met hun nieuwe koopwoning. Natuurlijk hebben ze een flinke nasmaak over hoe alles is verlopen.

Het probleem is echter dat er niets gaat veranderen en dat deze werkwijze gewoon de komende jaren door diverse makelaars wordt gehanteerd.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

  1. Reactie op: Peter van dinsdag augustus 22, 2023 06:57
    Beste Peter,

    Kan ik je evt. ergens mee helpen?
    Je kan me altijd mailen / bellen.

    Gr. Jos

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek